Bouw je eigen ski Mijn nieuwe ski - gemaakt door mijzelf!

In Böbing / Beieren kunt u zelf uw eigen planken bouwen - alles volgens uw eigen ideeën. De resultaten zijn niet altijd perfect, maar uniek. We hebben gepland.

Photo Gallery

Er zijn chips, veel chips. Maar hier is ook gewerkelt totdat de machines gloeien. Voor Sophie Stuke (23) is het de mooiste stap gedurende de twee dagen. Ze staat op het punt om het middelpunt te vormen van haar nieuwe ski's, de essenhouten kern. "Tot nu toe heb ik niet zo veel met hout gewerkt, maar ik ben niet helemaal ongeschoold qua vakmanschap." De student uit Innsbruck is een van de negen deelnemers aan de ski-constructieworkshop in het kleine dorpje Böbing, in het diepste deel van Beieren. Een grote passie voor skiën heeft haar hier gebracht - en daarom het verlangen naar een zeer individuele "ophanging".
Zoals de andere Brettlbauer
Miguel Mosquera (38) is, zoals vele anderen voor hem, zelfs een recidivist, heeft zijn eerste paar zelfgemaakte ski's al een jaar geleden gemaakt. De voormalige skileraar wil nu brede en niet te lange latten hebben. "Om goed te kunnen omgaan met diepe sneeuw in het bos", zegt de Spanjaard.
Met professionele hulp voor uw eigen paar ski's
Met mij, de verslaggever, worden herinneringen aan mijn studententijd gewekt - terwijl we probeerden onze eigen snowboards te bouwen. De borden, die onze werkplaats verlieten, omgebouwd tot werkplaats, vervulden ons met grote trots, maar echt mobiel waren niet de amateur-clichés. In de Skibuilding Workshop van Pepperblue zijn wij in professionele handen. Andreas Fehlau (46) had het idee voor het project, nadat zijn ski's waren gestolen en hij niet echt tevreden was met de nieuwe. Dus de softwareontwikkelaar deed zijn eigen hand, speelde een beetje rond en bouwde zijn eerste paar ski's.

Ze reden goed, en hij bouwde zijn tweede, derde en meer paar.
"Op een gegeven moment besef je wat belangrijk is. De ski-industrie heeft een mythe opgebouwd over de ski-constructie. We zullen het ontgoochelen en mensen vertellen hoe gemakkelijk het kan zijn om hun eigen ski's te bouwen. "Er is veel ruimte in zijn nieuwe werkplaats en genoeg gereedschap voor iedereen. Je hoeft geen geweldige handvaardigheden te brengen - je zou niet alleen twee linkerhanden moeten hebben.
Tot in het kleinste detail plannen
Meer dan tien werknemers die om beurten voor de skitrainingsseminars zorgen, drie tot vier "skitrainers" staan ​​altijd voor u klaar om u te helpen bij het uitleggen van het juiste gebruik van de schaafmachine of om te helpen bij het buigen van de randen. Onze workshop wordt geleid door Axel Forelle (23), rechtenstudent uit Garmisch-Partenkirchen. Na de ontvangst op vrijdagavond verdeelt hij eerst het patroon, de vorm voor onze eigen ski's. Vóór het seminar moet elke deelnemer een formulier invullen. Daarin wordt alles geïnformeerd, zodat de droomski's daarna echt de gewenste vorm aannemen: grootte, leeftijd, gewicht, rijvaardigheid, voorkeurstoepassingen zoals hellingen, diepe sneeuw, rondleidingen of funpark. Het wordt ingewikkelder wanneer je moet aangeven hoe breed en lang de ski's moeten zijn en hoe we de straal moeten bepalen, evenals de voorspanning en het schudden - dwz de voor- en achterkant buigen. Alle afzonderlijke gecombineerde factoren bepalen later de rijeigenschappen.

"Bijna alles is mogelijk met het optische ontwerp"
Hulp wordt geboden door de uitgebreide "Skiformen-gids", die u wordt toegestuurd met de registratie. In de aanloop had Axel iedereen gebeld om dubbelzinnigheden weg te nemen en de uiteindelijke vorm te bepalen. Wanneer Sophie op zaterdag aan het schaven is, is de helft van het werk klaar. "De meeste mensen denken na over design", zegt Axel. Bijna alles is mogelijk met het optische ontwerp: Sophie legt een turquoise stof onder het laminaat. Monika Bauer (43) timmerman, drapeert kleine schildpadden op het loopvlak. Ik kies voor het houtfineer, de mahonie-stijl en het schedelontwerp: voorop Saint Pauli! Wanneer de planken gelamineerd en in de oven zijn, trakteren we ons op een drankje na het werk. Maar zoveel werk maakt je moe, bijna iedereen gaat vroeg naar bed.
Zondagmorgen de grote finale
Onze Skibautrainer Axel en Andreas duwen de Erlkönige uit de oven, de plastic slang is verwijderd. Nu is opnieuw vakmanschap nodig: met de legpuzzel wordt de omtrek uitgezaagd, de zijlijnen van de ski. Dan volgt het fijne werk: de zijwangen worden geschuurd, de beschermfilm wordt van het rubber afgescheurd, het echte houtfineer wordt geolied. Miguel is tevreden met zijn resultaat, zijn minutieuze werk heeft zijn vruchten afgeworpen. Sophie streelt tevreden over haar nieuwe, turquoise freerideski's. En ook ik ben blij met mijn nieuwe "diepe sneeuwwapens", visueel tenminste. Hoe goed ze rijden, we zullen snel zien. Wanneer het eindelijk naar de sneeuw gaat ...
In onze fotogalerij laten we zien hoe hout en hars ski's worden!

2 exoten van het rek

1e Volkl
De Chop Stick is een freestyle twin-tip ski, maar zeer breed voor diepere sneeuwcondities. Prijs: 699 euro.
2. Salomon
De BBR met brede, lange schop en smalle staart combineert slalom- en freeride-rijeigenschappen. Prijs: 699 euro.

In trend: zelf de zeer persoonlijke skimodellen bouwen

De cursussen beginnen meestal op vrijdag rond 17:00 en gaan tot zondag, rond 15:00. Kosten: 599 euro voor materiaal, workshop en gereedschappen, voorbereiding en ondersteuning tijdens de cursus. De accommodatie moet door elke deelnemer worden verstrekt. Ondertussen is de derde workshoplocatie geopend: Skibau-cursussen zijn nu ook beschikbaar in Bad Kötzting en Innsbruck naast Böbing. www.skibuilding.com, tel. 08867/919 66 94. Naast de skicursuscursussen bieden de initiatiefnemers rond Andreas "Felix" Fehlau (uiterst rechts) ook snowboardbouwseminars op de.