Reis en help in het buitenland

Vrijwilligers voor! Reizen in verre landen, avonturen beleven en anderen helpen en goede dingen doen - deze reizen worden niet vergeten in je leven.

De ogen van Suhuba stralen. Met enthousiasme rent hij over het stoffige sportveld, in de richting van de rode en witte markering, tikt hem aan en rent weer terug. Tien keer. De ogen van Suhuba stralen nog steeds, terwijl hij de site kruist in laterale Hoppelschritten - samen met negentien andere kinderen. De groep lijkt een beetje op een braadpan: ze zien er kunstig uit in hun grijze broek en groene sweaters, waarvan de uitgesneden witte overhemdkragen opvallen. Sportkleding of zelfs sportschoenen hebben de minste van hen, zelfs Suhuba niet. Maar het lijkt hem niet zoveel uit te maken als de andere jongens.

Actie in plaats van armoede

En nu, na de warming-up, stralen zelfs twintig paar ogen. Het gezwaaien en schuifelen was de moeite waard, omdat de beloning letterlijk op de voet volgt: er staat nu een grote schat op het plein. Een prachtige zaak, het mooiste wat deze dag kan brengen. Een echt, echt voetbal. Je kunt uren spelen en veel geweldige tricks doen. En hij klinkt erg vol en saai, als je hem recht slaat - niet zo saai en saai als wat thuis met de familie moet dienen als balvervanger om te schoppen: een kleine geknautschte, omwikkeld met plastic tapezak, vatbaar voor wind en een kort leven.
De Zuid-Afrikaanse gemeenschap Ocean View, op ongeveer 35 kilometer van Kaapstad, wordt als "benadeeld" beschouwd. Zeg: de mensen daar zijn erg arm. De werkloosheid is hoog, het ontbreekt aan de essentie. Die kinderen van de zwarte bevolking die net als Suhuba van maandag tot vrijdag op de lagere school van de marine mogen studeren, hebben geluk. Omdat de gemeenschap zich geen sportleraren kan veroorloven. En toch is er nu een man, uitgerust met een fluitje, naast de kinderen op het sportveld.

Om grote vreugde te brengen met kleine daden

De Engelsman Jack Hodgson (21) uit Upminster bij Essex is een van de vele helpers die de Marine Primary School ondersteunen via vrijwilligersorganisaties zoals Real Gap. Sommige komen slechts voor twee weken. Anderen blijven twee maanden of langer. Als vrijwilligers helpen ze de lokale leraren met lichamelijke opvoeding. De school werd opgericht in 1971. Er zijn echter slechts ongeveer 34 leraren op ongeveer 1200 studenten, en helaas mist de school de nodige fondsen om een ​​fulltime sportleraar in dienst te nemen.

Daarom vertrouwt het project op sportieve vrijwilligers zoals Jack. Van het equivalent van ongeveer 1200 euro, die hij heeft betaald voor zijn verblijf van vier weken op locatie, krijgt de gemeenschap Ocean View een groot stuk - een groot deel daarvan stroomt rechtstreeks naar de school, die in de eerste plaats lesmateriaal uit het geld betrekt. De lijnvluchtkosten vanuit Londen gaan weer rond de 870 euro. Dat maakt de bottom line goed voor 2000 euro. Een mooie cent - voor werken van maandag tot vrijdag gedurende zes en een half tot zeven uur elk.

Om geluk te vinden in kleine dingen

De accommodatie, Volunteer House, is ook bescheiden. Maar het is tenslotte een goede zaak. Daarnaast 's middags vanaf 15 uur en in het weekend veel vrije tijd om te ontspannen op het strand van Fish Hoek. Of maak een reis naar Kaapstad, zoals Jack, die andere vrijwilligers ontmoet tijdens een citytrip op zaterdag om te feesten in de nachtbrakerij van Long Street - bij voorkeur de Buddha Bar en de Eclipse Lounge, vanwaar je gaat kijken naar fulminante zonsondergangen.

Een jaar in het buitenland: helpen heeft vele gezichten

Vrijwilligerswerk is de algemene term voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Ondersteuning van helpers is nodig in veel projecten over de hele wereld: in Europa, Centraal- of Zuid-Amerika, Afrika, Azië of Australië. Natuurlijk hebben ontwikkelingslanden en opkomende economieën met name hulp nodig - daarom vindt u vooral veel projecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Er zijn bijvoorbeeld veel vormen van vrijwilligerswerk
• Korte termijn vrijwilligersdiensten: ze duren slechts een paar weken en bieden een goede gelegenheid om het land en zijn mensen te leren kennen voor relatief weinig geld: in werkkampen, scholen, tehuizen, weeshuizen of in actieve deelname aan een gemeenschap. Eten en overnachting zijn meestal inbegrepen in de tourprijs.
• Langdurige vrijwilligersdiensten: deze duren van 3 tot 24 maanden en kunnen een nuttige brug zijn na school, onderwijs of studies. Of vul een sabbatical met betekenis voor enkele maanden. Hier kunt u meer ervaring opdoen in een gastland dan in een kortlopend project.

Er zijn honderden projecten in 45 verschillende landen

Men maakt een onderscheid tussen gefinancierde en niet-gesubsidieerde vrijwilligersdiensten. Promoties zijn alleen mogelijk vanaf zes maanden en hebben een vrij lange doorlooptijd. Daarom moet je minstens zes tot negen maanden van tevoren een plaats zoeken. Info :.
Alleen al rond 4500 mensen sturen organisatoren van Real Gap elk jaar de wereld in. Als u toeristische drukte wilt vermijden en een kijkje wilt nemen in de cultuur van een land, is vrijwilligerswerk precies wat u zoekt. Er zijn honderden projecten in 45 verschillende landen: naast die met kinderen, zijn er ook spannende natuurbehoudsactiviteiten.

Hartelijk vrijwilligerswerk

Voor Jack Hodgson was het vanaf het begin duidelijk: "Kinderen zijn erg belangrijk voor me. Daarom heb ik voor Zuid-Afrika gekozen - een land waar armoede echt geweldig is en waar je het elke dag kunt voelen. "Het schril contrast met het relatief rijke huis heeft de jonge elektricien geraakt. Maar meer nog, Jack, die ook leiding geeft aan een U7-voetbalteam thuis, is gefascineerd door hoe blij "zijn" nieuwe kinderen waren, ondanks alles, "gewoon aan het spelen" voetbal of cricket.
"De kleintjes een paar uur uit de armoede halen was gemakkelijk. Ze hebben een levenslust waarnaar je in je eigen huis moet zoeken. "Het was een onvergetelijke vier weken waarin hij nieuwe vrienden maakte. Hij wil absoluut later dit jaar de heldere ogen van Suhuba en de anderen zien.