Vaccineren zonder een pikhouweel Zijn er binnenkort alternatieven voor de spuit?

Vaccinatie zonder onplezierige spuit: wetenschappers onderzoeken alternatieven voor immunisatie tegen griep, mazelen en andere ziekten zonder prikken.

Worden geïmmuniseerd tegen mazelen of griep, tot nu toe altijd geassocieerd met het bezoek van een arts. Vooral kinderen zijn bang voor de lul, maar ook bij volwassenen is het vaccin niet populair. In de toekomst zouden er inentingen voor thuis en zonder een naald kunnen zijn.

Alternatieve methoden voor de spuit

Maar hoe realistisch is de vaccinbescherming zonder vervelende prikkels? Wetenschappers onderzoeken intensief vaccins via pleisters, zalven of sprays. Een overzicht van mogelijke alternatieven voor de spuit:

 • Vaccin Patch:
  "De aanpak heeft een groot potentieel", zegt prof. Klaus Cichutek, directeur van het Paul-Ehrlich-Institut tegenover de "Apotheken-Umschau". Het Paul Ehrlich Institute onderzoekt en evalueert de voordelen en risico's van geneesmiddelen. In studies is het effect van patchvaccins al met succes getest: tegen griep bieden ze een goede bescherming als spuiten. Micronaalden op de kleefzijde van de pleister laten het vaccin het lichaam binnen. Volgens Cichutek is het echter nog niet duidelijk wanneer het vaccin beschikbaar zal zijn voor lijmen.
 • Impfspülung
  Een vaccin op het mondslijmvlies - dat is wat wetenschappers van de University of California in Berkeley aan het onderzoeken zijn: een klein apparaat doseert het vaccin in de mond en geeft het af aan het slijmvlies. Voordeel van het medicijn via de slijmvliezen: de slijmvliezen vormen een natuurlijke barrière tegen ziekten. Het vaccin veroorzaakt een immuunrespons en maakt het lichaam immuun voor de pathogenen.
 • Impfcreme:
  Zelfs crèmes kunnen binnenkort behoren tot de naaldvrije methoden voor het immuniseren tegen ziekten. Onderzoekers in de Helmholtz-centra Saarbrücken en Braunschweig onderzoeken zalven die de actieve ingrediënten door de huid in het organisme transporteren. Het lichaam absorbeert het vaccin via de cellaag op de haarzakjes. In dierexperimenten konden reeds succesvolle immuunreacties tegen het geteste vaccin worden gedetecteerd.
 • Oraal vaccin:
  In tegenstelling tot zalven, pleisters en irrigatie worden slikvaccins al jaren bij kinderen gebruikt. Sinds 2013 adviseert de Standing Vaccination Committee van het Robert Koch Institute vaccins tegen rotavirussen vanaf de leeftijd van zes weken en ouder. Zelfs tegen polio worden slikvaccins al vele jaren gebruikt.

De meeste nieuwe procedures zonder een spuit zijn nog niet beschikbaar. Sommige zijn echter veelbelovende alternatieven die in de toekomst kunnen worden uitgevoerd zonder een doktersbezoek en vervelende prikkels thuis.