Kleinwalsertal De vallei waar de winter dol op is!

Een juweeltje voor skiërs en skitochten: het Kleinwalsertal! True Fitness Blog bevond zich in het grensgebied tussen Duitsland en Oostenrijk en introduceert u de geheime tip!

Photo Gallery

Bijna 50.000 wintersporters werden gevraagd naar het beste skigebied 2016 door de studie "Best Skiresort". Deze vier haalden de top tien

Dikke vlokken zijn wat mevrouw Holle ons stuurt. Grote, witte, vochtige ijskristallen, die zich al bij het naderen van de aarde verzamelen en lui op hellingen en bomen liggen. Deze vloed van de hemel is te krachtig - als een voorbode van warme luchtmassa's, die binnenkort klonterige sneeuw in een kleverige, taaie, oneetbare massa zal veranderen. Maar er gebeurt hier nog steeds: met berggids Samuel Riezler (33) uit Mittelberg gaan we naar de Walmendingerhorn - en in plaats van de gondel van de piste te nemen, nemen we onze sporen op de rug van de berg door steile hellingen en besneeuwde bossen naar het bergstation van de Ifenbahn,

Er zijn dichte wolken rond het plateau-achtige plateau van de Hohe Ifen, de top kan alleen maar worden geraden.

De verhalen van Jan Sallawitz (41), hoofd van de marketing van rugzakspecialist Evoc, voeden onze head cinema nog meer: ​​vorig jaar stond hij aan de Hohe Ifen ten westen van het Kleinwalsertal en nu wil hij het opnieuw proberen: "Aan het begin van de Ifen-muur is er een steile passage waarin de switchbacks moeten zitten. En dan aan het eind van een korte klim, vastgebonden door een smalle rots open haard. Maar als je eindelijk boven op het plateau staat, voel je je als Chief Majestix bij Asterix op een bord - een heel subliem gevoel met een prachtig uitzicht. "Klinkt verleidelijk goed - maar voor ons betekent het losgeraakt: De Sonna Alp is het tip van Samuel deze voorwaarden. Geen wonder dat de hut aan de uitgang van de Zafernabahn toebehoort aan zijn ouders en broer Wolfram. Nepotisme op zijn best. Maar in ieder geval een goede tip: het eten is perfect en de sfeer is ontspannen. Samuel's grootvader had de Zafernift in 1952 gebouwd, zijn vader gooide uiteindelijk zijn baan als leraar en kocht de voormalige hooiberg. Zijn broer pimperde eindelijk de oude stal op naar het trendy restaurant.

Veel sneeuw in het rustige Kleinwalsertal

Ondanks zijn nabijheid tot zijn vaderland, is Samuel echter ook altijd een zwerver tussen de werelden: de regio behoort tot Oostenrijk, maar de route naar het eigen land voert door Duitsland. Omdat in de vallei ten zuiden van Oberstdorf slechts een enkele weg leidt - een doodlopende weg ten noorden van het noorden. Betekent: elke keer dat Samuel de vrienden aan de andere kant van de berg wil bezoeken, moet hij eerst grenzen verleggen. "Het is een speciale situatie. De basisschool was in ons dorp, maar we moesten voor middelbare school naar Oberstdorf in Duitsland, "zegt Riezler. Zijn sympathieën variëren daarom sympathiek, een leven tussen de gevoelde Piefke en Schluchtenscheißer. Of, om het wat beleefder te zeggen, pendelen tussen Duitse en Oostenrijkse mentaliteit. Als het op voetbal aankomt, hij houdt van Duitsland te juichen - tijdens het skiën is hij voor de Oostenrijkse starter. De speciale geografische ligging kenmerkt de vallei en de bewoners.

Het skigebied in Kleinwalsertal is niet de grootste, de toppen zijn niet de hoogste, maar er is een constante en groeiende schare fans.

"De bergen in het Kleinwalsertal krijgen door de ligging ongelooflijk veel sneeuw", vertelt Manfred Heim (42), hoofd van de Bergschule Kleinwalsertal (www.bergschule.at) en de baas van Samuel. Gemiddeld is het bijna tien meter per jaar - slechts enkele regio's in de Alpen melden meer poederspreiding. Zelfs de bekendere skigebieden Lech, Zürs en St. Anton, die slechts één kam verder naar het zuiden liggen, kunnen niet meer sneeuw per jaar produceren. De grote hoeveelheden sneeuw zijn een argument - maar veel wintersportfanaten, of het nu families, freeriders of skitourers zijn, zoals alleen down-to-earth in de vergeten vallei.

Vergeet misschien! Verslapen? Echt niet

Toerisme is een veilige economische basis voor de inwoners, en ze hebben de oorspronkelijke zwakte van afzondering een kracht van natuurminnend toerisme gemaakt. De ongeveer 5000 inwoners van de vallei ontvangen 10.000 bedden - in andere dalen is de verhouding vaak één tot vijf of zelfs hoger. Hotels zoals de Chesa Valisa, zoals sommige andere restaurants, vertrouwen volledig op biologische producten uit de regio, ze letten op duurzame en milieuvriendelijke bouwmethoden en energielevering.De meeste lege tweede huizenblokken zoals Zermatt of St. Moritz zijn niet te vinden in de vallei. En de tijdgeest in wintersport speelt het Kleinwalsertal in de kaarten:

"We profiteren in het Kleinwalsertal van de trends voor freeriden en toeren in de sneeuw. Er zijn veel hellingen en bergruggen, die perfect zijn voor toertochten met diepe sneeuw, maar alleen in de afgelopen jaren is het verkeer toegenomen, "zegt Manfred Heim.

En volgens de stelregel "Regionaal denken, lokaal handelen", komen de berggidsen ook in hun bergschool uit de vallei - vertrouw op je plaatselijke gids! De volgende dag ziet het er veelbelovend uit, een paar blauwe plekken in de lucht geven hoop om te ontkiemen om het topkruis van de Hoge Ifen te bereiken. Maar in plaats van verder te scheuren, trekt het wolkendek op, komt 's middags zelfs het winterweer super GAU binnen: het begint te regenen, zelfs op 2030 meter bij het bergstation bij de hoge Ifenpatter valt het dik op ons neer. Als het tien graden kouder was, zouden we blij zijn met een halve meter verse sneeuw. Dus we kunnen de klim naar de top vergeten. De Abseilpassage aan de andere kant, omlaag naar de ongelimpelde hellingen en naar verschillende grandioze afdalingen, is de sneeuw van morgen. Jan's herinneringen aan de top succes in felle zon het jaar daarvoor nauwelijks de teleurstelling te helpen. Maar het is weer duidelijk: als je veel sneeuw wilt hebben, moet je dagen met wolken doorstaan. Dus stellen we ons tevreden met het sturen van de ski's tussen de bomen door natte sneeuw - en na de stop op de Sonna-Alp is er tenminste een klein beetje zon voor de ziel. De High Ifen blijft bovenaan onze winter-to-do-lijst.