Glutamine Het krachtige aminozuur voor sporters

Glutamine biedt energie en helpt bij het beheren van grotere workouts. Vooral voor sporters is glutamine belangrijk voor een efficiënte training.

Glutamine of L-glutamine is een van de belangrijkste aminozuren in het menselijk lichaam. Iedereen die veel sport doet, heeft glutamine nodig om spieropbouw te bevorderen en de prestaties te verbeteren . Maar wat zit er precies achter het aminozuur, hoe werkt het en hoe zorg je voor voldoende glutaminegehalte?

Effect van glutamine

  • Glutamine is een niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat het lichaam het alleen kan maken.
  • Voor atleten speelt glutamine een belangrijke rol in het dieet, omdat het aminozuur het herstel na de training versnelt. Bovendien zorgt het voor een beter herstel, vooral bij een hoge trainingsfrequentie, die te wijten is aan de snelle aanvulling van glycogeenopslag. Volledige glycogeenvoorraden leveren de nodige energie tijdens de training.
  • Glutamine als een voedingssupplement voorkomt ook dat het lichaam energie van de eigen eiwitten van het lichaam genereert, waardoor spierafbraak wordt voorkomen. Dit is vooral interessant voor sporters die dagelijks of zelfs meerdere keren per dag trainen.
  • Bovendien versterkt glutamine het immuunsysteem. Dit feit is vooral interessant voor sporters, omdat ze vaak verkouden zijn na lange en zware trainingssessies. Hier werkt het aminozuur preventief.
  • Andere gunstige effecten van het balanceren van glutamine omvatten verbeterde concentratie en geheugen, innerlijke rust en een goede nachtrust, verminderde vetafzetting en spiergroei, gezond haar, sterke nagels en een strakkere huid.

Hoeveel Gluatmin heb ik nodig?

Het niveau van glutamine hangt af van het dieet, maar ook van de individuele behoeften en de algemene gezondheid. Atleten hebben meestal een verhoogde behoefte, omdat ze meer glutamine nodig hebben om de spieren te regenereren. Maar zelfs oudere mensen hebben meer glutamine nodig, omdat het organisme het aminozuur slechts beperkt kan produceren. Glutaminedeficiëntie kan ook bepaalde risicogroepen treffen, waaronder diegenen met een eiwitarm dieet met een laag eiwitgehalte, mensen met chronische darmontsteking, mensen met een verhoogd risico op chronische stress en hoge stress, en alcoholisten.

Een tekort kan zich op vele manieren manifesteren, met een negatieve invloed op het immuunsysteem, huid en haar, en mentale en fysieke prestaties.

Wat bevat glutamine?

Hoge niveaus van glutamine zijn te vinden in plantaardig, dierlijk en eiwitrijk voedsel en zuivelproducten . De meeste glutamine bevatten volle granen, vissen in het algemeen, vooral forel en zalm, linzen, yoghurt, gouda, sojabonen, walnoten en tarwe. Ook rijk aan glutamine zijn cottage cheese en melk, havermout, rauw en gerookt vlees, peulvruchten en sojaproducten in het algemeen.

Supplementen nemen

Bijwerkingen van glutamine komen alleen voor als het gaat om een ​​overdosis. Dit is nauwelijks mogelijk via het dieet, maar kan voorkomen bij het nemen van supplementen. Gevolgen zijn onder meer tintelingen en trillen van de vingers, hoofdpijn, braken, diarree, misselijkheid en hitte. Een exacte aanbeveling voor de dagelijkse inname van het aminozuur is nog niet uitgegeven door de Duitse Nutrition Society. Een aanbeveling kan echter worden afgeleid, omdat glutamine tot de aminozuren en dus tot de eiwitten behoort.

Tussen de 0, 8 en 2, 7 gram eiwit zou per dag moeten worden geconsumeerd. Degenen die vertrouwen op een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedsel dat rijk is aan glutamine, kunnen gemakkelijk een tekort vermijden.

Voordat u voedingssupplementen neemt, moet u altijd uw arts raadplegen en uw glutaminegehalte laten controleren.

(Bron: Cover Media )