Whitewater White Water Sup: Permanent door het vasten

Op het stand-up peddelbord in stroomafwaarts stroomafwaarts: een monsterrodeo door de zee van stenen! Twee ruiters wagen zich aan het water in de buurt van Garmisch.

Photo Gallery

Valentijns rit op de Loisach

Steile cascades vernevelen de vallende watergordijnen tot de fijnste druppels, de frisse lucht verandert de smalle kloof in een vochtige wasruimte. De verwarmende zonnestralen hebben geen kans om zich een weg te banen door de verticaal oprijzende rotswanden - zelfs niet tijdens de lunch halen ze de rivierbedding. De impact op de harde stenen slaat de druppels in een wit, luchtig waterschuim, dat met een brullend geluid door de smalle rotsgoot stroomt. In het midden rijdt Valentin Illichmann (17) het wilde water op zijn oranje Stand-up Paddling (SUP) -Bord. Breedbenig als Cristiano Ronaldo voor de vrije schop, staat hij diagonaal op het bord, met gebogen knieën, zijn hoofd omhoog en zijn ogen gefixeerd op de volgende draaikolk van water. Met de peddel stuurt hij zijn board, stuurt het slim langs de onderstromen op de kust.

Je moet je dit voorstellen, alsof je in een pretpark bent, de enorme glijbanen op een luchtmatras.

"Het is een mix van kajakken en surfen - een nogal wankele aangelegenheid", zegt de geboren Bayer, die woont en opgegroeid is in het zuiden van München, en lacht.

Gewaagde extreme sporten

Vier jaar geleden begon hij met stand-up peddelen, maar hij waagde zich slechts twee seizoenen in hevige rivieren. Hij is net afgestudeerd van school, nu wil hij zich volledig concentreren op SUP in wildwater en in de golf. Valentin behoort tot een kleine maar groeiende scène in de SUP-cultuur. Het stand-up-peddelen op de brullende bergrivieren is al populair in de VS, in Duitsland durft amper meer dan honderd staande surfers in de haastige riviertocht naar de vallei af te dalen. Gewoon jezelf op een SUP-bord gooien in het wildwater is niet zonder gevaren. Als je in het water valt, kun je jezelf gemakkelijk verwonden op stenen, een reddende Eskimo-rol als kajakken, die je kan bevrijden van dicey-situaties, bestaat niet. Op plaatsen met zware onderstromen kan het water naar beneden trekken en naar de grond duwen. Als het bord pech krijgt, wordt het echt kritisch.

De verbinding tussen het bord en de paddler, de riem, een sterk rubberen koord, kan een dodelijke valstrik worden.

"Als je valt en het bord stroomafwaarts door het water wordt gescheurd en je zelfs vastzit aan een steen, heb je door de stroming nauwelijks een kans om los te komen", beschrijft Valentin het gevaar en verwierp hij de meeste leiband, "vooral als het erg is geblokkeerd ". Dit verwijst naar secties waar veel stenen obstakels in de rivier liggen - zichtbaar of net onder de oppervlakte. Helm, schokbestendig vest, kniebeschermers en vaste schoenen zijn standaarduitrusting. Het is gewoon niet mogelijk om gewoon met de stroom mee te drijven: "De meeste mensen denken, hoe sneller het water stroomt, hoe minder we moeten peddelen. Dat is verkeerd. Voor de Finnen om het bord te pakken en te besturen, moet je sneller zijn dan het water zelf, "legt hij uit.

voor de wilde rit het water "lezen"

De kloof draagt ​​die dag veel water, de omstandigheden zijn grensgevallen. De moeilijkheidsgraad van wildwater is verdeeld op een schaal van één tot zes. Eén staat voor easy, six voor extreem zwaar en op de grens van verkeersbaarheid, zelfs voor de beste kajakkers ter wereld. "Op een SUP-bord wordt de limiet meestal bereikt op niveau drie, " zegt Valentine's ervaring. De bevaarbaarheid van de rivieren is ook afhankelijk van het waterniveau - te weinig water kan afvoer plaatsen, te veel andere doorgangen onbegaanbaar maken. De geheime plek kloof bij Garmisch-Partenkirchen is vandaag voorbij. Valentin en zijn vriendin Paulina Herpel (18) laten de lucht uit hun ruige, opblaasbare boards en rijden door naar de Loisach - een klassieker in de wildwaterwereld en de meest populaire rivier voor kajakpiloten en suplers in dit land. Tien kilometer ten westen van Garmisch wordt de rivierbedding van de Loisach breder en vlakker, bezaaid met kiezeleilanden. Het kan eenvoudig worden geoefend Kehrwassermanöver, waar je achter een obstakelbord tegen de stroomrichting in draait en een beetje kunt rusten. Het uit Hamburg afkomstige Herpel staat voor dit lichtere wildwater - ook al is ze vrij zeker op het bord als regerend Duits SUP-kampioen in de twee disciplines Wave en Sprint.

