Skitochten De oorsprong van skiën

In het interview legt Ambros Gasser, buitenspecialist van de Alpine School in Innsbruck (ASI), uit waar je op moet letten tijdens je eerste skitochten.

Skitochten is een bloeiende sport geworden en is lang meer geweest dan een sportieve upgrade aan de rand van de pistes. Wat maakt de aantrekkingskracht van skitochten aantrekkelijk?
Skitochten passen perfect bij onze tijdgeest: een versnelde wereld op zoek naar vertraging. Skitochten is geen nieuwe uitvinding, maar bijna de oorsprong van skiën. Ski's zijn altijd een transportmiddel in de sneeuw geweest. Het skitochten kwam met de skiliften en de massasport sliep iets uit de mode en wordt net herontdekt. Bovendien is het een zeer milieuvriendelijke manier om in de natuur te bewegen. Hier vindt u de rust en stilte weg van de hellingen, de fusie met de natuur, het uitzicht op ongerepte landschappen - allemaal in slow motion, als een tegenhanger van onze geglobaliseerde, snel veranderende wereld.
Dat klinkt echt meditatief?
Veel skitochten voelen zich zo: de langzame klim, de concentratie, het luisteren naar de natuur, de kennismaking met het ene of het andere wilde dier - dit zijn allemaal meditatieve elementen die volledig verloren zijn gegaan in het klassieke skiën.
Hoe is het het beste om je voor te bereiden op skitochten?
Absoluut verkeerd en vooral gevaarlijk voor jezelf en anderen gaat gewoon ergens heen. Het gaat niet alleen om de klimtechnologie. Veel belangrijker is het besef van sneeuw en lawine, veiligheid bij skiën in de diepe sneeuw, het omgaan met lawinezoekmachines en een correcte planning van skitochten aangepast aan de prestaties. We bieden een vierdaagse compacte cursus in onze ASI-Lodge aan als voorbereiding op het individuele wandelen van skitochten. Daar leer je het belangrijkste voor lawineredding, reisplanning, poedersneeuw skiën en uitrusting.
Welke apparatuur is nodig?
De uitrusting voor de skitours (ski's, stokken, schoenen, rugzak, skins) brengt de meeste van hen, de veiligheidsuitrusting (lawine-transceiver, lawineshoop, sonde) wordt gratis verstrekt.
Welke voorwaarden heb je nodig voor skitochten?
Dat hangt af van de omvang van de tocht, maar veilig skiën in alle soorten sneeuw is een vereiste. Een goede voorwaarde die je in ieder geval moet meenemen. Voor al diegenen die nog heel weinig ervaring hebben in diepe sneeuw, zijn er ook diepe sneeuwcursussen.
Aanvankelijk botsten de skiërs met de toers op de hellingen en er was veel moeite met de liftoperators. Is de stemming weer gekalmeerd?
In elk geval. De eerste skitourers deden dit onder het sportieve en conditionele aspect om te trainen, meestal competitieve atleten en natuurlijk botsen er werelden.
Wat is uw geheime tip voor skitochten?
Zelfs als het dan niet meer is: ik ben onder de indruk en maak indruk op skitochten op de poolcirkel op de Lofoten (zie video). Dit is een uniek natuurspektakel tussen hemel en zee, met uitzicht op witte stranden en kleurrijke vissersdorpjes en de steeds veranderende lichtomstandigheden.

Ambros Gasser, Alpine School Innsbruck

Ambros Gasser is directeur en expert in de buitenwereld van de Alpine School Innsbruck (ASI), een van de toonaangevende touroperators voor wereldwijde wandel-, trekking- en avonturenreizen. Onder het motto "Alleen waar u te voet bent, was u echt", biedt ASI zijn klanten meer dan 400 verschillende reizen naar alle continenten. In de nieuwe ASI-wintercatalogus vindt u sneeuwervaringen tussen Armenië, IJsland, Noorwegen en de Alpen - in totaal meer dan 40 zorgvuldig geselecteerde winterreizen in zes landen. De ASI biedt groepsreizen, individuele reizen en reiscomponenten, van aangenaam wandelen tot ambitieuze wandeltochten, trektochten, bergtochten en toertochten. Meer informatie op www.asi.at.