Wintersporttips voor sporten in de kou

Echte sportfans trainen zelfs bij koud weer. Noch de wind noch de ijzige temperaturen voorkomen dat je jogt, fietst en co. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u verkouden bent.

Ervaren hardlopers kunnen hun hardloopritjes met vertrouwen uitvoeren, zelfs in de winter. Want sporten in de kou is veel minder gevaarlijk dan vaak wordt gevreesd. "De spieren zelf genereren warmte door beweging, en tenzij je extreme sporten in de bergen of in koud water doet, kan het lichaam voldoende opwarmen, zelfs met langdurige uithoudingsvermogen, " legt professor Andreas Nieß van het universiteitsziekenhuis Tübingen uit. Winteratleten moeten echter bepaalde regels volgen om tijdens het joggen geen loopneus en keelpijn te veroorzaken.
Langere ademhalingen moeten beter zijn met ijskoude beter. Zodra iemand stopt met bewegen bewegen de spieren snel af. Dus vertragen het tempo en, als dat al het geval is, ga gewoon een paar minuten of doe gymnastiek. Bovendien moet u uw eigen fitnessrealistisch beoordelen bij het plannen van de route en zo extreme uitputting voorkomen. "Vooral beginners moeten hier voorzichtig zijn en verwachten niet te veel." Ook belangrijk is een goede kleding, die het zweet naar buiten transporteert en het lichaam warm houdt.

Ademen door de neus

Het is echter van cruciaal belang als de kou gepaard gaat met een ijzige wind. "Door koude windstoten daalt de lichaamstemperatuur aanzienlijk, dit wordt het 'wind chill'-effect genoemd", legt Nieß uit. Vooral snelheidssporters zoals fietsers of inline skaters kunnen dit feit fataal zijn. Je moet je dus goed aanpassen aan de zwaardere weersomstandigheden.
Sommige mensen ervaren pijn in de bronchiën wanneer ze ijskoude lucht inademen. Normaal gesproken wordt de lucht in de bovenste luchtwegen opgewarmd. Onder belasting adem je sneller en meestal door de mond. Dit kan leiden tot verkoeling en uitdroging van de bronchiale mucosa. Iedereen die regelmatig dergelijke pijn tijdens het sporten ervaart, moet door een longarts worden onderzocht. Gevoelige atleten moeten goed opwarmen en zich zo veel mogelijk richten op nasale ademhaling tijdens het hardlopen. Dit is echter alleen mogelijk bij matige belasting.

Stretching in de woonkamer

Een ander probleem is de vochtinname. "Als het koud is, voel je je vaak minder dorstig en drink je te weinig. In de kou is de luchtvochtigheid echter vaak erg laag en bij elke uitademing verliest het lichaam belangrijke vloeistof ", zegt Nieß. Wintersporters moeten daarom rekening houden met hun drinkgewoonten. Daarnaast is het raadzaam koolhydraatrijke snacks te nemen met langere ladingen om vroegtijdige vermoeidheid te voorkomen.
Degenen die hun bestemming verwarmd en bezweet aan het einde van de ronde bereiken, moeten zo snel mogelijk naar binnen gaan. "Als de rekoefeningen meer dan vijf tot tien minuten buitenshuis duren, bevriest u snel en riskeert u verkoudheid", zegt Nieß. Rekken in de woonkamer is daarom het betere alternatief. Bovendien is het het beste om de natte kleding meteen uit te trekken en op te warmen met een douche.