Hartfibrillatie Frequent hartfibrilleren bij duursporters

Duursporten zijn gezond - geen vraag. Maar het hangt van de dosering af. Sporters die jarenlang een hoge opleiding hebben gevolgd, hebben een verhoogd risico op atriale fibrillatie - een hartritmestoornis.

Langlaufers die deelnamen aan de Birkebeiner Marathon tijdens langlaufen van Rena naar Lillehammer in Noorwegen werden onderzocht. In dit zogenaamde "Birkebeiner-onderzoek" van de onderzoeker Dr. Ing. Jostein Grimsmo van de Feiring Heart Clinic in Noorwegen, 78 langlaufers werden gedurende een periode van 30 jaar geobserveerd. De incidentie van atriale fibrillatie was 12, 8 procent onder reguliere atleten. Ter vergelijking: in de algemene bevolking had slechts 0, 5 procent hiervan te lijden - pas vanaf 75 jaar steeg het percentage tot ongeveer 15 procent. "Hoewel er geen duidelijke indicatie is van welke atleten vaker kans hebben op hartritmestoornissen, moet aanhoudende uithoudingsvermogen gedurende vele jaren niet alleen het hart bevorderen, " zegt de Noorse studieleider.

Atriale fibrillatie: grote voorkamer, groter risico

De hartafmetingen werden gemeten met echografie en het ECG in rust en onder belasting. Atriale fibrillatie werd minstens één keer gezien bij 12, 8 procent van de proefpersonen en de gemiddelde leeftijd bij het begin van hartritmestoornissen was 58 jaar. Tekenen van het begin van atriale fibrillatie waren een lage rusthartslag en een vergroot linker atrium.
In andere onderzoeken had 20 procent van de jonge wedstrijdsporters in duursporten linkeroorria vergroot. De vergroting van het linker atrium is een aanpassing aan de duurtraining bij overigens gezonde atleten - maar blijkbaar is, samen met de trainingsgerelateerde trage rusthartslag, een risicofactor voor het optreden van boezemfibrilleren, althans bij cross-country langlaufers.