Vakantiefeest Denemarken op de Zuidzee van Denemarken

Zeilers kennen de Deense Oostzee als een droombestemming, want stand-up-roeiers, de eilanden ten zuiden van Funen zijn nog steeds nieuw territorium. We waren op tour met de SUP boards!

1. Bestuur: een Touring-I-SUP 11'0 265 liter volume, z. B. Fanatic Fly Air Premium Touring, ongeveer 1129 €.

2. PaddeLLight, verstelbare carbon paddle, z. B. Fanatic Carbon 25, ongeveer € 149.

3. ZelTMSR Mutha Hubba NX, 3 pers., 2, 1 kg, 499 €.

4. Slaapzak & Slaapmat Yeti Slaapzak Fever Zero, 280 g, 399 €; Thermarest NeoAir X-lite, 350 g, 169 €.

5. ZonnepaneelGood Zero Nomad, ongeveer 140 €.

6. PacksacksWaterproof Sealine-Packsäcke, verschillende maten en waterdichte mobiele telefoonhoes vanaf 12 €.

7. Handdoek Poefowel, vanaf 12 €.

8. Fornuis & accessoires MSR-Fornuis Windpro met kleine cartridge, ca. 104 €; Multitool Leathermen Wave II, ca. 100 €; Koplamp Led Lensor SEO 7R, vanaf 63 €; EHBO-kit, bijv Van Tatonka, vanaf 14 €.

9. Wetsuit. Bijv. ION Lange Jan, 149 €.

10. Neopreen schoenen. Bijv. ION, 69 €.

11. Winddichte jas z. Bijv. ION.

12. Kleding voor het LandHoody, T-shirts, trainingsbroeken, slippers, fleecejack etc. (deels zonder foto).

13. Neem voedsel met noten, trailmix en andere snacks - en voldoende water of drankjes.

Meer info op: fanatic.com, ion-products.com, cascadedesigns.com, yetiworld.com, goalzero.com, ledlenser.com

De perfecte SUP-uitrusting: de apparatuur moet klein, compact zijn en weinig wegen. Limiet aan boord: 15 kilogram. Klik gewoon op de oranje stippen in de Hotspot-galerij hierboven en kom meer te weten over onze favoriete SUP-begeleiders.

Photo Gallery

Stand Up Paddling in Denemarken: De mooiste foto's van de SUP-cruise!

Denemarken vakantie met een verschil

Het gebeurt dat zoiets banaals als het kopen van wat kippeneieren bij het ontbijt bijna een koninklijk bezoek is. Nora Rasmussen, 87, is de gerespecteerde eilandheerser op het kleine eiland waar we onze tenten op de tweede nacht opzetten. Niet omdat zij de enige van de vijf bewoners is die een paar kippen heeft - en dus een monopolie op de eierproductie. Zelfs niet omdat ze de grootste boerderij op Hjortø heeft. Maar volgens de legende dreef haar grootvader de Duitsers uit het Deense eiland in het zuiden van de Oostzee in de Eerste Wereldoorlog en jaagde twee indringers op met zijn eigen bajonet. Intussen is de xenofobie van Hjortø-Denen net zo ver verwijderd van onvergankelijkheid als het wereldvoetbalbestuurslichaam FIFA - en dus is het gemakkelijk voor onze zoon Kai-Nicolas om koningin Nora zijn jeugdige charme te laten spelen totdat ze alle eieren uit de stal haalt. "De roerei voor het ontbijt is veilig, " keert hij triomfantelijk terug naar onze tenten.

SUP-reis op volle zee

Met opblaasbare stand-up paddleboards, zogenaamde I-SUP's, met tenten, slaapzakken, kachels en een deel van het avontuurlijke lichtgevoel maken we ons klaar voor onze reis op volle zee een dag eerder. De koers voor de SUP-trip wordt bepaald door de windrichting - en omdat van west naar zuidwest voorspeld is, kiezen we Ærøskøbing op Ærø als uitgangspunt. Dit kleine stadje wordt ook wel de sprookjesachtige stad genoemd, de oude huizen uit de 17e en 18e eeuw met hun rode of gele gevels en de geplaveide straten zijn geklasseerd als historische monumenten. In de baai, op een paar honderd meter van de haven, staan ​​kleine, kleurrijke houten huizen opgesteld, niet meer dan twee handdoeken breed. Direct ervoor een smal strook van wit zandstrand en - als de zon nog schijnt - kristalhelder, turkoois water. Bijna kaasachtig, maar dat is de enige manier om te begrijpen waarom Denen volgens een VN-studie de gelukkigste mensen ter wereld zijn.

De stand-up paddling-pro's

Lena Albano (27), die werkt als een SUP-leraar aan de freerider SUP-school in Hamburg, Dirk Herpel (49), de Duitse SUP-runner-up in de wave- en evenementenmanager en Kai-Nicolas zijn ook aan boord voor onze zeereis Steimer (25), die als scheepsbouwstudent eigenlijk te maken heeft met grotere zwevende auto's, maar als SUP-racer al verschillende Duitse kampioenstitels heeft gewonnen. Even nieuw voor alle drie de experts: een tour van meerdere dagen. We zijn daarom onzeker over de uitrusting en of we alles opgeslagen in de waterdichte tassen op de planken en onze rugzakken krijgen. De stelregel van bagage: compact, klein, licht - maar nog steeds warm (zie afbeelding hierboven). Omdat de Deense Zuidzee in deze vroege zomer meer arctisch koel is dan pacifisch warm. 'S Nachts zijn de temperaturen onder de 10 graden, het water meet een beroerde elf graden en zelfs overdag is er zelden meer dan 13 graden luchttemperatuur in.