Maar surfen over woeste riviergolven met een SUP-bord is heel anders dan op de golven aan de zee rijden.

Verder stroomafwaarts wacht de spectaculaire "Dom" op de twee: verschillende waterniveaus tussen grotere blokken steen. Samen kijken ze naar vortex en stromingsrichting voor en achter de sleutelplaats - "lees het water", zoals het heet. "Het is belangrijk dat u het Kehrwasser correct beoordeelt, hoe u het start en gebruikt, en concentreert u zich dan opnieuw om het volgende gedeelte te rijden."

Teamwork in wildwatervissen

Bij de eerste poging stapt Paulina van het bord. Op de bank trekt ze het bord weer omhoog en probeert het opnieuw. Terug naar beneden van het bord. De derde keer dat het werkt. Aan de kust is Valentin altijd op haar hoogtepunt, in zijn hand de tas die klaar is om te gooien. Als je in de problemen raakt in het water, helpt het vaak alleen de levenslijn, die een buddy van de kust gooit.

"Het is net als de navelstreng in wildwater - dat is waar het leven vaak van afhangt, "

Valentin zegt grijnzend. Tours op rivieren met grote rotsstappen en moeilijke passages zijn de specialiteit van Valentine. Als kind en tiener is hij veel beklommen, zelfs in het Duitse team. Hij kent zijn weg bij het abseilen en beveiligen van technieken en hij wil een nieuwe passage proberen bij de Kuhflucht-watervallen, een instroom naar de Loisach. Hij bevestigt zijn veiligheidskoord op een stuk rots van zes meter hoog, haakt zijn vijftien kilogram SUP-bord met een karabijnhaak aan het harnas en sluit zich vervolgens af naast de waterval. Paulina leidt hem van onderaf en toont de plaatsen in het zwembad onder de waterval (genaamd Gumpen), die zichzelf aanbieden om op het bord te klimmen. Maar de bubbelbaden blijken buitengewoon verraderlijk te zijn, de beoordeling van bovenaf was bedrieglijk. Het risico dat het bord of de piloot onder een richel wordt getrokken, is te groot. Valentin breekt het project af, stelt de eerste beklimming uit: "Maakt niet uit, dat is er een deel van, je moet ook in staat zijn om je om te keren." Jonge losheid in plaats van jeugdige achteloosheid. Respect!

Tips voor beginners

De Wildwasserritt op een SuP-bord slaagt alleen met de juiste apparatuur en knowhow.

uitrusting
De whitewater SUP gebruikt alleen opblaasplanken met een zeer robuuste buitenhuid, die ook erg breed zijn (ongeveer 86 cm) en een volume hebben van meer dan 300 l (prijs: ongeveer 1000 €, bijv. Www.fanatic.com), De verstelbare paddle is gemaakt van stevig carbon. Je hebt ook een natpak, stevige schoenen (bijv. Van kajaksporten), helm- en impactbeschermingsvest, knie- en elleboogbeschermers (bijv. Van mountainbiken) nodig.

gebieden
Bijna alle rivieren die geschikt zijn voor wildwater kajakken, kunt u ook surfen met het SUP-bord - als de moeilijkheidsgraad niet te hoog is. Zelfs voor professionals is het meestal voorbij op niveau drie. Zelfs als een ervaren stand-up-vaarder, zou u de eerste tests in wildwater alleen onder instructie en met de nodige veiligheidsmaatregelen, gebiedskennis en geschikte uitrusting moeten doen.
Informatie over de verschillende rivieren, waterstanden en moeilijkheidsgraden is online te vinden (www.4-paddlers.com of). Bekende rivieren in Duitsland: Loisach, Isar, Ammer, Lofer et cetera. De beste tijd is meestal van april tot juni, maar veel rivieren zijn ook het hele jaar door mobiel. Zelfs als een ervaren stand-up-vaarder, zou u de eerste tests in wildwater alleen onder instructie en met de nodige veiligheidsmaatregelen, gebiedskennis en geschikte uitrusting moeten doen.

leren
Tot dusverre bieden slechts enkele SUP-scholen workshops voor wildwater. Bijvoorbeeld www.bavarianwaters.com,