Wintersport Skiën & Co.: Wat brengen wintersporten mee?

We hebben gekeken naar wintersport om uit te vinden in welke sport welke spieren worden beoefend en hoeveel calorieën worden verbrand.

Wintersport is niet alleen leuk, maar ook een goede workout voor het figuur. Skiën en snowboarden, bijvoorbeeld, traint de beenspieren, langlaufen en de armen. Maar in alle sporten is het niet zozeer wat je doet, maar hoe je het doet. Ook hangt het niveau van inspanning af van persoonlijke fitheid en hoe vaak je de sport beoefent. Zelfs snowboarden op een kinderheuvel kan erg stressvol zijn voor iemand die net voor de eerste keer een plank onder zijn voeten heeft vastgebonden. Als je echter een geoefende boarder bent, kun je zelfs na een paar uur zelfs de steilste pistes en hellingen afrijden.
Het volgende overzicht is gebaseerd op gemiddeld opgeleide amateursporters die enige sportieve ervaring hebben en de overeenkomstige sport beoefenen met normale activiteit.

skiën

Deze wintersport claimt de volledige billen en beenspieren. Het cardiovasculaire en dus het calorieverbruik tijdens het skiën is vrij laag in vergelijking met andere duursporten. De belasting van de beenspieren is echter hoog. Afhankelijk van hoeveel je langs de randen loopt en hoeveel pauzes je erin steekt, kun je een beetje meer dan 350 calorieën per uur verbranden met matige fysieke fitheid. In de sportieve versie kun je echter het dubbele aantal bereiken.

snowboarden

Snowboarden is bijna hetzelfde als skiën. De training hier is iets meer eenzijdig en het lichaam is minder veeleisend. Daarom verbrand je minder calorieën - ongeveer 300 calorieën per uur - dan skiën. Nogmaals, als je minder pauzes neemt, verbrand je ook meer calorieën.

cross-country skiën

Bij langlaufen wordt het hele lichaam gestrest, vooral de been-, arm- en rompspieren. De belasting is gemiddeld hoog. De langzame versie van langlaufen is geschikt voor iedereen. Als de sport echter intensief wordt uitgevoerd, zijn hoge prestaties met een energieverbruik van maximaal 15 calorieën per minuut en tot 1000 calorieën per uur mogelijk. Langlaufen is daarom een ​​van de vetverbranders nummer 1 in de wintersport. Dit maakt hem de optimale discipline om in de winter af te vallen.

sneeuwschoenwandelen

In deze discipline train je het hele lichaam, vooral de benen en armen. Als wandelvariant voor beginners is de belasting gemiddeld hoog. Als je de sport echter als een sportieve uitdaging beschouwt, kun je tot 400 calorieën per uur verbranden en zelfs nog meer voor zeer ambitieuze sporters.

tobogan

Rodelen is boven alles een ding: plezier. Maar zelfs bij het rodelen gebruikt u verschillende lichaamsdelen. Als je zelf de slede de berg op trekt, train je de beenspieren en tijdens je afdaling de rompspieren. Ten minste vijf tot zeven calorieën kunnen elke minuut worden verbrand.

het schaatsen

Bij het schaatsen hangt het ervan af hoe je de sport doet. Glijd elegant over het ijs, maar praat liever met je partner, neem vaak slechts een korte tijd en verbrand ook minder calorieën. Wie echter een uur puf, zal de beenspieren benadrukken en 600 calorieën of zelfs meer verbranden. Schaatsen traint niet alleen de beenspieren, maar ook het reactievermogen, het evenwichtsgevoel en de conditie.