Cardiale apparaten: gevaar voor de gezondheid als gevolg van aanvallen van hackers?

Hoe veilig zijn pacemakers en defibrillators eigenlijk? In tijden van radio en draadloos internet groeit de angst voor aanvallen van hackers. Is de zorg gerechtvaardigd?

Met één klik hackt een terrorist de pacemaker van de Amerikaanse vicepresident. Zijn hart gaat dan uit - zoals gebeurde in de tv-serie "Homeland". Zoiets zit alleen in de film - of niet? Dhanunjaya R. Lakkireddy, hoofd van de afdeling elektrofysiologie aan het American College of Cardiology en dr. Gordon Tomaselli, hoofdcardioloog van het Johns Hopkins-ziekenhuis in Baltimore, schrijft in een rapport dat het mogelijk is.

Cardiale apparaten: er is een risico

Na gesprekken met ingenieurs en beveiligingsdeskundigen is er een potentieel risico, noteren de onderzoekers in het Journal of the American College of Cardiology. Naast insulinepompen hadden sommige cardiale apparaten al systeemlacunes: in 2017 deed zich een systeemfout voor in apparaten van de Amerikaanse fabrikant Abbott. Via de radio was het mogelijk geweest om de instellingen te wijzigen en zelfs de batterijen leeg te maken. Ook in Duitsland werden apparaten getroffen. Maar tot nu toe zijn er geen aanvallen van hackers geweest. Door middel van software-update zijn de pacemakers bijgewerkt.


Tegenwoordig worden gegevens via de radio draadloos naar de arts verzonden, wat de juiste stimulatiefrequentie regelt. Bij een aanval kan de spion gevoelige gegevens lezen, attitudes veranderen en zelfs dodelijke elektrische schokken toedienen aan de getroffenen. Carrier gemakkelijk te hacken vanaf thuiscomputer, maar is onwaarschijnlijk, volgens het rapport. De aanvaller had veel informatie nodig, zoals de naam van de fabrikant, de radiofrequentie, een herprogrammeur voor de geïnstalleerde software in zijn gebied en hij zou naast zijn slachtoffer moeten zitten. Dat zou heel merkbaar zijn en schenders eerder afschrikken.

Bescherm patiënten

Onze patiënteninformatie is wettelijk beschermd, maar de twee artsen zien natuurkundigen en veiligheidsonderzoekers in dienst om dragers te beschermen tegen kwaadwillende aanvallen. "Niet alleen pacemakers en defibrillators, het is zowat elk medisch apparaat dat een computerchip heeft", zegt Tomaselli.

Herken risico's: hartaanval