Onderzoek: Regelmatig schoonmaken is net zo ongezond als roken

Schoonmaakmoffel vindt het zeker leuk om dat te horen: zoals een nieuw onderzoek aantoont, is regelmatig schoonmaken allesbehalve gezond en heeft het vooral de longen nodig.

Voor velen is schoonmaken eerder een vervelende kwestie van de wekelijkse takenlijst die moet worden aangevinkt. Ze voelen zich zeker bevestigd in de resultaten van een nieuw onderzoek uit Noorwegen.

Maar ook liefhebbers van gips moeten de oren slaan in de resultaten van het onderzoek: ten slotte waarschuwt de studie voor hoe schadelijk regulier schoonmaken eigenlijk kan zijn.

Zo schadelijk als sigaretten

Het schokkende resultaat: chemicaliën in schoonmaakmiddelen hebben fatale gevolgen voor de longen en veroorzaken vergelijkbare effecten als zware rokers.

"Mensen die al 20 jaar thuis schoonmaken of schoonmaken hebben dezelfde verminderde longfunctie als rokers die 20 sigaretten per dag roken in dezelfde periode, "

verklaart studieleider Øistein Svanes van de Universiteit van Bergen in een persbericht.

Samen met zijn collega's publiceerde hij zijn bevindingen in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Daarnaast hebben schoonmakers een 40 procent hoger risico om astma te ontwikkelen.

Het onderzoek

Om tot deze conclusie te komen, analyseerde het team van wetenschappers gegevens van 6.235 deelnemers in een Europa-brede respiratoire gezondheidsenquête, die gedurende 20 jaar werd waargenomen.
Interessant is dat deze schadelijke effecten alleen konden worden gevonden bij vrouwen - maar er waren maar een paar mannen onder de proefpersonen die schoongemaakt hebben.

Daarom moeten de bevindingen ook meer in het algemeen worden beschouwd. "De bottomline van dit onderzoek is dat op de lange termijn reinigingsmiddelen aanzienlijke schade aan de longen veroorzaken, " zegt de expert in het tijdschrift "EurekAlert!".

De voorkeur aan zich te onthouden van schadelijke stoffen

Reinigingssprays zijn bijzonder gevaarlijk, zoals professor Cecile Svanes de universiteit vertelde: "De kleine deeltjes van de spray kunnen nog uren in de lucht zijn nadat ze zijn gereinigd.

Ze kunnen diep in de longen reizen, infecties veroorzaken en het ouder worden van de longen versnellen. "Gebruik deze middelen tijdens het poetsen niet.
"Deze chemicaliën zijn meestal volkomen overbodig, microvezeldoekjes en water zijn voor de meeste doeleinden voldoende", adviseert studente auteur Øistein Svanes.