Studie: deze voedingsmiddelen zijn de beste manier om cholesterol te verlagen

Een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op aderverkalking en kan daarom erg gevaarlijk zijn. In een nieuwe metastudie bevestigen onderzoekers nu welk voedsel de meest effectieve manier is om cholesterol te verlagen - en hoeveel je dagelijks moet eten.

In 2011 ontdekten onderzoekers van de Harvard University dat het op een veilig niveau houden van uw cholesterolwaarden een eenvoudige strategie is. Volgens de studie zouden dagelijkse hoeveelheden van vier specifieke voedselgroepen moeten worden geconsumeerd (zie onderstaande schets).

Maar houden de resultaten in de applicatie ook vast wat ze beloven? Een nieuwe studie bevestigt nu wat er in de Havard-studie naar voren kwam: in een grote metastudie door de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes laat de voedingsrichtlijn zien wat de resultaten zijn.

Dagelijks voedingsplan voor een gezond cholesterolniveau

  • 42 gram (iets minder dan twee handenvol) noten
  • 50 gram plantaardig eiwit (bijv. 100 gram tofu of linzen)
  • 20 gram oplosbare vezels (bijv. 200 gram havermout)
  • 2 gram zogenaamde fytosterolen (bijv. Drie eetlepels margarine waaraan de fytochemicaliën worden toegevoegd)

Metastudie blijkt effectief

Om de effectiviteit van het Food Policy 2011 te bewijzen, evalueerde een team van onderzoekers van de Universiteit van Toronto zeven onderzoeken met in totaal 439 proefpersonen. Alle proefpersonen hadden verhoogde cholesterolwaarden bij baseline.

Het resultaat: de cholesterolwaarden van de deelnemers aan de studie daalden met 17 procent als ze het hierboven genoemde dieetplan volgden, volgens Praxisvita. Het risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten (verharding van de kransslagaders) in de komende tien jaar daalde ook met 13 procent.

"Deze studie laat zien dat bepaalde plantaardige voedingsmiddelen bijzonder effectief zijn in het verlagen van het cholesterolgehalte en het versterken van onze algehele gezondheid van het hart, " zei co-auteur Dr. Hana Kahleova.