Zumba voor beginners: dans jezelf!

Als je niet alleen wilt sporten, maar ook plezier wilt hebben, dan is Zumba de plek voor jou. We hebben waardevolle tips voor Zumba-beginners klaarliggen.

Hoewel Zumba een relatief nieuwe sport is, heeft het al miljoenen diehard fans. Geen wonder! Deze zweterige work-out maakt je immers niet alleen fit, maar ook leuk. Er wordt gedanst wat het spul bevat, terwijl je tegelijkertijd calorieën laat tuimelen. Toch is het begin moeilijk en zelfs als je je innerlijke klootzak hebt overwonnen, is het niet altijd gemakkelijk om te wennen aan een nieuwe training. Hier leest u hoe u als beginner in de Zumba-wereld aan de slag kunt.

Beginner let op: wat is Zumba?

Het fitnessconcept Zumba (een geregistreerd handelsmerk) werd in de jaren 90 uitgevonden en ontwikkeld door de Colombiaanse danser en choreograaf Alberto 'Beto' Perez. Hij combineerde aerobics met voornamelijk Latijns-Amerikaanse dansen zoals salsa en merengue. Wat begon als een fitnesscursus, werd een sporthype die nu realiteit is geworden in meer dan 185 landen. Zelfs Zumba-videogames zijn beschikbaar om je fit te houden in je eigen huis, en veel fitnessstudio's hebben speciale Zumba-programma's voor individuele behoeften en voorkeuren (bijvoorbeeld Zumba Gold voor oudere deelnemers, Aqua Zumba voor waterratten of Zumba Toning voor gerichte lichaamsvormingsoefeningen). Natuurlijk zijn er ook beginnerscursussen voor degenen die nieuw zijn in Zumba. Hier leert u dat in tegenstelling tot aerobics, u eenvoudig de stroom van muziek volgt in plaats van meetwaarden te tellen. Je laat de heupen ritmisch naar de muziek draaien en de bewegingen vloeien soepel in elkaar over - net als dansen! Het is belangrijk dat u constant in beweging blijft. Een groot voordeel van Zumba is dat de choreografie snel kan worden geleerd zonder enige voorkennis: Zumba is gebaseerd op relatief eenvoudige stappen.

Zumba voor beginners: Merengue March

Als basisstap van Zumba leer je precies aan het begin van de Merengue-maart. Het werkt als volgt: loop losjes ter plaatse en slinger je heupen naar links en rechts. De armen kunnen aanvankelijk iets schuin zijdelings over het lichaam zwaaien, maar vervolgens op schouderhoogte worden uitgerekt. Daar buig je je ellebogen afwisselend naar de borstkas - en je hebt de eerste zet! Vanaf hier kun je op andere Zumba-trappen gaan voordat je terugkeert naar de Merengue-maart.
Zumba kost je niet veel. Dit geldt ook voor de apparatuur. Voor de invoer heeft u alleen nodig:

  • • comfortabele broek
  • • shirt
  • • sportschoenen.

De voordelen van Zumba

Als je meer wilt dan alleen sporten dan is Zumba zeker iets voor jou. De muziek zorgt voor een uitbundige sfeer en training in de groep maakt het geheel tot een soort sociale gebeurtenis. En u doet ook iets voor uw gezondheid! De training versterkt het hart en de spieren, verbetert de conditie en elimineert flab. In één uur kan Zumba tot 700 calorieën verbranden. Dus waar wacht je nog op? Bezoek een proefcursus en word besmet door de Zumba-koorts!