Gewichtsvesten Meer gewicht brengt kracht

Professionals zijn nu terug op het gewichtsvest om de prestaties te verbeteren. En voor recreatieve sporters is het een nuttige toevoeging.

Veel atleten trainen om af te vallen. Maar als je ook de prestaties wilt verbeteren, kun je af en toe een paar kilo winnen - met een gewichtsvest. Het was lange tijd verboden, maar nu zijn er moderne varianten met variabele gewichten die precies passen tegen het lichaam.
Dit maakt ook gebruik van de fysiotherapeut en personal trainer Oliver Schmidtlein, die het Duitse nationale voetbalteam fit en geoptimaliseerd maakt in zijn studio in München (, tel. 089/62747000), de training van recreatieve atleten. "Ik gebruik de gewichtsvesten bij beenversterkingsoefeningen, stabilisatieoefeningen, bovenlichaamsoefeningen en uithoudingsintervallen", legt Schmidtlein uit. "De vesten zijn ook geschikt voor beginners, bijvoorbeeld op de stepper in de studio. Maar vijf kilo is dan voldoende. "

Meer belasting, minder vet

Het voordeel van het vest: bij alle oefeningen waarbij alleen het eigen lichaamsgewicht wordt verplaatst (zoals stabilisatieoefeningen of pull-ups), kan de intensiteit verder worden verhoogd. Sommige fabrikanten beloven ook dat de gewichtsvesten de belasting verhogen en daarmee de vetverbranding, bijvoorbeeld bij joggen. Schmidtlein waarschuwt: "De energie door het vest is zeker hoger en voor een intervaltraining op de stepper is het ook aan te bevelen. Tijdens de duurtraining moet een impact, dwz een harde landing, worden vermeden. Dus de crosstrainer, loopband en joggen zijn uit. "
De gewrichten zijn immers alleen afgestemd om het eigen lichaamsgewicht op te vangen. Als de belasting aanzienlijk wordt verhoogd, kan dit leiden tot gewrichtsschade. En dat zou meer dan een paar gram minder op de ribben wegen.