Trouwe seks voorkomt valsspelen

Mannen in langdurige relaties hebben de neiging om weg te blijven van andere aantrekkelijke vrouwen wanneer ze Oxitocyn krijgen. Het gaat ook met de hand.

Zoals nu gepubliceerd in The Journal of Neuroscience, zijn mannen die in een sterk partnerschap leven geneigd om weg te blijven van andere aantrekkelijke vrouwen wanneer ze onder invloed van oxitoxyn zijn. Voor een studie aan de Universiteit van Bonn hadden vrijwilligers lage doses van het hormoon gebruikt om het effect op hun baltsgedrag te controleren.

Alleenstaanden en partners

Zoals onderzoeksleider René Hurlmann uitlegt, hebben dierproeven al aangetoond dat oxitocyn een belangrijke factor is in vreemd gedrag. Terwijl parende prairie wolven onder de invloed trouw blijven aan hun partner, werkt het hormoon niet voor alleenstaande wolven. En zelfs niet met alleenstaande mannen.

Seks als een stabilisator

Oxitoxyn wordt ook wel knuffelhormoon genoemd. Als het gaat om seksuele handelingen, stijgt het Oxitoxyn-niveau in het bloed, voelen de deelnemers zich veilig, veilig en klaar voor seksuele handelingen. Na seks bouwt de Oxitocyn langzaam op, vooral na een orgasme dat aan beide voldoet. De Oxitocyn-studie heeft ook aangetoond dat het hormoon werkt als een stabilisator voor relaties.
Bron: The Journal of Neuroscience