Skiën Ski - zo kom je op de hellingen!

Skiën of snowboarden kan: voor velen de winterdroom! We beantwoorden u hoe en waar u op de piste kunt komen en nog veel belangrijker.

Fascinatie skiën en snowboarden

Er zijn meer dan zeven miljoen actieve skiërs in Duitsland, samen met bijna twee miljoen snowboarders. Dit zijn de trotse cijfers die de Duitse Skifederatie (DSV) aangeeft. Volgens een onderzoek van de Duitse Sportuniversiteit Keulen in 2011 is 43 procent van de skiërs 50 jaar of ouder, het aandeel under-39s is 37 procent, maar dat is nog steeds ruim drie miljoen! En van de nieuwelingen die hun weg vinden in de sneeuw, is bijna 54 procent vrouw. Veel geïnteresseerde partijen zijn bang voor de hoge kosten om in de winter naar de bergen te gaan. Als u echter goed voorbereid bent en het skioord vakkundig kunt kiezen, kunt u de fascinatie voor skiën en snowboarden redelijk geprijsd ervaren. Hier zijn de belangrijkste vragen en antwoorden.

1. Welke apparatuur heb je nodig?

De hardware - zoals ski's, laarzen en helmen - kan meestal in zeer goede kwaliteit worden gehuurd in de skigebieden (zie punt 2). Het is belangrijk dat u verstandige kleding meeneemt, dus een functioneel jack en broek van waterafstotend en ademend materiaal: zogenaamde jacks of broeken met harde mantels (bijvoorbeeld Goretex, eVent, Venturi). Daaronder is het het beste om een ​​verwarmende laag te dragen, zoals polartec of fleece. Functioneel ondergoed, dat zweet van de huid wegvoert, verhoogt ook het ski-comfort. Als je het warm en knuffelig vindt, neem dan merinowol. Het uienprincipe is het meest geschikt om kleding klaar te maken voor alle temperaturen en weersomstandigheden. Bovendien zijn warme, waterafstotende handschoenen standaard, evenals een bril.

Tip van de editor:
Vraag eerst in de kring van vrienden, die kunnen helpen. Daarnaast zijn er speciale tweedehands markten op het internet (bijv. Flohmarkt.at) of skiliften, die vaak regionaal worden georganiseerd door skiclubs.

2. Lenen of kopen?

De trend is zeer duidelijk voor de verhuurapparatuur. Als u niet langer dan zes dagen per jaar op de piste blijft, is lenen de goedkoopste en gemakkelijkere optie. Anders wordt uw eigen uitrusting 51 weken per jaar ergens in de kelder of in de garage achtergelaten, neemt u ruimte in beslag, wordt stoffig en veroudert zonder te worden gebruikt. Als u ski's en skischoenen huurt, bedragen de tarieven gewoonlijk tussen 20 en 60 euro per dag, gedurende zeven dagen tegen 100 euro, afhankelijk van het skigebied en de kwaliteit van de uitrusting. Koop je ski's met bindingen en laarzen, dan krijg je snel 1000 tot 1200 euro bij elkaar.

Dus je moet je eigen apparatuur minstens zes jaar gebruiken, tot de aankoop loont.

Nog een voordeel van huren: u kunt verschillende ski's testen en het beste voor uw niveau kiezen. Bovendien zijn het irritante vervoer per auto of vliegtuig en de skiservice meestal inbegrepen in de huurski's.

Tip van de editor:
Als u regelmatig wilt skiën, moet u op zijn minst skischoenen kopen, want goed passende schoenen zijn een zegen voor uw voeten. Een nationaal netwerk van distributeurs vormt de Intersport-skishop's in de Alpen (intersportrent.at).

