Yogasoorten: vind je yoga

Bikram, Hatha, Kundalini? Met geiten of bier? Welke soorten yoga zijn echt yoga, wat niet is en wat bij je past. Ontdek het.

inhoud
  • Sportieve soorten yoga
  • Gentler soorten yoga
  • Grappige yogatypes
  • Backbends - Centraal in vele soorten yoga

Yoga is gebaseerd op een eeuwenoude traditie en evolueert voortdurend. Er zijn nu ongeveer 130 beschermde yogavarianten. Er wordt gezegd dat je yoga je vindt. Als je yoga wilt leren kennen, probeer dan een heleboel verschillende stijlen en plaatsen. Er is ook yoga in de boulderingzaal, in de vechtsportschool en in yogascholen met verschillende tradities. Al deze tradities hebben gemeenschappelijke wortels: de Vedische geschriften en de Bhagavadgita, een heilige geschriften. Hoe spiritueel, atletisch, meditatief, fysiek of acrobatisch je yoga is, ontdek het volgende overzicht.

Sportieve soorten yoga

1. Ashtange - Voor krachtsporters

In de Asthanga Yoga ligt de nadruk vooral op de conditie en de juiste ademhalingstechniek. De continue bewegingen van de sterk lichaamsgerichte oefeningen staan ​​centraal. Het komt neer op een goed zweet, de kracht-yoga is de snelste de kilo's om en stimuleert de bloedcirculatie en de lymfestroom. Als je niet bang bent voor inspanning en jezelf graag uitput, dan is dit de plek voor jou.

2. Jivamutki - Voor muzikale krachtsporters

Net als Ashtanga wordt Jivamukti beschouwd als een krachtige yoga. De intense en zweterige oefeningen genieten een grote populariteit - veel beroemdheden zweren bij deze yogavorm. De dynamiek is het essentiële element en de inspannende oefenreeksen zijn vloeiend en meestal uitgevoerd op muziek.

3. Birkram Yoga - Voor sauna-fans

Bikram Yoga is een van de weinige stijlen die slechts marginaal met spiritualiteit te maken heeft. Bij hoge temperaturen van ongeveer 35-40 graden worden hier veeleisende oefeningen beoefend. De hoge temperaturen zouden een veilig spier- en peeswerk en het transpireren mogelijk moeten maken om het lichaam te ontgiften. Vierentwintig Hatha-yogaoefeningen en twee ademhalingsoefeningen completeren de yogi's met een luchtvochtigheid van 40 procent. Fitte saunagangers voelen zich bij de zogenaamde "Hot Yoga" zeker het meest comfortabel.

4. Iygenar Yoga - tegen nekpijn

Met behulp van blokken, riemen of stoelen helpt Iygenar Yoga om een ​​slechte houding te verminderen. De oefeningen zijn veeleisend, de precieze houding belangrijk. Mensen die last hebben van spanning in de nek en schouders kunnen hopen op opluchting in deze yogastijl.

5. Anti-Gravity Yoga - voor luchtacrobaten

Anti-Gravity Yoga of Aerial Yoga herinnert een beetje aan luchtacrobatiek. De training combineert Pilates-, ballet- en gymnastiekelementen en traint alle spieren. In het kleurrijke Trapeztüchern, hangend aan het plafond, bungelend ondersteboven in de lucht. Door voortdurend de diepe spieren in balans te houden, wordt het versterkt. De omkering van het lichaam zou het metabolisme moeten stimuleren en goed zijn voor de hormoonhuishouding. Bovendien is het ideaal voor de gewrichten: omdat er geen gewicht op wordt gewogen, worden ze losser. Tijdens de ontspanningsoefening kun je dan de doek erin gooien en ontspannen.

Gentler soorten yoga

1. Hatha Yoga - Voor beginners en een goede nachtrust

Hatha yoga is vooral geschikt voor yoga-beginners en fysiek minder fitte mensen, zoals het wordt beoefend in westerse landen, vooral in een zachte en ontspannen vorm. De rusthoudingen worden relatief lang aangehouden, ademhalingsoefeningen en meditatie vormen een belangrijk onderdeel van Hatha Yoga. De zachte posities hebben een kalmerend effect op het hart en de bloedsomloop. Volgens studies vermindert de regelmatige beoefening van Hatha Yoga stresshormonen in het lichaam, zijn de yogi's evenwichtiger en slapen ze beter.

