Spierdisbalans Alles een kwestie van balans

Balans is essentieel voor ons lichaam en bewegingsapparaat. Omdat wanneer ons spierstelsel uit balans raakt, het pijnlijke gevolgen kan hebben.

Wat is spieronbalans eigenlijk?

Kort gezegd verdeelt men spiergroepen in agonisten, de actieve spieren en antagonisten, de passieve antagonisten. Bij spierdisbalansen spreekt men van een te hoge neutrale spanning (vroeger vals "verkorten" genoemd) van de actieve spiermassa en een gelijktijdige overstrekking of ontspanning van de antagonist. Een dergelijke onbalans ontstaat wanneer een groep spieren overbelast raakt, terwijl de tegenstander wordt verwaarloosd. Dit is vaak geen bewust proces, maar gebeurt bijvoorbeeld door dagelijkse unilaterale stress- of houdingsfouten. In het voetbal wordt de bal bijvoorbeeld vaak geleid door de binnenhaan en de kogel, dit komt om de ontvoerders aan de binnenkant van het been in te korten, die we dan in extreme gevallen als O-benen waarnemen.

We leven in een scheve samenleving

De meest voorkomende gevallen van spierdisbalans hebben eigenlijk niets te maken met krachttraining of actieve spieropbouw. "Het probleem in onze samenleving van vandaag is dat we bijna nooit hurken. Maar we zitten 90% van de dag en vergeten onszelf recht te trekken ", vertelt Andrei Tecsa-Bardos, afgestudeerd sportwetenschapper en eigenaar van CrossFit WestGym in Hamburg. Aan de ene kant zijn we comfortabel geworden, aan de andere kant proberen we te compenseren voor ons gebrek aan beweging, bijvoorbeeld door te fietsen, maar zelfs hier neigen we naar een slechte houding, zei de expert.

Ons dagelijks leven is veranderd: we werken niet langer fysiek, hebben ons eten afgeleverd en nemen de lift of de roltrap. Als gevolg hiervan worden de spieren zwakker en lijden we aan een permanente spanning van bepaalde spiergroepen, wat resulteert in een slechte houding . "Het begint allemaal met de kinderen: altijd met hun hoofd naar beneden, hun ogen op hun smartphones of tablets en hun schouders naar voren gebogen", zegt Tecsa-Bardos, "zo veel kunnen niet langer rechtop staan ​​op jonge leeftijd. . "

Kantoorwerk maakt gebocheld

Als je veel op je bureau zit en voor je computer zit, zul je snel merken dat de cervicale wervelkolom in de verkeerde positie zit als je schouders naar voren vallen en je hoofd is uitgestrekt. Als dit niet tijdig wordt gedetecteerd en actief wordt tegengegaan, is er sprake van een disbalans in de nek- en schouderspieren. Dit komt vooral tot uiting in het feit dat de rug zelfs na het verlaten van het bureau rond blijft. Het bureau, de stoelen en de smartphone zijn tegenwoordig de meest voorkomende oorzaken van spieronevenwichtigheden. Het resultaat is disfunctie en pijn tijdens bewegingen in de spieren en gewrichten.

Spierdisbalans bij sporten

Een andere vorm van spier-dysbalans is te vinden in prestaties en massasporten. Door constant een sport te beoefenen en de altijd gelijkaardige bewegingen wordt een spiergroep meer getraind dan zijn tegenstander.

  • Vooral in competitieve sporten, wordt spierdisbalans weerspiegeld in het uiterlijk van de atleet. Een van de bekendste voorbeelden is waarschijnlijk het "Pumper-syndroom" met een uitgesproken bovenlichaamspierstelsel en een onderontwikkelde beenmusculatuur.
  • In de vrijetijdssector geven tennissers een goed voorbeeld. Impact-arm- en -schouderspieren worden hier meestal eenzijdig uitgesproken - wat duidelijk is, maar in dit geval zou het optimaal zijn, ofwel het spelen van twee armen ofwel een gerichte krachttraining voor de andere kant van het bovenlichaam.
  • Draag ook bij aan een gespierde dysbalans of versterk het: een gebrekkige techniek, ongeschikte trainingsmethoden en onvoldoende opwarmfasen.

Hoe herken ik spieronevenwichtigheden?

