Sabbatical time-out - maar goed

Ik ga ervandoor! Zelfs in tijden van financiële crisis is het legitiem om jezelf te trakteren op een pauze. True Fitness Blog vertelt je hoe je een sabbatical goed kunt plannen en uitvoeren.

De baas is vervelend, het weer heeft wekenlang niet voor een beter humeur gezorgd en de volgende projecten in de baan zijn net zo saai als de 37e tv-herhaling van de hele Bud Spencer-serie. Tijd voor een pauze! Sabbatical is de naam van de verlengde vakantie, van een paar maanden tot een heel jaar. Volgens enquêtes droomt 50 procent van de Duitsers van bijna grenzeloze vrijheid. Of het nu om de wereld te ontdekken, om meer te leren of gewoon om uit te schakelen. Maar is zoiets mogelijk tijdens de huidige economische crisis - en haalbaar?
"De overeenkomst van de werkgever is bijna groter dan wanneer de hut op elke hoek brandt en niemand kan worden verbruikt", zegt Michael Rebstock van autofabrikant BMW, een bedrijf dat sinds 1994 verordeningen voor een sabbatical heeft. Sinds vorig jaar hebben medewerkers ook 20 dagen verlof per jaar kunnen kopen als onderdeel van het zogenaamde fulltime Select-programma - het geld wordt van hun salaris afgetrokken.

Voordelen voor werkgevers

"Momenteel zijn er ongeveer 1.500 werknemers op sabbatical en 2.000 werknemers die deelnemen aan het fulltime Select-programma", zegt Rebstock, wijzend op de voordelen voor het bedrijf: "We zijn aanzienlijk flexibeler. Als we bijvoorbeeld een nieuwe BMW 7-serie ontwikkelen, accumuleert de overwerktijd onder de ingenieurs. Maar vanwege het algemene tekort aan geschoolde werknemers willen we natuurlijk geen afstand doen van hen. "
Rebstock is keer op keer verbaasd, waarvoor de time-out wordt gebruikt: "Zeker, sommige reizen, anderen doen in de tijd maar ook hun masterexamen of bouwen zelfs een huis." Misschien is dat de reden waarom nu het juiste moment voor jou is, soms zelfs een pauze behandelen. True Fitness Blog beantwoordt de belangrijkste vragen hieronder.