2. Kundalini Yoga na Yogi Bhajan Allaround

Kundalini Yoga volgens Yogi Bhajan - zoals in de video - is een holistische yoga-stijl waarvan de wortels evenveel zijn als welke yoga dan ook in India. Kundalini Yoga is geschikt voor iedereen, omdat het een variant kan bieden voor elke asana. Elk uur is structureel hetzelfde: opwarmen, mantra's zingen, oefenseries, lange diepe ontspanning, meditatie, mantra's zingen. Kundalini Yoga volgens Yogi Bajan is fysiek en spiritueel een manier van transformatie.

3. Luna Yoga - voor vrouwen

Luna is een zachte yogastijl die vooral op vrouwen is gericht. De oefeningen richten zich specifiek op het vrouwelijk lichaam: de bekkenbodemspieren moeten worden versterkt, onder andere om de hormonen te reguleren en om de vrouwelijke cyclus positief te beïnvloeden. Luna Yoga kan menstruele krampen verlichten evenals premenstruele symptomen. Bovendien stimuleren de oefeningen speciale reflexzones om de geslachtsorganen in een diepe ontspannen toestand te brengen. Laatste meditatie-oefeningen zorgen voor holistische training.

4. Anusara Yoga - Genade en Kracht

"Anusara" betekent vloeien met genade. Het is een mix van zachte flow en nauwkeurige uitlijnprincipes. De ideale stijl voor de moderne persoon die veel aan het bureau zit, lijdt aan een slechte houding en gebrek aan lichaamsbeweging. Door biomechanica en energetica te incorporeren, staat de individuele anatomie van de beoefenaar op de voorgrond. Waar zijn de handen en voeten? Hoe worden de spieren gebruikt? Wat doen de gewrichten? Met nauwkeurige uitlijningsprincipes is het lichaam niet gestandaardiseerd in Anusara Yoga, maar is het individueel versterkt.

5. Intuïtieve yoga na Scaravelli - zonder ambitie

Zacht en volgens de behoeften van het lichaam - dat is intuïtieve yoga volgens Vanda Scaravelli. Eindeloze tijd, gecombineerd met het loslaten van ambitie, is de filosofie achter dit soort yoga. Geconcentreerde aandacht is de sleutel tot een lichte, moeiteloos verschijnende yoga. Het verdiept het lichaam zo diep dat het zich eindelijk sierlijk en moeiteloos in de meest ingewikkelde posities kan ontvouwen. Aangezien elke persoon individuele fysieke vereisten heeft, ontvouwen de asana's zich voor elke student anders. Volgens deze visie volgt intuïtieve yoga geen "methode", een vaste koers. Het traint de individuele lichaamsperceptie en laat de asana's zich ontwikkelen van de overgave aan de zwaartekracht. In de woorden van Vanda: "Geef je instinct niet op aan het altaar van de veronderstelde magnifieke houding".

Grappige yogatypes

Photo Gallery

Voor oriëntatie in het struikgewas van de dagelijkse nieuwe aufpoppenden yoga-stijl professionals raden een kijkje in de Yogasutra van Patanjali. Deze bijbel van yoga is meer dan tweeduizend jaar geleden in India ontstaan ​​en is de basis waarop Holger en Romana Lorenz-Zapf hun unit-yogastudio's leiden in Hamburg en Wiesbaden. "Beperk je gedachten en gedachten, daar gaat het om, " zegt Holger. "Om de stilte te bereiken, is het doel, " voegt Romana toe. Muziek kan helende frequenties uitzenden, een meditatiesteun zijn. Maar het kan ook luid en afleidend zijn. Geen yoga. Yoga gaat minder over het lichaam maar meer over de geest. Hij zou stil moeten worden. Alles wat dit afleidt, is niet nuttig voor yoga. Alcohol snijdt deze verbinding af, verdooft de geest en verdooft de perceptie van pijn, verdriet, vreugde, mij. Dieren leiden ook af.

We hebben gekozen voor yogatypes die er eerst raar uitzien, een waardering van 0 - 3 punten. Wat bedoel je - is meer het gebruik van geiten of bokshandschoenen juiste yoga? Laat je verrassen.

Backbends - Centraal in vele soorten yoga

(in samenwerking met Cover Media)