Office Hengsten Hoe de baan uw fitness beïnvloedt

Een Amerikaans onderzoek toont nu aan dat vooral mannen met een voltijdbaan fysiek fitter zijn dan hun collega's die op zoek zijn naar werk. In het geval van vrouwen is dat precies het tegenovergestelde.

Sport is belangrijk en beschermt ons tegen vele ziekten. Maar wie geeft regelmatig een "dreunende" sport? Voor werkende mannen met een overwegend zittend beroep is het pad naar de kopieermachine en de kantine overdag al het hoogste van alle gevoelens. Maar zij zijn degenen die na het werk naar trainingen of workouts komen om iets goeds voor hun gezondheid te doen. Vooral werkloze mannen die veel meer tijd hebben, hebben minder enthousiasme en motivatie dan de kantoorhengsten. Dit wordt aangetoond door een nieuw onderzoek door de National Institutes of Health, waarin 1.800 personen werden ondervraagd over hun levensstijl en werksituatie. Hoeveel tijd er overblijft voor lichaamsbeweging is daarom niet cruciaal en is niet gerelateerd aan fysieke activiteit, aldus de onderzoekers.

Werkende vrouwen minder actief

De studie naar de relatie tussen activiteitenniveau en werksituatie toont echter ook aan dat er duidelijke verschillen tussen de geslachten zijn in dit opzicht. Voor vrouwen geldt het tegenovergestelde: werkende vrouwen zijn minder actief tijdens de week dan huisvrouwen of mensen die op zoek zijn naar werk. De wetenschappers vermoeden dat dit te wijten is aan het zoeken naar evenwicht, de rol als moeder of verschillende opvattingen over werk en sport. Huishoudelijk werk is niet te onderschatten en houdt je fit.
Het is vrij duidelijk dat voltijdmedewerkers in beroepen met lichamelijke activiteit over het algemeen een veel hoger niveau van activiteit hebben dan hun collega's op kantoor. Voor mannen is er een toename van de activiteit van 22 procent, voor vrouwen is het zelfs 30 procent.

Heb je tips gemist? Geen probleem: vanaf nu vindt u alle tips die op onze startpagina zijn gepubliceerd op onze speciale pagina Fit in the Job.