Cardiotraining met afleiding. Variatie in duurtraining

Multitasking tijdens cardio-workouts - goed of slecht? Een nieuwe studie zegt dat je op de indoorfiets kunt lezen, omdat hij efficiënter traint.

In feite hebben veel studies aangetoond dat multitasking geen deugd is. Als je twee dingen tegelijk probeert te doen, doe je het meestal niet zo goed. De training is duidelijk het tegenovergestelde! Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het veilig is om door een boek of tijdschrift op de indoorfiets te bladeren.

Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Florida vonden dat de cardiotraining daardoor 25 procent effectief was.

Multitasking toegestaan

Onderzoekers onderzochten verschillende gezonde ouderen en patiënten met de ziekte van Parkinson, opmerkend dat gezonde deelnemers niet alleen sneller op een hometrainer trapten dan zij die leden aan de zenuwaandoening, maar ook hun effectiviteit verhoogden kon door tijdens het schoppen te lezen. Nog moeilijkere cognitieve oefeningen zouden het tijdens de training kunnen doen; hoewel ze niet zo snel waren als bij het lezen, maar nog steeds sneller dan training zonder afleiding.

Hoe ouder hoe beter

De bevredigende bijwerking van de multitasking tijdens de training was eerder ook zichtbaar bij jongere deelnemers, maar de effectiviteit lijkt te stijgen met de leeftijd. De oudere deelnemers aan de studie wezen erop, volgens Dr. med. Lori Altmann, een van de vrouwelijke wetenschappers die onderzoek deed, toonde grotere verbeteringen dan de jongere proefpersonen. Dus wie zegt dat oud worden alleen nadelen heeft?

De indoorfiets moet zijn

Helaas verhoogt multitasking niet de efficiëntie in elk type cardiotraining; op de loopband of crosstrainer hoef je niet te hopen dat een bestseller je inspireert om topprestaties te leveren. "Fietsen is veel gemakkelijker dan lopen, omdat er niet per se om de balans wordt gevraagd, omdat je zit en je niet zelfstandig je voeten hoeft te bewegen", legt Altman uit. "Bij [stationair] fietsen, worden de pedalen ook gebruikt wanneer en hoeveel je moet bewegen - dat maakt het hele ding veel gemakkelijker." Dus waar wacht je nog op? Pak een reading en swing op de indoorfiets!