Windsurfen Jager van de storm

Windsurfen voor professionals: een orkaan met monstergolven treft de westkust van Ierland. Het perfecte scenario om de moeilijkste van de moeilijkste te identificeren.

Photo Gallery

Ongelooflijke opwinding tijdens het windsurfen - de hoofdrechter Duncan Coombs gelooft zijn ogen niet. Jarenlang is de Engelsman verantwoordelijk voor de correcte beoordeling van 's werelds beste windsurfers in de golf - maar wanneer de Duitser Daniel Bruch (31) nu op een echte monstergolf schiet en met ongeveer 130 km / u windsnelheid in de lucht vastschroeft, lijkt de zwaartekracht te worden opgeheven zijn. Het 3, 7-vierkante-voet zeil, dat Dany vandaag gebruikt, ontwikkelt een kracht van meer dan 300 kilogram (of ongeveer 2960 Newton), die getemd moet worden bij deze windkrachten van ongeveer 70 knopen. Vijf seconden zweeft hij in de lucht door zijn gigantische frontlijn, ruim tien meter boven de golftop. Nog een storm brengt hem minstens twintig meter met de wind mee naar de luwte. "Dat was beslist het beste moment van mij, ik was volledig overmeesterd, maar kon tegen de landing, " de electorale Spanjaard is tevreden over zijn echte "Big Air". Met zijn mond open geeft Head Judge Duncan hem de maximale score voor deze hemelse excursie. Plus vijf extra punten voor de meest radicale sprong van de unieke wedstrijd.

Windsurfen extreem

Nog geen zeven dagen eerder was een van die inktvlekken op de kaart verschenen van de windvoorspelling voor de Noord-Atlantische Oceaan. De donkere verkleuring, ergens tussen diep paars en zwart, betekende niets minder dan de belofte van de perfecte storm. Het lagedrukgebied woedde nog steeds ver op de open oceaan, maar het werd verondersteld te intensiveren, naar het oosten te bewegen en de Ierse westkust te raken - met orkaan, zechauna en monstergolven. Precies de ploeg had maandenlang op organisator Klaas Voget gewacht. Omdat dat het startsignaal was voor een van de meest bizarre windsurfevenementen ooit: de Red Bull Storm Chase bestaat uit drie wedstrijden in de ergste stormen wereldwijd. De windsurferfans stemden van tevoren op hun tien startersfavorieten via een Facebook-pagina van vijftig gesuggereerde topsurfers ter wereld. En ze bepaalden welke zeven plekken te gebruiken als locaties voor de drie stormscenario's. Na het eerste evenement kwalificeren zes rijders zich voor de volgende ronde - en dan vier surfers voor het derde, beslissende stormevenement.
Verover de moeilijkste plekken ter wereld
De tegemoetkomende orkaan brandt Brandon Bay aan de Ierse westkust in het midden van de Europese winter tot de hotspot voor de moeilijkste en beste windsurfers ter wereld. Golven van wel tien meter hoog rollen naar het strand, windsnelheden tot 134 km / u (74 knopen of 12 windstoten) maken van de Atlantische Oceaan een bruut, levensbedreigend monster. Iemand die zijn veerkracht in Brandon Bay bewijst, is Daniel Bruch (31). De Duitser, die opgroeide op Tenerife, kan de sterke wind compenseren met maar liefst 88 kilogram lichaamsgewicht.

Windsurfen: onverschrokken voor de overwinning

De grote vraag is hoe de lichtgewicht Thomas Traversa de elementaire krachten temt. In het WK is de Fransman een van de beste - en in 2012 de enige die de Duitse tweevoudig wereldkampioen Philip Köster (die de Stormjacht moest annuleren vanwege een voetblessure) kon verslaan. Met iets minder dan 65 kilogram is Traversa niet bepaald een steen in de branding. Maar zijn onverschrokken en radicale manier van surfen katapulteert hem eigenlijk tot nummer één in de Hurricane of Ireland. In totaal drie ronden aan het einde van elk van de tien gereden surfers, het telt de punten van de vijf beste sprongen en de vijf meest extreme golvenritten.
Eerste en laatste kans op de titel
Iemand die de zeilen moet maaien is de oudgediende van de wedstrijd, Josh Angulo (38). "Dit waren de zwaarste omstandigheden die ik ooit heb gesurft", zei de Hawaïaanse en wereldkampioen 2009 duidelijk onder de indruk van zijn hitte. En er is geen tweede kans: na slechts één dag is het spook klaar - in de nacht van de epische maandag is de storm buiten adem, maar de eerste missie van de Storm Chase is geslaagd.

Een evenement dat voortbouwt op spontaniteit

De logistieke uitdaging voor de organisatoren was niet minder veeleisend dan de monstergolven voor de surfers. Binnen 48 uur moesten de bezittingen uit Hawaii, Chili, Frankrijk, Zuid-Afrika en de Canarische Eilanden naar Ierland worden gebracht, samen met ongeveer honderd kilo surfuitrusting per rijder, evenals het organisatieteam en de juryleden, de filmploegen en fotografen. Twee jetski's, reddingsboten en een helikopter moesten ter plaatse beschikbaar zijn om te filmen. "We waren niet zeker of alles verliep zoals we gedacht hadden. Het hele team bestond tenslotte uit meer dan dertig mensen ", zegt Klaas Voget. "Bovendien heeft de windvoorspelling de tijd en plaats bepaald, maar we wilden ook de perfecte storm om te surfen."

De extra klasse windsurfen is op zoek naar nieuwe uitdagingen

Ondertussen zijn de surfers terug in de wintertraining - waar het warmer is dan in de ijskoude Ierse Zee en minder stormachtig. Voor de zes beste windsurfers van Ierland is de volgende orkaanuitdaging nu aangebroken - voor het laatste derde evenement zal het aantal actieve spelers vervolgens afnemen tot de glorieuze vier hardcore stormen. "Tot 22 maart stonden de chauffeurs paraat, daarna pauzeren we tot 22 juli, omdat de stormen in de zomer zeldzaam zijn, " zei Klaas Voget de rest van het proces. Maar tot die tijd hopen de organisatoren elke dag dat er ergens op de kaart van de wereldwijde windvoorspelling weer een donkerpaarse tot zwarte vlek verschijnt. De kleur van lokmiddel voor de jagers van de storm.
In onze fotogalerij introduceren we vier van de succesvolle stormjagers!

"Er was geen wind meer bij elk evenement"

Klaas Voget, professionele windsurfer uit Hamburg en organisator van het Red Bull Storm Chase-evenement, vertelt over de gevaren van het stormspektakel.
Wat was de grootste uitdaging bij dit evenement?
De hele logistiek had een nieuwe dimensie. Je kon niet plannen voor de lange termijn, maar we moesten mensen van over de hele wereld samenbrengen op één plaats in drie dagen. Maar het was het waard, iedereen was het erover eens dat er nooit meer concurrentie was geweest in meer wind. Gewoon episch!

Zijn de gevaren van surfen in de orkaan zelfs te berekenen?
Wij van het Orgateam zijn koppig getest - en de chauffeurs kunnen hun eigen vaardigheden zeer nauwkeurig inschatten, ze zijn allemaal professionals. Natuurlijk is er altijd een restrisico, maar er zijn allerlei beveiligingsmaatregelen genomen.

Hoe zagen ze eruit?
Er stonden altijd twee jetski's op het water, er stond een ambulance aan het strand en elke chauffeur had een speciaal ontworpen impactvest met een GPS-zender, signaallamp en Wheater-Doc, zodat de bestuurders altijd konden worden gevonden.