Hashimoto-syndroom: wanneer het lichaam zichzelf aanvalt

Een van de meest voorkomende aandoeningen van de schildklier is de thyroïditis van Hashimoto, die chronische ontsteking en hypofunctie van het orgaan veroorzaakt.

Hashimoto's thyroïditis, kortweg Hashimoto, is een van de auto-immuunziekten en resulteert in een chronische ontsteking van de schildklier.

De kleine klier ligt onder het strottenhoofd en produceert belangrijke hormonen, die een invloed hebben op het metabolisme, de celgroei en de bloedsomloop. Een verstoring kan verstrekkende gevolgen hebben ...

Wat zijn auto-immuunziekten?


Auto-immuunziekten zijn ziekten waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt en daadwerkelijk vecht tegen onschadelijke antigenen, stoffen waaraan antilichamen kunnen binden.

Dit leidt tot chronische ontstekingen, die een leven lang voortduren volgens de vorige medische status en die niet te genezen is. Alleen de symptomen kunnen worden behandeld en verlicht. Vrouwen lijden aan auto-immuunziekten, waaronder psoriasis, de ziekte van Crohn, reumatoïde artritis en Hashimoto.

Wat is Hashimoto?


De ziekte is vernoemd naar de Japanse arts Hakaru Hashimoto, die het voor het eerst beschreef in 1912. In Hashimoto tast het immuunsysteem van het lichaam het weefsel van de schildklier aan, waardoor het beschadigd raakt.

Dit leidt tot een chronische ontsteking van het orgel, een chronische thyroiditis. De meeste mensen worden ziek tussen hun 30e en 50e jaar, bij vrouwen - die hier ook vaker worden aangetast - valt Hashimoto vaak samen met de menopauze .

Bij de ziekte zijn er twee verschillende vormen, die beide worden samengevat onder de verzamelnaam Hashimoto-thyroiditis, omdat ze, onder andere symptomen en therapie, nauwelijks verschillen. In de meer algemene Ord-Thyreoiditis vermindert de schildklier, de thyreoïditis ie van de Hashimoto, echter, heeft een toename van het resultaat.

De oorzaken van de ziekte zijn tot nu toe onvoldoende onderzocht. Het is duidelijk dat er een genetische bias is en dat Hashimoto familiair voorkomt. Maar andere factoren zoals stress of virale ziekten kunnen triggers zijn.

Wat zijn de symptomen van Hashimoto?


In het begin veroorzaakt Hashimoto vaak overactieve schildklierklieren. Dit betekent dat er te veel hormonen worden aangemaakt. Daarom lijden patiënten onder andere aan gewichtsverlies, nervositeit, zweten en diarree . Later is er echter sprake van hypothyreoïdie, waarbij te weinig hormonen worden geproduceerd.

Gewichtstoename, vermoeidheid, moeite met concentreren, gevoeligheid voor verkoudheid en depressie zijn het gevolg. Aangezien Hashimoto en schildklieraandoeningen een breed scala aan symptomen met zich meebrengen die zeer uiteenlopend zijn, zijn ze moeilijk te classificeren, vooral aan het begin, wat de diagnose moeilijk maakt.

Hoe kan Hashimoto worden behandeld?


Nadat de ziekte is gediagnosticeerd, wordt de therapie gestart. Omdat het een auto-immuunziekte is, kan de thyreoïditis van Hashimoto nog niet worden genezen - in de meeste gevallen zal het lichaam levenslange hypothyreoïdie krijgen .

Dit wordt behandeld door hormonen te nemen om het gebrek aan productie te compenseren en om het organisme weer in balans te brengen. De hormonen moeten een leven lang worden ingenomen, maar hierdoor blijven de meeste patiënten symptoomvrij.