Erectiestoornissenatleten zijn veel krachtiger

Erectiestoornissen komen minder vaak voor bij atleten. Reden: regelmatige lichaamsbeweging heeft een positief effect op de bloedvaten.

Het is al lang bekend dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op aderverkalking of verharding van de slagaders (arteriosclerose) vermindert en de werking van de bloedvaten duidelijk verbetert. Een recent overzicht bevestigt dat regelmatige lichaamsbeweging ook een positief effect heeft op de potentie en kan helpen om erectiestoornissen te voorkomen.

Beweging verhoogt de potentie

Op deze noemer kan men de overzichtsstudie zien van La Vignera et al. (2011) in het tijdschrift "Journal of Andrology" brengen. Omdat een erectiestoornis bij mannen van middelbare leeftijd vaak een symptoom is van de zogenaamde endotheliale schade, waarbij de binnenste laag van de bloedvaten niet langer goed werkt. Trainingsprogramma's verbeteren de endotheliale en dus erectiele functie.

Meer is meer

Zeer opmerkelijk resultaat van het onderzoek: mannen die een hele 4.000 kilocalorieën per week "verbranden" in plaats van 1.000 kilocalorieën voor alle soorten oefeningen verminderen hun risico op het ontwikkelen van erectiestoornissen, zelfs met bijna 83 procent.
Hoeveel sport is genoeg?
De wetenschappers bevelen enerzijds aan om voor de "mannelijkheid" te zorgen voor een gebalanceerd dieet, maar tegelijkertijd ook om het bewegingsniveau te verhogen. Haar aanbevelingen voor de wekelijkse potentie:
• 150 minuten gematigde intensiteitsoefening (bijvoorbeeld stevig wandelen, tuinieren, aquafitness) of
• 75 minuten intensievere training (bijvoorbeeld hardlopen, fietsen met 19-25 km / u en trainen op cardio-apparaten thuis of in de fitnessclub).
Met deze sportroutine kun je 800 tot 1200 kilocalorieën per week doden. Dit heeft positieve effecten op de bloeddruk en lipideniveaus, inflammatoire parameters, insulinegevoeligheid, andere risicofactoren voor chronische ziekten, evenals mannelijke potentie. Als je nog meer bewegingseenheden krijgt - hoe beter! En of het nu gewoon de trap oploopt in plaats van de liftsessie of een korte wandeling in het nabijgelegen park of rond het blok.