Mountainbike tochten Power Point Pyreneeën

Ruige kliffen, glooiende rivieren, wilde paden: de Val d'Aran in de Spaanse Pyreneeën biedt een fantastisch landschap voor mountainbiketochten. Predicaat: zeker erop!

Photo Gallery

Mountainbike-tochten in de Pyreneeën: stop met berijden

Het zweet druipt van ons voorhoofd, de dijen en de rugpijn vanwege de inspanning - maar fotograaf en fietsgenoot Stefan Neuhauser (48) kent geen genade, omdat naast ons een rust- en badplaats op een haastige stortvloed opengaat. "Vergeet het en blijf doorgaan, anders moeten we vanavond met koplampen de 20 kilometer lange afdaling naar Vielha afleggen", zegt hij. Het is de vierde dag op de rondreis Pedals de Foc in de Pyreneeën, waar we elke dag vijf tot zeven uur in het zadel zitten. Pedals de Foc betekent - vrij vertaald - brandende pedalen. De pedalen zijn eigenlijk het enige dat niet verbrandt: al het andere doet ons enigszins pijn. Van de vingers over de schouders en de nek, langs de achterkant tot aan de billen en tot in de dijen. En zoals het geval is voor een zomer in de buurt van de Spaans-Franse grens, zindert de zon als in de dagen ervoor op deze middag vanuit een heldere blauwe lucht.

Geweldige paden met een prachtig uitzicht

Maar de fysieke ontberingen kunnen worden doorstaan: het is inderdaad klachten op een hoog niveau, wat van onze lippen komt. Want achter ons zijn vier grootse fietsdagen door een fascinerend landschap met originele, kleine hostels, heerlijke tapas en ook veel goede wijn. We zijn begonnen in Vielha, de hoofdstad van de Val d'Aran in het Spaanse deel van de Pyreneeën. De eerste fase heeft het al op zich, maar we zijn fit, gemotiveerd; en het grandioze landschap en de route laten je graag trappen. Dus snel en leuk vliegen de eerste 57 kilometer met hun 1400 hoogtemeters voorbij. Tevreden, met vermoeide spieren en een dorstig verhemelte, bereiken we al vroeg in de middag ons eerste guesthouse in het dromerige dorpje Gotarta. Geïnspireerd door het prachtige uitzicht op de talloze toppen van de Pyreneeën en het uitstekende Catalaans eten, eindigen we de eerste avond vol vreugdevolle verwachtingen van de komende dagen met verschillende karaffen rode huiswijn. En val rond middernacht in de dekbedden.

Mountainbike-tochten zijn niet voor de zwakke maag

De volgende ochtend beginnen we veel later dan gepland. De zon brandt nu al genadeloos uit de lucht en mijn maag voelt sneller dan de pedalen op de eerste klim. Het waarschijnlijk "welverdiende" ontvangstbewijs voor de bergkruidenbrandewijn, de rode wijn en het rustieke eten - we hadden genoten van alles wat euforisch was vanaf de eerste dag boven het gemiddelde. Hoewel de tweede fase iets korter is, lijken de 41 kilometer en 1300 meter hoogteverschil vandaag nogal moeilijk. We gebruiken een langere rusttijd om door de verlaten dorpen Erta en Sas te zwerven. De lange en steile klim naar de Pass Coll de l'Oli is best een kwelling, zelfs in een goede conditie zou mijn uithoudingsvermogen voor deze toename niet echt genoeg zijn. We verknoeien het pad in een slakkengang, maar afstappen en duwen is ook geen optie. Dat zou de eer van de motorrijder schaden en te veel beweren. Wat wordt er nog meer gezegd: wie kan drinken, kan ook werken. Of fietsen in dit geval.

Eerst het werk, dan het vertrek

We zijn pas echt verzoend toen we na ongeveer vijf uur de lange afdaling naar Espui eindelijk aanpakken. In het mooie dorp dalen we af in het eerbiedwaardige Hotel Montseny. Alsof het hoofd van het hotel vermoedt waar we naar neigen, nadat we uitgeput uitgeput in de stoelen zijn gevallen, kort na het enorme speciale diner "pedalen" op onze tafel landen: verschillende typische tapasvarianten, eiergerechten, pasta, gevogelte, vis, Kaas en verdomde zoete dessertspecialiteiten. Onze Tour de Pyrénées blijkt een culinaire calorische strijd te zijn - geweldig. Maar creëert sportieve verplichtingen voor de volgende dag.

