Fitness Motivatie Geen excuses meer: ​​hoe fitnesstraining te starten!

Te koud, te nat, te donker - een sport-excuus is altijd! Wil je dat veranderen? Zo kun je het hele jaar door motiveren om fit te blijven!

inhoud
 • Fitness en motivatie: wanneer sport een alledaagse structuur wordt ...
 • Positieve sportervaring verhoogt de fitnessmotivatie
 • Dit is hoe je je fitnessmotivatie-strategieën vindt
 • Fitness en motivatie: ervaar je lichaam met al je zintuigen
 • Voor uw fitheidsmotivatie: praat met de derde persoon!
 • Leer mentale contrasten voor je fitnessmotivatie
 • Ook belangrijk: stel duidelijk resoluties op
 • Nieuwe fitnessmotivatie volgens het SMART-principe

Jochen staat 's morgens om zeven uur op, trekt zijn trainingskleren aan en begeeft zich naar zijn sportschool, die zijn deuren opent voor vroege vogels zoals hij om zeven uur in de weekdagen. Fitnesstraining voor het ontbijt - en lang voordat het werk begint. Hoe dan ook in de winter, maar ook in de zomer. De vraag of hij daar zin in heeft komt niet voor hem op. Twee keer per dag trainen, meestal drie keer per week, is een van zijn dagelijkse bezigheden, zoals eten en tandenpoetsen.

Fitness en motivatie: wanneer sport een alledaagse structuur wordt ...

Sport structureert zijn dag, maakt deel uit van zijn persoonlijke lichaamshygiëne - en het zou aanzienlijk slechter gaan zonder. Meestal hoeft een man als Jochen zichzelf niet te motiveren. Anderen komen echter niet eens op het idee om in het smerige seizoen naar sport te gaan, omdat ze simpelweg het verlangen (of zelfs het concept?) Missen om dat te doen. Maar waarom? Wat is de motivatie van deze verrassingstas? Waarom is het de super energie die sommigen automatisch lijken te bezitten en dat anderen hard moeten werken om zich te ontwikkelen?

Positieve sportervaring verhoogt de fitnessmotivatie

Dr. Maja Storch is een motiverende psycholoog aan de Universiteit van Zürich. In haar colleges vraagt ​​ze vaak wie van sport houdt. Gewoonlijk steekt slechts een derde van de deelnemers hun armen op. De overgrote meerderheid heeft niet veel goede sportervaring op school gehad. Geen wonder dat ongeveer tweederde van ons in het geheim iemand als Jochen bewondert, of het zijn discipline is. Maja Storch kan uitleggen wat het verschil maakt:

 • We hebben twee evaluatiesystemen in de wieg gekregen (zie hieronder: "Touwtrekken"), die vaak in conflict zijn - het zinnelijk genotprincipe, dat spontaan beslist, evenals de verhouding, het perspectief van een goede gezondheid op oudere leeftijd of de wasbordmaag op het strand Calculus trekt.

Dr. Stork raadt daarom af om te praten over de "innerlijke klootzak", die moet worden bestreden en overwonnen. "We hoeven onze psyche en onszelf niet te manipuleren." Volgens hen zou het veel succesvoller zijn als we sport konden opladen met prachtige ervaringen. Iedereen die eens in de ochtend over knetterende verse sneeuw is getrokken, kan op de volgende koude ochtend dit gevoel van grootsheid terughalen. Zolang sport routine wordt in de dagelijkse routine en je de bijbehorende emoties als een adrenaline-junkie steeds opnieuw wilt ervaren.

Dit is hoe je je fitnessmotivatie-strategieën vindt

De Oostenrijkse psycholoog Walter Mischel categoriseert op vergelijkbare wijze. Hij spreekt echter enerzijds van het "hete systeem", dat zich bevindt in het limbische systeem van de hersenen en de zetel is van onze emoties en instincten. Aan de andere kant bestaat het "koele systeem", gelegen net achter het voorhoofd, in de prefrontale cortex, en dient als impulscontrole en reflectie. In goed Duits: als we niet altijd de gezellige sofa thuis willen geven, geven we de voorkeur aan de fitnesstraining op drukke dagen, hebben we tools nodig voor zelfbeheersing, die ons 'warme systeem' mooi koelen. Maar let op: dat sportiviteit uitgroeit tot een innerlijke behoefte, dat intrinsiek gemotiveerd is en omdat turbomotor zijn eigen gedrag, tempo en richting bepaalt, kan het gewenste doel zijn. In werkelijkheid kan geen mentale trainer beloven dat een ieder van ons het echt kan doen. Wie is geen aangeboren sport-gewoontedier, slaagt vaak in een continue sportroutine vaak (of helemaal niet) na het uitproberen van verschillende mentale strategieën.

