Swim Training: Swift zwem met nieuwe tools

Reken op tegels: nieuwe gadgets en trainingsgereedschap maken elke sportsessie in het water leuker - en maken u niet alleen sneller, maar ook leuker in het bekken.

Poolgereedschappen: tips van de coach

Photo Gallery

Deze zwem-gadgets maken de training kleurrijker en effectiever

Zwemmen zonder een zwembord of peddels is als een voetbaltraining zonder ballen en doelen. De kleine hulpmiddelen voor beginners en ambitieuze zwemmers maken de training niet alleen leuker, ze verbeteren ook de zwemtechniek en verhogen de snelheid op een duurzame manier.

Zwemtrainingshulpmiddelen: Begin langzaam

De Zweed Glen Christiansen (61), een van de meest ervaren internationale zwemcoaches voor alle prestatieklassen, heeft veel tools in de trainingspraktijk uitgebreid getest. "Oefenapparatuur zoals Pull-Buoy of Paddles zijn erg nuttig, maar je moet het niet overdrijven", zegt de meesterzwemmer. "Iedereen die altijd met paddles zwemt of altijd vinnen gebruikt, bouwt kracht op en versterkt de spieren, maar men verliest gemakkelijk het gevoel van een effectieve, energiebesparende arm- of pootslag." Zijn motto: Less is more - als het gaat om tijd, De expert raadt aan om langzaam vertrouwd te raken met het apparaat, dat u het alleen op korte afstanden van 25 tot 100 meter gebruikt en dat u de verschillende gereedschappen in eerste instantie niet kunt combineren. "Alleen de Pull-Buoy, die tussen de dijen of enkels kan worden geplakt, kan worden gebruikt als een beginner met paddles samen." Christiansen adviseert ook een extra training op het land met elastiekjes (Thera-bands): "Alleen de versterking van de Interne en externe rotaties in de schoudergewrichten zijn het best getraind ".

Voor peddels en vinnen beveelt Christiansen verschillende maten aan: Glen zweert bijvoorbeeld op de kleine behendigheidsschoepen van Finis, die alleen worden gerepareerd door hun vorm op de handpalmen. "Ze vereisen een technisch correcte handpositie, anders vouwen ze lateraal weg", legt hij de uitdaging van deze paddles uit.

Overload-Traning voor meer variatie

Maar je kunt ook je eigen trainingsmateriaal ontwerpen om zwemmen gevarieerder te maken. Het is genoeg om in een T-shirt en boardshorts te zwemmen om de weerstand in het water te vergroten en meer kracht te gebruiken. Daarnaast wordt een betere coördinatie getraind. Het doel van deze zogenaamde overbelastingstraining is dat zelfs onder moeilijke omstandigheden, zoals de start van het triatlonzwemmen, een stabiel niveau van technologie kan worden genoemd. Een andere "remvariant" zou een spons of vod zijn die er strak achter getrokken wordt met een touwtje aan de heupen: je kunt meteen voelen hoe snel de waterbestendigheid en daarmee de inspanning toeneemt - en hoe belangrijk een flat, uitgerekt Watersituatie is.