Interessant is dat we allemaal gespierde onevenwichtigheden hebben, maar dat ze aanvankelijk niet sterk genoeg zijn om ons in ons dagelijks leven te beïnvloeden. De eerste tekenen zijn frequente sterke spanning in de nek en hoofdpijn. Je kunt een kromme houding vaak herkennen, zelfs in het spiegelbeeld.

Het saldo is verloren, wat nu?

Eigenlijk moet je het niet zo ver laten komen. Zodra u pijnlijke problemen hebt met normale bewegingen, moet u een specialist raadplegen. Het is nu belangrijk om de mate van spier-dysbalans te bepalen en passende therapeutische maatregelen te nemen.

  • Als miskraam of terughoudendheid een trigger is, wordt een rugtraining en intensieve rekoefeningen aanbevolen voor de getroffen spiergroepen.
  • Gerichte krachttraining helpt om onevenwichtigheden in balans te brengen - en geneest ook effectieve preventie. Zorg ervoor dat je je gespierde tegenstanders altijd even traint, bijvoorbeeld biceps en triceps of hamstrings en beenrichters. Even belangrijk is een uitgebreide warming-up en je maakt je training gevarieerd, bijvoorbeeld met één of twee functionele trainingssessies en rekfase ondersteund. Alleen als u gelijkmatig traint en alle spiergroepen stretcht, voorkomt u een onbalans.

Rekken zorgt voor balans

Spierdisbalans ontstaat bij sporten, voornamelijk als gevolg van de unilaterale spanning van een spiergroep. Door deze gebieden regelmatig uit te rekken, kunt u ze effectief tegengaan. Regelmatig strekken bevordert bovendien de bloedcirculatie in de spieren en vermindert verklevingen in het fasciale weefsel. Veel atleten combineren nu hun belangrijkste sport met functionele trainingen of yoga. Een voorbeeld: een professionele surfer brengt natuurlijk vele uren in het water door, maar hij kan daar alleen succesvol zijn als hij de juiste hoeveelheid flexibiliteit en kracht biedt. Daarom bestaat de training van een atleet uit uithoudingsvermogen, kracht en yoga-eenheden aan de wal.

Deze 5 rekoefeningen verplaatsen je recht

Deze oefeningen zijn eenvoudig en daarom geschikt voor dagelijks gebruik. Er zijn dus enkele redenen om het niet uit te voeren. De oefeningen zijn ideaal om op te warmen voor de training en om je spieren te ontspannen na een lange dag op het werk.

  1. Heupbuiger (dijbeen): de stretch van de bank bevindt zich voor een stoel of de bank in de longeerstap, de achterste knie op de grond. Nu wordt de voet van het achterste been verhoogd, zodat de wreef zich op de rand bevindt. Breng langzaam je bovenlichaam omhoog. Belangrijk: Span de buikspieren en duw het bekken iets naar voren om een ​​holle rug te vermijden.
  2. Halsharnas: Ga rechtop staan ​​en kantel uw kin actief naar de borst. Druk nu lichtjes op de achterkant van het hoofd met uw handen en kin verder naar beneden. Kom weer naar boven en kantel het hoofd achter elkaar, eerst links en dan naar rechts. Trek met de arm van dezelfde kant het hoofd iets opzij. Blijf rechtop - kantel de schouders niet!
  3. Borst- / schouderspieren: plaats vanuit de standaardvoet van vier voet een arm op de bodem van de vloer onder de andere, zodat de schouder de grond raakt. Het gewicht wordt actief naar buiten geduwd over de schouder op de grond. De andere arm kan gemakkelijk van de grond worden geduwd om te helpen bij het strekken. De achterkant blijft plat.
  4. Stripper Stretch (Rugdij, Glutaeus): Ga met je rug één voet van de muur staan. Parallelle benen, duw je achterste uiteinde tegen de muur en leun naar voren met een rechte rug. De knieën moeten een beetje schuin staan. Het stuk dat je voelt aan de achterkant van het bovenbeen.
  5. Rug- / schouderspieren: ga vanaf de voet van vier voet tussen de schouders met de kin naar de borst. Duw vervolgens je rug omhoog (Angry Cat). Dan in de tegenbeweging: laat de rug langzaam zakken en strek hoofd en nek uit naar het plafond (koe).