Fitness en motivatie: ervaar je lichaam met al je zintuigen

Het goede ding is: om als Jochen te worden, niet zo veel moeite, is worsteling en discipline nodig. In sport heb je het avontuurkarakter nodig dat op winkelen lijkt. Tel je elke herhaling in de sportschool en voortdurend de klok kijken, hoe lang is het? Professor Petra Wagner, directeur van het Institute of Health Sport aan de universiteit van Leipzig, heeft eerder geprobeerd om bijvoorbeeld in hardloopgroepen hun medereizigers in een gesprek te betrekken en af ​​te leiden van de ontberingen. Een blik op de natuur - welke naaldboom ruikt zo goed? Kijk, een regenboog! Kortom, iedereen die probeert met al zijn zintuigen te rennen, kan sport al snel niet langer als pijn, maar als plezier ervaren.

In de studio kijk je misschien even naar je werkende spieren.

Zie je hoe ze groeien? Hoe sterk ze opzwellen? Hoe gelukkig ben je om eindelijk bezig te zijn? En geniet van het gevoel van voldoening?

Voor uw fitheidsmotivatie: praat met de derde persoon!

Rachel White van de University of Pennsylvania heeft zojuist een interessante studie gepubliceerd waaruit blijkt dat kinderen veel gemotiveerder kunnen zijn om huiswerk te maken als ze met de derde persoon praten. Wat een beetje raar lijkt, bevestig examens bij volwassenen en de zelf-ervaren sport.

 • Degenen die zich met voor- en achternaam bezighouden, zullen duidelijk eerder hun rationele niveau bereiken en kunnen zichzelf beter motiveren door deze afstand te nemen van zichzelf: "Martin König doet nu fitness" heeft duidelijk een andere kracht dan "Ik doe aan fitness".

Een mogelijke verklaring: voor anderen heeft ieder van ons snellere tips over wat goed, redelijk en toch correct is. Daarom is groepsdruk zo behulpzaam voor motivatie en het hele jaar door sporten. Iedereen die een afspraak met vrienden maakt voor sport, privé of in een stevige groep, is veel plichtsbewuster dan wanneer hij alleen een date met zichzelf had.

Leer mentale contrasten voor je fitnessmotivatie

En een ander ding werkt niet alleen goed bij kinderen (en honden): de beloningsstrategie. Het werkt het beste in combinatie met if-then-plannen. "Als ik op mijn werk ben, ga ik meteen naar de sportschool" of: "Toen ik in de studio was, trakteer ik mezelf daarna op een geweldige smoothie." Of: "Als dat een week is gelukt, ga ik deze coole sneakers doen ...

 1. Maar zelfs met negatieve gedachten kun je zijn bestemming bereiken. Hoe dan ook, beter dan je de toekomst voorstellen in roze wolken. Gabriele Oettingen, een motiverende psycholoog uit Hamburg, heeft in verschillende onderzoeken gevonden die atleten het best kunnen verdragen als ze de verbeeldingstechniek van mentale contrastering toepassen.
 2. Eerst denk je aan iets dat je wilt doen - ga bijvoorbeeld elke dinsdag na het werk naar de studio.
 3. Dan stel je je obstakels voor die tegengesteld zijn aan de wens: de roep van de beste vriend. Als de concrete hindernis wordt herkend, worden contrastrategieën opgesteld, in de technische term Implementatie-intenties: ik neem de studiomaken mee naar het werk en als de vriend belt, kan ze me begeleiden naar een training of moet ik ze later gewoon opnieuw melden.

Ook belangrijk: stel duidelijk resoluties op

En als je nog steeds geen suggestie hebt in de richting van de voorbeeldige Sportadepten Jochen, probeer het dan gewoon met de SMART-methode (zie de volgende grafiek). Vaak mislukken goede bedoelingen in het begin, omdat we doelen slechts vaag weergeven. De SMART-formule helpt om heldere en realistische visies te creëren die u gemakkelijker kunt implementeren.

Nieuwe fitnessmotivatie volgens het SMART-principe

Professionele atleten houden zich eraan, maar ook managers - zo werkt het:

De SMART- strategie helpt managers om grote projecten tijdig aan te pakken. Ook in sport is het belangrijk dat individuele doelen duidelijk worden geschetst zodat ze überhaupt worden geïmplementeerd. Een fout van vele intenties op oudejaarsavond: ze zijn volkomen onrealistisch en daarom gedoemd te mislukken. Om door te gaan ondanks winterblues, moet u doelen stellen die realistisch en verifieerbaar zijn, die voor u geschikt zijn en waarvan de inhoud en het tijdsbestek duidelijk zijn vastgelegd.

"Ik schrijf me eindelijk in bij de sportschool om de hoek en ga twee keer per week tot het einde van januari elke week naar de sportschool! "

 • S pecifiek. Geef het doel op een concrete manier op en zeg niet alleen vaag: ik moet meer sporten.
 • M eetbaar. Heel belangrijk: je moet kunnen controleren of je ook je doelen bereikt. er
  kan je apps ondersteunen.
 • A wordt geaccepteerd. Bedenk of je doel je eigen ritme volgt of is het meer gedicteerd door de buitenkant? Om doelen te bereiken, is je intrinsieke motivatie essentieel.
 • R ealistisch. Vraagt ​​niet te veel, stelt een doel dat goed is voor u persoonlijk en haalbaar.
 • T gemined. Wis het tijdsbestek: wanneer ga je beginnen? Hoe lang duurt het?