Wereldbekerfinish voor Beckham-voetbal nog steeds goed voor de gezondheid

Hoewel de breuk van de achillespees, die het WK-debuut van David Beckham markeert, tot stand kwam zonder tussenkomst van de tegenstander, heeft voetbal feitelijk een positief effect op de gezondheid. Dit wordt bewezen door een metastudie door de universiteit in Kopenhagen.

Voor de voetbalcritici van sportcritici was de 88ste minuut in de wedstrijd tussen AC Milan en Chievo Verona vorige week symptomatisch. Superster David Beckham neemt de bal in de middencirkel en stort in. Diagnose: breuk van de achillespees. Het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika vindt dit jaar plaats zonder de Brit-Pop-Kicker. Niettemin hebben Deense wetenschappers in verschillende onderzoeken aangetoond dat voetbal meer positieve effecten op de gezondheid heeft.

Voetbal verhoogt de botdichtheid

In één studie waren 50 niet-getrainde vrouwen in de leeftijd van 20 tot 47 verdeeld in drie groepen. Gedurende 14 weken speelden de proefpersonen ofwel 1, 8 uur per week voetbal, 1, 9 uur per week joggen of zoals gebruikelijk, geen sport. Het resultaat: aan het einde van de studie vertoonde computertomografie een significant hogere botdichtheid bij de vrouwelijke spelers dan bij de hardlopers. De controlegroep was niet veranderd. Ook met de stuitering en met de toename van kracht in de kuitspieren waren de voetballers duidelijk vooruit. Dit vermindert het risico op botbreuken. Vergelijkbare effecten konden worden aangetoond in een ander onderzoek van 12 weken bij mannen van 20 tot 40 jaar oud.

De bloedsomloop profiteert ook

De constante bewegingen en korte sprints hebben ook positieve effecten op het cardiovasculaire systeem. Dus twee eenheden van elk een uur over een periode van drie maanden in een andere testserie leiden tot een aanzienlijke daling van de bloeddruk. De rusthartslag van de 25 proefpersonen in de leeftijd van 31 tot 54 jaar werd in deze periode met gemiddeld 12 slagen per minuut verlaagd. Tegelijkertijd nam de maximale zuurstofopname met acht procent toe. Voetbal speelde zelfs een rol in het gewicht: kickers verloren gemiddeld 1, 7 kilo puur vet.

Alternatief voor duursporten

Dus als je niet kunt rennen of fietsen, is het een goed idee om regelmatig de bal te trappen. Of je bent op zoek naar een andere teamsport waarvan je echt geniet. Omdat de ervaring leert dat je jezelf op de lange termijn alleen kunt motiveren om te trainen, als je het leuk vindt. Welke sport je dan kiest, is tweederangs.