Goed wandelen Afvallen door ... Ga?

Een Britse oefenspecialist beweert dat je met de juiste versnelling binnen een maand vijf pond kunt verliezen. Wat zit erachter.

Joanna Hall is de oprichter van Walkactive en heeft zich tot doel gesteld om mensen in beweging te krijgen. Haar passie is wandelen, geen power-walking, maar normaal lopen: "Wandelen is het fundament van al mijn activiteiten", legt ze uit op haar startpagina joannahall.com. Daarom ontwikkelde ze een nieuwe techniek van lopen, waarmee het mogelijk zou moeten zijn om ongeveer vijf kilo af te leggen in één maand.
De theorie
Volgens de sportwetenschapper gaan de meeste mensen fout en heeft een slechte houding invloed op de gezondheid en het figuur. De techniek van Hall begint met bindweefsel, dat wordt versterkt door de juiste houding. Als het lichaam in de juiste houding wordt gebracht, worden gewrichten ontlast, worden spanningen losgemaakt, het lichaam strakker en moet men afvallen en een maatje kleding dragen.
De praktijk
15 tot 20 minuten moet je drie tot vier keer per week plannen, eerst heel ontspannen, in de loop van de tijd, volgens de expert, automatisch sneller.
Nu is het tijd om je houding te behouden: het hoofd zou geen last op de schouders moeten zijn, dus stel je je voor de afstand tussen je oren en schouders te vergroten. De schouders moeten ontspannen blijven - dat helpt de nek en zorgt voor schouderspanning. Het ademt ook veel gemakkelijker met een ontspannen nek.
De maag moet gespannen zijn, maar niet zomaar in het wild worden getrokken. Het is beter om je voor te stellen de onderbuik naar achteren en omhoog te trekken. De kont blijft ontspannen en ook drafachtig heen en weer slingeren van de heupen is verboden.
Voor haar voeten benadrukt Joanna Hall hoe belangrijk het is om met de hele voet te werken, eerst op de hiel te zetten, over de bal te rollen en alle tenen op de grond te voelen voordat ze gemakkelijk met ze van de grond worden getrapt. Dit helpt het been in een lange pas te strekken. Dit komt ten goede aan de spieren, die, getraind, het been er glad en goed getraind laten uitzien in plaats van er als pakketten aan te hangen.
De armen worden op dezelfde manier genomen als bij lopen, naar voren en naar achteren gebogen, de achterwaartse beweging moet sterker zijn dan de voorwaartse beweging.
Als je er even helemaal tussenuit wilt, kun je het recent uitgegeven boek 'Walkactive Programs' van Joanna Hall op Amazon bestellen en tijdens het lezen zelfs je voeten op de grond zetten.