Yoga Hoe gevaarlijk is yoga?

Hoe gevaarlijk is yoga? Wat kan er gebeuren in het slechtste geval, hoe risico's te vermijden en hoe yoga goed kan zijn voor iedereen. We verduidelijken.

Photo Gallery

Hij schrijft over kernwapens, vogelgriep en zeeonderzoek. William J. Broad, 52, is wetenschapsjournalist voor The New York Times. Nu werkt hij al meer dan vijf jaar aan yoga - te lezen in "The Science of Yoga", (Schuster & Schuster, 19, 95 euro). Het laat duidelijk een keerzijde zien van het Flower Power multifunctionele wapen van stedelijke genezende zoekers: yoga kan gevaarlijk zijn.
Beroerte, gebroken ribben, hernia, zenuwblokken, instorting van de bloedsomloop - Broad spreekt van een "verborgen epidemie van verwondingen". "Sinds de commerciële imperatief geregeerd in yoga, is er harde concurrentie uitgebarsten tussen scholen en leraren, " zegt Broad. "Steeds meer aanbieders dringen zich op de markt aan. En te veel mensen zijn niet opgeleid om studenten voorzichtig en aandachtig te onderwijzen, zelfs met fysieke beperkingen. "Yogalessen als big business.
Te veel ambitie kan snel tot letsel leiden
Patricia Thielemann, 38, oprichter van Spirit Yoga in Berlijn, heeft meer dan 300 leraren opgeleid. Ze bevestigt de beoordeling van Broad: "De Duitser is op zichzelf nogal kort maar ambitieus. Als mensen met deze instelling yoga willen doen, hebben ze een zeer individuele begeleiding nodig om zichzelf niet te overweldigen en in de diepte te penetreren. "Voor niet-getrainde bureauwissers kunnen deze diepten niet worden bereikt via hoofdstand, lotushouding of variaties van extreme achterwaartse buigingen. Waar het om gaat, is de blik naar binnen. Jan Sonntag, yogaleraar en muziektherapeut: "Yoga is vooral het uitzicht naar binnen, de oefeningen zijn hulpmiddelen. Meditatie is belangrijk. Naarmate ambitie en competitie een rol spelen, gaan we weg van yoga. "
Grasshopper, Cobra, Shoulderstand: in onze fotogalerij laten we u zien, welke oefeningen grote risico's inhouden - onderaan deze pagina vindt u zes typische yoga-gevaren.
Meer goede artikelen over fitforfun.de over yoga:
• Bikram Yoga
• Yoga kleding
• Yoga-oefeningen plus Video Flow Yoga
• Yoga voor mannen
• Yoga-onderwerpenpagina

1. Yoga-risico congestie

De eenvoudige pasvorm met gekruiste benen is alleen mogelijk voor de meeste volwassen mensen als de knieën met een hoek van 70 ° ten opzichte van de grond uitsteken. In yoga moeten de buitenkant van de dijen in de lotuspositie plat op de vloer liggen en de voeten op de tegenoverliggende dijen. Volgens prof. Jan Sobesky, 43, directeur van het Institute for Stroke Research aan de Charité Berlin, bestaat het risico van beenveneuze trombose als het lichaam niet heel langzaam en voorzichtig wordt geïntroduceerd.

2. Yoga Risk Stroke

In de neurologie is het verband tussen onfysiologische stress (schokkerige bewegingen van het hoofd, draaien van de cervicale wervelkolom) en beroerte bekend. Professor Jan Sobesky van de Charité in Berlijn noemt drie bronnen van gevaar:
• Vaatdissecties - dwz scheuren in de binnenste lagen van een ader in dit soort stress
• Bloedretentie in de aderen als gevolg van het langdurig losraken van de bloedvaten
• Mini-haringen, die los kunnen komen en in de rechterventrikel kunnen komen; een zeldzame, maar bij atleten vrij relevante risicofactor.
Sobesky benadrukt: "Deze verschijnselen kunnen ook optreden bij andere soorten bewegingen. In yoga kan een ongunstige combinatie van verschillende factoren echter bijzonder schadelijk zijn. "En dan zelfs tot een beroerte leiden.

3. Yogarisico-gewrichten

In The Science of Yoga citeert New York Times wetenschapsjournalist William J. Broad yoga docenten die toegeven dat ze alleen les kunnen geven over pijnstillers of over het inbrengen van een kunstmatige heup. Sylvia Jonatzki, 47, fysiotherapeut in Hamburg, bevestigt dat de gewrichten veel worden gebruikt in veel yogaoefeningen. "Mensen met heupartrose hebben een speciaal programma nodig. Een terugwaartse buiging in de knie is voor hen niet mogelijk zonder een langzame inleiding. "Het lagere lendegebied was ook gevoelig voor blokkades naar de lumbago. Ursula Leonhardt, 60, van het Zentralverband der Physiotherapeuten / Krankengymnasten (ZVK) benadrukt dat gewrichtspijn bij het oefenen niet moet zijn: "Mindfulness van studenten en leraren is de topprioriteit."

4. Yoga risicocirculatie

In veel yogascholen worden oefeningen dynamisch aan elkaar geregen als een vloeiende reeks. In de zonnegroet wordt het hele lichaam in een golfbeweging opgericht van het staan ​​over de steun, inversies en spanningen op de grond. Afhankelijk van het tempo en de herhaling, dan pulseert de puls, wordt de ademhaling hectisch en kan de circulatie wegvallen. Goede yogadocenten vertragen het tempo van ambitieuze studenten eerder dan ze te besturen.

5. Yoga risico terug

William J. Broad beschrijft hoe een hernia hem tijdens yoga raakte Fysiotherapeut Ursula Leonhardt becommentarieert het probleem: "Yoga traint de beweeglijkheid van de wervelkolom en bouwt kracht op. Na een hernia is mindful yoga onder leiding van een goede leraar zelfs perfect voor revalidatie. Evenzo voor alle andere rugklachten. "

6. Yoga riskeert seksuele afhankelijkheid

William J. Broad benadrukt ook in zijn boek een aspect dat vaak onder de tafel in de yogawereld wordt geveegd: yoga kan seksueel buitengewoon opwindend zijn en fungeren als een afrodisiacum. Erotische seksuele avonturen en seksuele verslaving kunnen zich gemakkelijk ontwikkelen als leraren niet professioneel zelfstandig zijn. De fixatie op een leraar verwerpt alleen serieuze yogi's. Ze vragen zelfs leerlingen om rond te kijken en niet vasthouden aan een figuur. De Vedische geschriften waarschuwen leraren uitdrukkelijk tegen toegeven aan de verleidingen om als een goeroe te worden aanbeden.