Activity Tracker Heb ik een hartslagmeter nodig voor training?

Activity trackers met pulse-check zijn de toptrend. Maar: hoe gebruik ik best de hightech-apparatuur? Waar moet rekening mee worden gehouden bij het gebruik van de Activity Tracker?

Je pagina's steken. Je hart racet. En de puls schiet door het plafond. Na slechts 15 minuten is voorbij - de lang geplande loopeenheid is weer veel te snel om te eindigen. Nogmaals, je wilt opgeven in frustratie, hoewel het zomerfiguur nog lang niet is bereikt. De meest voorkomende reden hiervoor: verkeerde trainingsintensiteit, de beginnende en gevorderde overweldigd. Als dit vaker gebeurt, is het de moeite waard om een ​​van de nieuwe activity trackers met polsmeting of een klassieke hartslagmeter te gebruiken. Omdat het gebruik van de hartslag om de belasting te beheersen niet groter wordt.

"Het helpt atleten om over- of onderopleidingen te voorkomen door hun huidige prestaties te controleren",

zegt Dr. Daniela Stein-Brüggemann, sportwetenschapper en medewerker van het Instituut voor Sport- en Bewegingsgeneeskunde in Hamburg. Nieuwkomers in de training moeten echter ook weten wat de weergegeven waarden betekenen en in welk gebied ze zouden moeten zijn. De hartslagmeter is een betrouwbare trainingspartner. Geen training zonder een digitale helper: dit geldt ook voor sporters die vanwege een ziekte geen specifieke hartslag mogen overschrijden. Schattingen zijn in dit geval niet geschikt. Gezondheid staat voorop. Belangrijk: voer vóór de eerste training een prestatiediagnose uit. "Pas na een professionele diagnose is het logisch om de hartslag als de exacte waarde in de training op te nemen", beveelt de expert aan. Als u hier in eerste instantie van af wilt zien, kunt u de fitnesscheck gebruiken die wordt aangeboden door veel hartslagmonitoren. De vuistregel is niet voor iedereen van toepassing. Ze zijn echter nauwkeuriger dan volledig af te zien van een prestatiecontrole. Ervaren atleten hoeven daarentegen niet voortdurend naar een hartslagmeter te kijken.

"In de opleiding moet je eerder op voorwaarden gebaseerd zijn en op zijn lichaamsgevoel vertrouwen"

adviseert de oefeningsexpert. Met nieuwe trainingen is het logisch om een ​​activity tracker of de hartslagmonitor opnieuw te dragen. "Zo kunnen we controleren hoe het lichaam reageert op de onbekende belasting."

Maar pas op: de eigen puls is variabel. Afhankelijk van hoeveel stress en externe invloeden de dag heeft gehad, verandert de waarde. Er zijn afwijkingen. "Men moet zich ervan bewust zijn dat de waarde alleen dient als een gids of als vergelijking met eerdere runs op dezelfde route. Ook vervangen de digitale helpers geen professionele begeleiding of een goed medisch onderzoek, "zegt Dr. Stone-Brüggemann. Daarom moet iedereen die niet alleen op hartslagmonitoren en activiteitstrackers wil vertrouwen, hun lichaamsbewustzijn bij elke training verbeteren en op elke unit luisteren.

Optische sensor vs. borstband

Zonder borstriem gebruiken hartslagmeters een optische sensor om de pols, terwijl de borstriem het elektrische signaal van de hartslag onder de borst meet. De fitnessarmbanden zijn een goed alternatief voor continue duurtraining. Voor een intervaltraining is de borstriem de betere keuze, omdat de optische sensor de snelle fluctuaties niet aankan.