Strafschopstraf: dus zit hij gegarandeerd

Een goede penalty scoren is een kunst op zich. Wetenschappers uit Kassel ontdekten nu hoe de shooters de veiligste manier zijn om de bal te transformeren.

De penalty in de WK-voorronde tegen Portugal maakte de nationale speler Thomas Müller zeker veilig. Maar een gemiste penalty kan een heel voetballand in een ongeluk storten - dit was te merken aan de knock-outfasen van het WK in Brazilië, toen de knockout-wedstrijden werden beslist door penalty shootout. Chili, Costa Rica en Nederland werden geëlimineerd als penalty-verliezers.

De Kassel-sportwetenschapper prof.dr. Armin Kibele heeft nu bepaald hoe de schutters een doorslaggevend voordeel kunnen behalen door de bal veilig in de penaltyspot te draaien.

De sleutel tot succes? Is in een vertraging van de strafmeter op het juiste moment!

Straf: tijdsvenster van 100 tot 150 milliseconden

"De shooters hebben in het duel tegen de keeper een tijdsvoordeel", zegt Kibele, hoofd van de afdeling bewegingswetenschap aan de universiteit van Kassel. "Op professioneel en semi-professioneel vlak kunnen strak geschoten ballen een snelheid van ongeveer 30 meter per seconde halen. Om een ​​strafschop in een hoek af te weren, moet de doelverdediger dus van start gaan voordat de voet van de schutter de bal raakt. "Doelmannen proberen daarom uit de beweging van de schutter af te leiden voordat de bal de schietrichting van de penalty raakt - en springen dan gesplitste seconden voor de opname in een hoek. Kibele: "Als de schutter zijn poging net voor de slag uitstelt en wacht tot de doelverdediger springt - of als hij stopt - heeft hij een tijdsbestek van ongeveer 100 tot 150 milliseconden om de bal in de vrije hoek te plaatsen. Onze studies hebben aangetoond: het is trainbaar om dit tijdvenster te gebruiken om de schietrichting in een geautomatiseerd proces af te stemmen op de perceptie van de reactie van de keeper. "Hij noemt deze vorm van penalty shoot-out de reactieve" strafuitvoering ".

Fairy Lights bepalen de richting

Kibele liet onder andere studenten scoren voor een doel tussen zijn berichten een reeks lichten die de richting van de jumpers van de Keepers simuleerde. De schutters losgemaakt met hun steunpilaar onmiddellijk voor de straf een lichtbarriere, de ketting van licht scheen ofwel naar links of naar rechts; De studenten zouden dan in de andere hoek moeten schieten. Resultaat: "Hoewel beginners de vereiste volgorde van bewegingen niet konden implementeren, verbeterden de voetballers in de oefenfase verder en konden ze eindelijk de schietrichting in een zeer korte tijd tegen de felle lichten uitvoeren", zegt Kibele. In de tussentijd heeft de universiteit een patent aangevraagd voor een verbeterde variant van het experimentele ontwerp waarin de feeënlichten worden vervangen door een videowand met filmsequenties door een keeper. Het systeem zal in de toekomst worden gebruikt bij de training van topvoetballers.

Richt niet op een hoek op straffen

Hoewel een penalty in de reguliere 90 minuten en de optie om de bal in de hoek te slaan, een beproefd middel en volgens verschillende onderzoeken zeer veilig is, adviseert Kibele voor de penalty shoot-out na de vermoeiende extensie: "Deze variant moet of helemaal niet, om alleen door rustte spelers te worden gekozen. Onderzoeken tonen aan dat vermoeidheid aan motorische functies lijdt, maar niet aan visuele perceptie. Dus: het precisieschot gaat licht verkeerd, het reactieve schot slaagt zelfs na 120 minuten. "Als de volgende beste variant raadt Kibele de schutter in plaats daarvan aan, beslist al voor de penalty voor een doelpunt en negeert de doelverdediger volledig voor de foto:" Belangrijk is dat ze niet focussen op hun eigen beweging, maar de bal voor de opname mentaal in het netwerk zien. "

Wat Schweinsteiger fout maakte in de finale van de Champions League in 2012

Overigens is Kibele net bevestigd door een prominent gemist schot: de schot-speler Bayern Bastian Schweinsteiger maakte vanaf het punt tegen de inside-post in de finale van de Champions League 2012 tegen Chelsea. "De video laat duidelijk zien dat Schweinsteiger zijn poging te vroeg vertraagt, " legt Kibele uit. De ervaren keeper van Chelsea, Petr Cech, kreeg de mogelijkheid zelf een zet te maken, wat Schweinsteiger duidelijk onrustig maakte. "Dit laat zien dat de reactieve strafuitvoering intensief in training moet worden beoefend, " zei Kibele. "Zodra het proces is geïnternaliseerd, is succes vrijwel zeker."