Van junkie tot ironman rennen voor je leven!

Max Riemelt speelt de hoofdrol in "Run for Your Life - From Junkie to Ironman". Met True Fitness Blog vertelt hij over de harde training voor de rol en de fascinatie triatlon.

Photo Gallery

True Fitness Blog: Max, de rol van Andreas Low heeft fysiek veel van je gevraagd. Doe je ook aan sport in je vrije tijd?

Max Riemelt: Vrij veel zelfs. Ik ga kickboksen en doe veel duursporten in het proces. We doen kickboksen maar ook krachttraining met hoge herhalingsgetallen en oefeningen waarbij de puls hoog wordt gereden om aan het lichaam te wennen aan de hoge belastingen.

Wat betekent "wij"? Heb je een degelijke trainingsgroep?

Ja, precies. Mijn oom traint ons. In een groep kun je jezelf gewoon beter motiveren dan alleen.

Ook voor Andreas Niedrig, die je in de film speelt, is de coach erg belangrijk ...

Ja, vooral de mens. Voor coaches en atleten hebben ze te maken met hun eigen levensverhaal. Andreas werd eerder door zijn coach achtergelaten, om privéredenen. En alleen met alle ervaringen die hij door de jaren heen heeft opgedaan, kan hij deze stap van zijn coach begrijpen en een nieuw vertrouwen in hem opbouwen.

Was er een speciaal sportprogramma voor het filmen?

Adnan G. Köse, de directeur, wilde me wanhopig afvallen. Ik had te veel spieren voor hem. Dat was natuurlijk behoorlijk moeilijk, vooral omdat er nog maar drie maanden over waren voordat het schieten begon. Ik heb toen alleen duurtraining gedaan, veel eiwitten, lage koolhydraten en bijna geen suiker voor mij. Hoewel mijn zenuwen zwaar gespannen waren, maar ik kon vijf pond verliezen. Dit was vooral belangrijk voor de rol van de junkie in het eerste deel van de film. Later, toen Andreas een junkie-atleet werd, kon ik weer normaal eten en ook krachttraining doen.

De film gaat over de enorme kracht die sport kan hebben. Was dit een nieuwe ervaring voor jou of heb je dit zelf ervaren?

Ik ervaar deze kracht keer op keer. Vorig jaar heb ik vier films opgenomen. Dat lukte alleen omdat ik mijn sport zo consistent doorhaal. En ik draag de discipline over van de sport naar het beroep. Als acteur kom je vaak fysieke grenzen tegen. Maar als het lichaam eenmaal die limiet heeft bereikt, is het er klaar voor en kan het die ervaring de volgende keer weer herinneren. Hij kan geconditioneerd worden.
Met dit bewustzijn naderen jullie atletische en professionele uitdagingen heel anders. Bijvoorbeeld, tijdens het filmen van "Die Welle" was ik ziek en had dagenlang een bloeding, die niet stopte. Ik bleef gewoon werken in concentratie, ervan overtuigd dat "het goed komt". En zo was het. Het is net als hardlopen: je denkt aan een taaie eenheid, je benen zouden het niet meer kunnen doen. Maar het lukt je nog steeds om los te lopen als je de wil hebt. Je moet je er gewoon aan aanpassen, op een gecontroleerde manier ademen en een koel hoofd houden. Dan is veel meer mogelijk dan je je kunt voorstellen.