Echtscheiding Echtscheiding is besmettelijk

Een recent onderzoek toont aan dat een scheiding besmettelijk is. Als een vriend scheidt, verhoogt hij zijn eigen risico met 75 procent. Als het een kennis is, is het 33 procent.

Als een koppel wordt gescheiden, laat dat de hele vriendenkring de vrije loop. Een onderzoek dat binnenkort in het tijdschrift "Social Forces" zal verschijnen, laat nu zien dat echtscheiding zelfs besmettelijk is. De wetenschappers rond Rose McDermott van Brown University in Providence, Rhode Island, VS, vonden dit op basis van langetermijngegevens van de doorlopende Framingham Heart Study uit 1948. Daar analyseerden ze de gegevens van meer dan 10.000 Amerikanen gedurende twee generaties. Resultaat: als goede vrienden gaan scheiden, neemt het risico van hun eigen scheiding toe met een statische 75 procent. Als het een vriend is, is het nog steeds 33 procent. Dit was volledig onafhankelijk van hoe ver de vrienden gescheiden van elkaar leefden - het enige effect was of de vriendschap als relatief dichtbij werd ervaren.

Echtscheiding: risico voor de hele vriendenkring

De gegevens toonden zelfs aan dat een echtscheiding niet alleen de eigen goede vrienden treft, maar zelfs hun vrienden - die in veel gevallen zelfs het echtscheidingspaar niet kenden. Het idee van "sociale besmetting" is niet helemaal nieuw. Andere studies hebben al aangetoond dat het gewicht van de vrienden ook hun eigen gewicht beïnvloedt, dat baby's van broers en zussen motiveren naar hun eigen kinderen en dat kinderen van gescheiden ouders later vaker scheiden dan anderen uit intacte gezinnen.

Echtscheiding: minder besmettelijk als u uw eigen kinderen hebt

De wetenschappers drukken echter nog steeds hun nogal verontrustende resultaat: wie kinderen heeft, is veel minder vatbaar voor het besmettingseffect. En des te minder, hoe meer kinderen in het gezin. Hoge populariteit vermindert ook het risico van echtscheiding wanneer anderen dat doen.
Moet iemand de vriendschap met gescheiden mensen beëindigen uit angst voor besmetting? McDermott benadrukt dat vrienden een kwetsbare relatie kunnen helpen redden. Als je deze verantwoordelijkheid niet wilt opnemen, probeer dan zoveel mogelijk getrouwde vrienden te verzamelen. Ze brengen het risico in evenwicht.