Microsoft Kinect-tests videogame plus training

Videogames met volledig fysiek gebruik: Microsoft Kinect moet het mogelijk maken - volledig zonder joystick. Een 3D-scanner plaatst de speler rechtstreeks in het spel. Hier is onze test!

Al meer dan 30 jaar volgen videogames hetzelfde beproefde patroon: druk op de knoppen, schud met de joystick en het personage op het scherm maakt al grappige bewegingen. Microsoft wil nu een systeem hebben ontwikkeld dat de onzichtbare muur tussen spel en speler laat vallen. "Kinect" is de naam van de combinatie van 3D-camera's en microfoons, die de speler de omleiding via de controller opslaat en hem rechtstreeks in de gameplay van de XBOX 360-console brengt.
Het idee is niet nieuw, maar de concurrenten (Sony Move of Nintendo Wii) beloven ook iets vergelijkbaars van hun bewegingsgevoelige controllers. Maar in tegenstelling tot zijn concurrenten is het Microsoft-systeem nu volledig zonder fysiek invoerapparaat. In de toekomst zul je geen joystick meer in handen hebben, maar alles regelen via lichaamsbewegingen. Kan dit werken?

Microsoft Kinect - de eerste indruk

De Kinect is geen nieuwe console, maar een uitbreiding op de populaire XBOX 360. De cameramodule wordt eenvoudig voor de tv geplaatst en op de console aangesloten. Zodra u voor het scherm stapt, wordt u gescand door een zogenaamd "bewegingsvolgsysteem". Het personage op het scherm kopieert vervolgens onmiddellijk alle bewegingen die je op het tapijt in de woonkamer doet. Armen, benen en hoofdbewegingen - de ene is direct en zonder merkbare vertragingen, geïmiteerd door zijn avatar. Het geheel werkt zowel alleen als met een tweede speler. Maar dan voorzichtig, de plaats voor de tv wordt fel bestreden. Opvallend is de nauwkeurigheid van de bewegingsdetectie, die veel verder gaat dan de bekende cameraspellen à la Sony EyeToy. De beschikbare demo's zijn veelbelovend en in feite verhogen ze de hoop op nieuwe innovaties in de ruimte van het videogamma.

Hoe fit is het apparaat eigenlijk?

Wat meteen opvalt vanuit het oogpunt van fitness: om de gebruikelijke avonturen van videogames te overleven, heb je plotseling veel meer fysieke inspanning nodig. Veel disciplines vereisen springen of zelfs een spurt ter plaatse, vooral het voetenwerk is veel belangrijker. Al na de eerste korte spelsecties, merkt men op hoe de eigen cyclus duidelijk draait. In tegenstelling tot bewegingscontrollers zoals de Nintendo Wii of Sony's Move, is er niet genoeg beweging van de pols - het gaat in feite om het hele lichaam, het verbranden van vet.
Welke Kinect-spellen zijn er?
De mini-games in het systeem zijn soms bekend van andere consoles: bowlen, tafeltennis of kleine racegames voor tussendoor plezierplezier. Ze zijn zeker geschikt om de technische mogelijkheden te demonstreren, maar op de lange termijn verliezen ze waarschijnlijk een deel van hun fascinatie. Talrijke volwaardige spellen zijn al aangekondigd voor de lancering van Kinect in Duitsland kort voor Kerstmis, waaronder veel van de fitness- en danssector. Een eerste blik op MTV Games "Dance Central" -programma's: de bewegingsdetectie werkt hier heel goed. Voordeel van de klassieke fitness- of aerobics-dvd: je kunt niet langer vals spelen, een objectieve beoordeling krijgen en het opnemen tegen zijn eigen of de topscore van online vrienden. Dat motiveert zeker voor de ene of de andere extra ronde.

Microsoft Kinect

Het systeem bestaat uit een cameramodule met geïntegreerde microfoons. Het is vanaf kerst 2010 individueel verkrijgbaar voor 149, 90 euro of gebundeld met een mooie XBOX 360-console voor 299, 90 euro.

Conclusie: Microsoft lijkt op het eerste gezicht echt een snelle en nauwkeurige bewegingsdetectie te hebben ontworpen. Vooral voor fitness- en dansspellen lijkt dit systeem geschikt. Als het er nog steeds in slaagt om de technische mogelijkheden in interessante en aantrekkelijke speltitels te implementeren, zou de wereld van de videogames merkbaar actiever moeten worden in de toekomst.