Gene doping doping zondaars op het spoor

Slechte vooruitzichten voor dopingzondaars: een nieuw ontwikkelde test moet bewijzen of genetische doping spieropbouw in het spel is of niet.

De Olympische Spelen in Beijing hebben hun vijfde dopingzaak met de Oekraïense Ludmilla Blonska. De seven-fighter testte positief voor een anabole steroïde. Dergelijke stoffen kunnen nu gemakkelijk worden gedetecteerd bij atleten. Er is veel vraag naar de creativiteit van dopingzondaars.
Gene doping wordt beschouwd als het volgende grote ding in sportzwendel. Met deze methode kunnen competitieve atleten zonder EPO en Co. doen en in plaats daarvan hun eigen prestatieverhogende stoffen produceren. Het geheim erachter is het eiwit myostasin. Onderzoekers ontdekten dat het blokkeren van het eiwit enorme skeletspiergroei veroorzaakt.

Haas en egelspel

De wetenschap is echter al lang op het spoor van deze misleiding. Michael Adler van het biotechnologiebedrijf Chimera Biotec GmbH werkt samen met de Duitse Sportuniversiteit Keulen aan een methode die door het World Anti Doping Agency (WADA) wordt gepropageerd om genetische doping voor spieropbouw te detecteren.
Binnen de komende twee jaar moet er een test beschikbaar zijn. Dan zou het haas-en-egelspel tussen dopingwachten en dammen tot een einde komen, hoopt Adler. "Omdat het niet uitmaakt welke middelen of waar de atleet manipuleert, kunnen we met zekerheid zeggen dat hij heeft ingegrepen."