Onze mountainbiketocht: het hart van de fietser lacht

De lucht is nog steeds fris en fris en smaakt naar rozemarijn, wanneer we om half negen op de derde dag al de eerste 15 kilometer van de etappe in de zak hebben. Een lange klim volgt en leidt naar de Col de Triador. Voor ongeveer 20 kilometer fietsen we door dunne lucht op een hoogte van bijna 2.200 meter. Hoewel de temperatuur in de vallei boven de 30 graden Celsius ligt, zijn we blij dat we een laag warme, winddichte kleding hebben en deze kunnen omgooien. We hebben ze ook nodig voor onze hoge snelheid
Enkele afdaling naar Espot. Maar de koude lucht op zijn hoogtepunt kan de perfecte fietsdag niet bederven: iets minder dan zeven uur op enkele van de meest opmerkelijke routes, sommige op minder opwindende hellingen en tussendoor een uur
Pauze bij de gorgelende bergbeek en onder schaduwrijke bomen - Bikerherz, wat wil je nog meer?

Eten, drinken, fietsen: dat is de manier om te leven

"De tour vandaag was een van de beste routes die ik de afgelopen jaren heb afgelegd", vertelt Stefan enthousiast terwijl we Espot binnenstappen. Hij moet het weten, want de Allgäu is een berggids en fietsgids en leeft vele jaren in de Franse Zuidelijke Alpen, waar de bergketens als bijzonder mooi worden beschouwd. In een van de bars van Espot ontmoeten we drie Spaanse mountainbikers uit Barcelona. Voor hen is het een thuiswedstrijd, de vallei is vrijwel hun thuis. Ze kennen bijna elk spoor, elke klim - en natuurlijk elke goede bar om naar beneden te gaan. Zoals de drinkindustrie, waar we zitten tot de herbergier bijna in slaap valt achter de toonbank. Voor ons was het een prachtig einde aan onze wielerpassie.

Te mooi voor 4 dagen

Bijna 100 vale gieren cirkelen over ons heen terwijl we de volgende dag richting Montgarri trekken. Hard en onbeweeglijk kunnen de enorme vogels majestueus door de lucht worden meegevoerd door de thermiek - terwijl we minder traag over de pedalen stappen en langzaam kruipen. 30 kilometer aan hellingen en paden liggen voor ons. Na een paar uur verschijnt eindelijk de bijna verlaten nederzetting van Montgari. Een mythische plek: een oude, veel te grote kerk, enkele vervallen kleine stenen huizen en liefdevol gereconstrueerd hostel. Het geheel is ingebed in een fenomenaal mooie omgeving in de Pyreneeën. We vinden het zo leuk dat we besluiten om een ​​nacht te blijven. Pep, de organisator van de tour, had al voor de start gekarteld: "Het landschap is te mooi om de Pedals de Foc in vier dagen te trekken!" Men zou naar de lokale bevolking moeten luisteren, het zou de moeite waard kunnen zijn.

Meer avontuurlijke mountainbiketochten

Europa heeft een aantal uitstekende mountainbikeruimtes voor alle niveaus en eisen, of het nu gaat om langlaufen, freeriden, enduro of downhill.

Middellandse Zee
Van Briançon tot de Middellandse Zee
Beginnend in het Franse skigebied van Briançon aan de grens met Italië, leidt een route buiten de gebaande paden naar de Middellandse Zee - van de hoge Alpen tot aan de kust van Ligurië. 5-daagse rondleiding door droomachtige landschappen. Info :.

Schotland
Kust naar kust
De Schotse Hooglanden op de fiets oversteken is een echt hoogtepunt. Technisch niet erg veeleisend en daarom geschikt voor beginners. Info :, Prijs: 9 dagen vanaf 2390 €.
Alpen
Over alle bergen
De Alpen per fiets oversteken wordt steeds populairder. Er zijn verschillende routes voor mountainbikers, maar ook voor plezierfietsers of racefietsfans over de oude Alpenpassen. Een provider met vele jaren ervaring: www.biketours-oberstdorf.com.

Roemenië
In de voetsporen van Dracula
Wolf, bruine beer en lynx zijn nog steeds thuis in de wilde berglandschappen en oerbossen. Mountainbikers zullen een echt avontuurlijke tour door Transsylvanië vinden, ook bekend als Transylvania., 9-daagse tour van 1090 € plus vlucht (ongeveer 300 €).
Madeira
Bloemeiland op de fiets
Het Portugese eiland biedt ook prachtige MTB-tochten voor alle niveaus. Je kunt ons reisverslag hier vinden.