Op naar de vloer! Groepsdans verlicht pijn

Mensen die dansen met andere mensen heffen hun geest op en verlagen hun gevoel van pijn, volgens Britse wetenschappers. We onthullen meer.

Omdat het mensen geeft, trilt dit het dansbeen. In elke cultuur van de wereld wordt het lichaam op de een of andere manier naar muziek verplaatst, altijd met een zekere emotie. Naast het artistieke aspect heeft dansen ook een gezondheidscomponent:

Wie danst, blijft fit en jong - sporten is tenslotte het alles-en-zelf-leven van een gezonde levensstijl!

Maar ponden zijn niet het enige dat op de dansvloer kan verdwijnen, ook wordt pijn verlicht - volgens een nieuwe studie, tenminste als je in een groep danst.

Groepsdans als pijnstiller?

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford in Engeland ontdekten dat gesynchroniseerde bewegingen in groepsdans de pijn tolerantie verhogen. Als onderdeel van hun studie lieten ze deelnemers synchrone en asynchrone dansbewegingen uitvoeren op verschillende niveaus van inspanning, en testten ze vervolgens hun pijnsensatie. Dit was vooral minder na synchrone groepsdans en na zware belasting. Als een reden vermoedden de wetenschappers een verhoogde afgifte van endorfines (zogenaamde gelukshormonen), omdat ze de pijn minder gevoelig maken.

Groepsdans versterkt sociale banden

Een hogere pijndrempel is niet het enige voordeel van dansen in de groep. De Britse studie suggereerde ook een verband tussen groepsdans en sociale attitudes: aanwezigen meldden een sterkere gehechtheid aan hun danspartners dan onderwerpen waar ze eerder niet mee hadden gewerkt.

Volgens de experts zijn achter hen bepaalde neurohormonen die steeds vaker worden vrijgegeven tijdens groepsdansen en een gevoel van sociale opgetogenheid creëren.

Dus als je nieuwe banden wilt sluiten, moet je lid worden van een dansgroep of danslessen volgen.

Dansen houdt hoofd en lichaam jong

Iedereen die regelmatig danst - of het nu met andere mensen is of alleen - zorgt ervoor dat zowat elk deel van het lichaam in beweging komt, om zo te zeggen een hele lichaamstraining afmaakt! Er zijn grote, kleine, snelle, langzame of lente-impulsieve bewegingen, vergelijkbaar met turnen. Dansen heeft echter veel minder kans op letsel, waardoor het vooral geschikt is voor oudere of zieke mensen als training.

Maar dat is nog niet alles: zelfs de hersenen worden getraind in tango, Weense wals en foxtrot! Professor Notger Müller en zijn onderzoeksteam ontdekten in een onderzoek dat het leren van verschillende, complexe stappen en figuren leidt tot de vorming van nieuwe zenuwcellen en verbindingen. Dansen, met zijn verscheidenheid aan bestudeerde bewegingen, heeft zelfs een voordeel ten opzichte van monotone trainingsvormen zoals aerobics. Dus als u uw coördinatie, concentratie en cognitieve competentie wilt verbeteren en neurodegeneratieve ziekten zoals dementie wilt voorkomen, moet u vaak een hete tong op de vloer leggen!