Snacksnacks bederven je trek in sport

Zelfs een gezond tussendoortje zorgt ervoor dat je zin hebt in sport. Onderzoekers aan de ETH Zürich hebben ontdekt welk molecuul deze traagheid veroorzaakt.

Een kleine snack in de namiddag kan de reden zijn dat je na je werk niet meer kunt werken, of je nu gewoon een banaan duwt of snacken op iets lekkers. Onderzoekers van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETH) in Zürich suggereren dat een molecuul genaamd Foxa2 hiervoor verantwoordelijk is.

Slank en actief

Foxa2 stimuleert onder andere de voedselinname, maar triggert ook de wil om te bewegen. Als u echter een snack eet, reageert het lichaam op de verhoogde bloedsuikerspiegel met de afgifte van insuline - wat op zijn beurt het Foxa2-molecuul remt. Ze zijn vol - en hebben geen zin om te sporten. De door de wetenschappers gefokte muizen, waarin Foxa2 constant actief was, ongeacht de insulineniveaus, bewogen in de loop van het onderzoek vijf keer meer dan de muizen van de controlegroep. Bovendien waren ze meer gespierd en slanker.

Snack voorkomt gewichtsverlies

Als je jogt of fietst om af te vallen, is snacken ook niet aan te raden. Het effect is vergelijkbaar omdat de insuline als een kurk op het vetweefsel zit en ervoor zorgt dat er geen vrije vetzuren meer kunnen worden opgelost. Met als gevolg dat de vetverbranding vrijwel volledig stopt.
U kunt hier veel meer te weten komen over goede sportvoeding!