3. Ski of snowboard?

Een kwestie van leeftijd? Niet echt. Of u op wintersport gaat op ski's of op een snowboard hangt uiteindelijk af van uw voorkeuren. Als je een sterk evenwichtsgevoel hebt of eerder ervaring hebt met wakeboarden, surfen of kiten, zal het gemakkelijker zijn om door het snowboard te navigeren. En meestal kunt u uw eerste gevoel van succes snel vieren. Beginnen met ski's heeft het voordeel dat de voeten niet op een plank zijn bevestigd en onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Het evenwichtsgevoel is in eerste instantie iets lager en het voelt veiliger dan snowboarden. De meeste mensen op het snowboard bereiken echter een bepaald niveau sneller, waarmee ze veilig eenvoudige hellingen kunnen hanteren.

Tip van de editor:
De instap door ski's heeft in de meeste gevallen voordelen, de training van de balans kan systematischer worden gebouwd. Velen voelen zich ook veiliger op ski's - een aspect dat niet moet worden onderschat.

4de cursus of privéleraar?

Beide kunnen voor- en nadelen hebben. Als de mentor tegelijkertijd een vriend of een vriend is, is er veel conflictpotentieel. Dus hou je handen eraf. Beginnen met een beginnerscursus is altijd logisch. Je wordt langzaam en methodisch geïntroduceerd in de technieken, en dus is het sneller dan vallen en opstaan. Bovendien is het meestal leuker. De prijzen liggen tussen 45 euro voor 4 uur en 160 euro voor een 20-uur durende cursus. Een privéleraar is handig als u intensief en snel vooruit wilt gaan. Maar dat heeft natuurlijk zijn prijs: vanaf 80 euro voor 2 uur.

Tip van de editor:
Skilessen zijn eigenlijk verplicht voor beginners. Zelfs terugkeerders die al vele jaren worden blootgesteld, bereiken hun oude niveau sneller met slechts een paar uur les. Veel plaatsen bieden speciale arrangementen met accommodatie, skipas, huuruitrusting en
Bundellessen, of zelfs gratis cursussen voor terugkeerders, zoals karwendel-urlaub.de.

5. Welk gebied is geschikt voor beginners?

Kortom, je kunt natuurlijk in elk skigebied beginnen, maar aanbevolen zijn kleinere, heldere gebieden . Vaak zijn de kosten voor accommodatie en skipas lager, en in het begin heb je niet de actieradius om alle hellingen te gebruiken. Veel gletsjergebieden in Oostenrijk hebben vlakke, brede pistes (tirolergletscher.com), zijn sneeuwzeker - maar niet de goedkoopste skivakantieoptie (skiresort.de).

Tip van de editor:
Er zijn nog steeds "parels" voor beginners, zoals de Rudolfshütte in Oostenrijk. Het ligt op 2315 meter hoogte, is sneeuwzeker, afwisselend en wordt beschouwd als een van de goedkoopste (familie) skigebieden in de Alpen. Meer informatie: alpinzentrum-rudolfshuette.at.

6. Hoeveel is een skidag?

Plezier op de hellingen, après-ski en hutten magie - skivakantie gaat het geld in. Maar het kiezen van de bestemming kan veel geld besparen. Het reisportaal Tripadvisor onderzocht vorig jaar 41 skigebieden met betrekking tot de kosten van een dag skiën. De kosten voor hotel, maaltijden, dag skipas en huuruitrusting zijn bij elkaar opgeteld. De goedkoopste was het skigebied Bansko in Bulgarije met 125 Euro per dag.

Het goedkoopste Duitse skigebied is daarom Berchtesgaden met 185 euro per dag.

Het wordt erg duur in Frankrijk of Zwitserland: in St. Moritz moet je 500 Euro per dag plannen. Meer informatie op: tripadvisor.de.

Tip van de editor:
Met een camper kan winterkamperen een alternatief zijn voor het verminderen van de kosten van accommodatie. Op de camping in St. Anton am Arlberg (camping-arlberg.at), een van de beste skigebieden in de Alpen, heeft elke standplaats een eigen badkamer met verwarming.