SUP cruise - laten we gaan

Op de eerste ochtend maakt de zon ons verleidelijk wakker, we pakken een paar broodjes en genieten van het ontbijt direct aan het strand. Maar als we gaan liggen, duwen wolken over de zee, duiken de kleurrijke eilandwereld met zijn gele koolzaadvelden en groene weiden in een grijze uniforme helling op. De wind is ook verfrissend. De eerste paar meters moeten we tegen de zuidwestenwind vechten - en al genoeg twee of drie windvlagen, dat we nauwelijks van de plek komen. De kilometer rond de kleine klif strekt zich uit, we hebben zo lang als gebruikelijk nodig voor de drievoudige afstand. Maar dan gaan we naar Birkholm, een klein eiland ten zuiden van Hjortø. Nu ontwikkelt onze reis zich tot een ontspannen geluidrit, de wind en de golven duwen ons vanuit het achterschip over de zee, langs grote, oude traditionele zeilschepen en kleine jachten. Na minder dan twee uur zijn we in Birkholm, hebben de eerste dertien kilometer afgelegd.

Sta op peddelen in Slow Motion

Het voelt goed, de eerste onzekerheid maakt plaats voor het gevoel controle te hebben over de situatie. Zelfs Kai, die vaak niet weet waar hij heen moet met zijn kracht, en al enkele carbon-paddles heeft gebroken die versplinteren in races, past zich aan aan het slanke tempo van de groep. Ondanks de wind in de rug reist het in slow motion en leeft de vertraging - om de dromerige eilandwereld en de vriendelijke inwoners te evenaren. Na een hapje in de haven van Birkholm - helaas is er geen Pølser-Bude - varen we op de met wind bedekte stroomafwaartse kant van het eiland richting Drejø. Daar willen we onze volgende tentbasis bouwen. Maar zo ver komt het niet, meer bepaald: we zullen niet komen. Terwijl we langs Hjortø varen, ontdekken we onze perfecte camping: een vers gemaaid weiland direct aan de kust, naast het oude, droge hout voor een klein vuur.

Dus alle machines stoppen en maken.

"Een paar kajakkers komen zo nu en dan langs in de zomer", vertelt Arne Lund (67) - een gepensioneerde uit Odense, die elk half jaar elk jaar in Hjortø trekt en zijn hokken controleert. Tot nu toe mocht hij bezoekers niet verwelkomen op stand-up paddleboards. Dus we zijn eerste gasten, een goed gevoel. Hier is het gebied voorbestemd voor meerdaagse SUP-tochten: afhankelijk van de windrichting kan de koers zo goed gebaseerd zijn op onze ervaring dat u met een maximale zijwind of rugwaarts naar de volgende bestemming op weg bent. Het water klopt zelden hoog, en sommige kusten tussen de eilanden zijn zo ondiep dat de ondiepe diepgang van onze planken ons toegang biedt tot vele kusten die verborgen zijn voor zeilers. Bovendien varen de veerboten (faergen.de, aeroeferry.com) meerdere keren per dag tussen de grotere eilanden en brengen ze u naar het optimale startpunt - afhankelijk van het aantal dagelijkse etappes dat u plant (moet tussen 15 en 30 km zijn).

De laatste dag in Denemarken vakantie

In westenwinden kiest men een plaats in het westen van de eilanden om te laten vallen, bijvoorbeeld Faaborg; bij Ostwind start je in Svendborg of op Langeland. De reis per postboot van Svendborg naar Hjortø duurt ongeveer 50 minuten. Er is zelfs ruimte voor een auto op de veerboot - er is slechts één weg op het eiland. Het is ook mogelijk om speciale veerboottrips te boeken, maar dan zou je het goed moeten hebben met eilandkoningin Nora - haar zoon is de kapitein op het postschip. En zelfs een kleine koning. De roereieren van de kippen van Mama Nora geven ons de kracht voor de laatste dagtocht op de tocht. Het is ongeveer 23 kilometer naar Svurborgsund tot Thurø, langs de kleurrijke huizen aan de oever, waar elk zijn eigen aanlegsteiger heeft, door de haven met zijn grote potten en oude zeilschepen - en uiteindelijk naar de langverwachte Pølser-hut aan de haven. Een hoogtepunt op koninklijk Denemarken!

Veilig op SUP-tour

Degenen die zich wagen op open zee, moeten zich aan deze veiligheidsregels houden.

voorbereiding
Een goede fysieke conditie, SUP-ervaring en weersvaardigheden zijn noodzakelijke voorwaarden. Op zee zijn de toepasselijke maritieme voorschriften van toepassing. Kortom, men moet ver weg blijven van motor- of zeilschepen evenals commerciële scheepvaart (bijv. Veerboten). Goede tips voor het plannen van tochten en uitrusting zijn verkrijgbaar bij kanovaarders.

Aanbevolen lectuur
Deense Zuidzee, Duitse Oostzee: de reisgids voor kanoën door Björn Nehrhoff von Olderberg (17 €).

touroperators
Degenen die zich onzeker voelen, moeten liever op kleine rondleidingen door professionele SUP-providers ervaren.