Hoe vaak het trainen van 15 minuten beweging vaak genoeg is

Goed nieuws voor iedereen met weinig tijd voor sport: slechts 15 minuten trainen drie keer per week stimuleert de stofwisseling en voorkomt zo hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Drie keer 15 minuten intervaltraining per week is vaak voldoende om een ​​gezondheidseffect te bereiken. Dit wordt bewezen door een nieuwe studie aan de Heriot Watt University in Edinburgh. Daar bestudeerde de wetenschapper James Timmons het metabolisme van 16 mannen in de leeftijd van 19-23 jaar. In het onderzoek moesten de proefpersonen 30 seconden met volle kracht trainen op een hometrainer. Daarna waren er pauzes van twee tot drie minuten. Over het algemeen werd de belasting vier tot zes keer per eenheid herhaald, de volledige trainingssessie was maximaal 15 minuten.

Training: Less is more

De proef duurde in totaal 14 dagen. Tijdens de fitnesstraining dronken vrijwilligers een suikeroplossing - na de training namen onderzoekers bloedmonsters om te analyseren hoe glucoseniveaus en insulinesecretie reageerden. Het resultaat: als gevolg van training namen de bloedglucosewaarden toe en werd minder en minder insuline vrijgegeven. Intervaltraining verbetert dus de regulatie van de bloedsuikerspiegel door het lichaam.

15 minuten training inclusief pauzes

Intervaltraining is een trainingsmethode die wordt gekenmerkt door wisselende stress- en herstelfasen (intervallen). De herstelfasen van duur en intensiteit zijn zo ontworpen dat het organisme niet volledig kan herstellen. Vanwege het onvolledige herstel moet een sterke trainingsstimulus een set-over training zijn, maar niet gevreesd worden.