Kunstschaatsen Vandaag 50 jaar geleden: Marika Kilius

Samen met Hans-Jürgen zal Bäumler schaatsen op Princess Second in de Olympische Spelen. Ze ontvingen echter pas in 1987 de medaille.

Het zou de conclusie moeten zijn van een glamoureuze kunstschaatscarrière. Toen het droompaar Marika Kilius (20) en Hans-Jürgen Bäumler (22) het ijs binnentraden tijdens de Olympische Winterspelen in Innsbruck op 29 januari 1964, is het lang voor iedereen duidelijk wat officieel niemand anders mag weten Profilager - bij de "Wiener Eisrevue" hebben ze al een jaarcontract getekend met een salaris van 400.000 mark. Een carrièresprong die zijn stempel niet heeft gedrukt op de regerende wereld- en Europese kampioenen.

De kunstschaatsen-pro's veroorzaken opschudding

Zelfs vóór de spelen, de media puzzel over een vorm-crisis van kunstschaatsen duo, zijn ze allemaal tevreden - als Kilius en Bäumler de tweede plaats achter het paar uit de Sovjet-Unie als vier jaar eerder in de spelen in Squaw Valley bereiken. Eigenlijk. Want het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet in het voorlopige contract een overtreding van de toenmalige onweerlegbare amateurstatuten. Na een lang geschil werd hun medaille in 1966 ingetrokken. Pas in 1987 werden Marika Kilius en Hans-Jürgen Bäumler volledig gerehabiliteerd door het IOC en kregen ze hun zilveren munt terug.

Late afspraak

Marika Kilius (70) woont in Zürich en maakte vorig jaar haar catwalkdebuut als model tijdens de Berlin Fashion Week.