Smartphones iPhone-app: hartslag op de telefoon

Nu kunt u tijdens het hardlopen ook de iPhone en een app plus borstriem gebruiken om de hartslag te meten. True Fitness Blog heeft software en hardware getest.

iPFisica Fitness is de naam van de gratis app die van je iPhone een hartslagmeter maakt. Verschillende fitness-apps bieden al de mogelijkheid om afstand en snelheid te volgen tijdens het joggen via GPS - maar er was geen iPhone-app voor het meten van de hartslag. Een kleine plug maakt het verschil, dus je loopt beter. Steek deze zogenaamde dongle (79, 95 euro) in de laadbus en ontvang de gemeten waarden van een borstriem (69, 95 euro), die worden geëvalueerd door de iPhone-app.

iPhone-app: Plug and Run

Klinkt eenvoudig - het is zo. De borstriem van textiel is net zo comfortabel als die van andere merkfabrikanten. Een gecompliceerde installatie is niet nodig. Sluit gewoon de dongle aan, start de iPhone-app - en klaar! Naast de borstriem draag ik ook de FootPod van Fisica (EUR 79, 95) als extra uitrusting, met behulp waarvan de iPhone-app ook het tempo, beeldmateriaal en andere gegevens registreert zonder extra roamingkosten, bijvoorbeeld in het buitenland. zoals sommige andere iPhone-apps. De FootPod werkt ook zonder enige aanvullende kalibratie en wordt onmiddellijk herkend door het apparaat. Plug and Run, om zo te zeggen!

Geen noemenswaardige uitvallers

Ik moet toegeven: aan het begin van mijn testrun ben ik sceptisch. Ik heb al een aantal iPhone-apps getest (zoals Runtastic), sommige met nogal slechte resultaten. Steeds weer kwam het tot kleine mislukkingen en de evaluatie van de iPhone-app had uiteindelijk enkele hiaten. Dus ik controleer regelmatig of de iPhone-app nog steeds bij de receptie is. De iPhone-app verzamelt tweemaal pluspunten. Enerzijds verloopt de gegevensoverdracht soepel, anderzijds heb ik alle relevante waarden in één oogopslag op het scherm. De verschillende vakken hiervoor zijn overzichtelijk en gemakkelijk leesbaar, zelfs als het donker wordt.

Alle gegevens in één oogopslag

Thuis gaat het naar de evaluatie. Met behulp van de iPhone-app heeft u alle gegevens onmiddellijk in één oogopslag. Er is ook de mogelijkheid om de trainingsresultaten door te sturen naar andere fitnessaccounts waar u mogelijk al een profiel hebt. Zo is er onder andere een knop vooraf geïnstalleerd, waarmee ik mijn volledige trainingsrun naar mijn Nike + -account kan uitvoeren en mijn diensten vrij gemakkelijk op de computer kan bekijken. Vooral - en dit is een van de grootste pluspunten - is de trackweergave op de iPhone 4 nu uiterst nauwkeurig. Zelfs met mijn doorvoer door Planten un Blomen, de botanische tuin in het centrum van Hamburg met zijn vele vertakte paden, herkent de app elk klein pad en geeft precies de afstand die ik heb afgelegd (zie fotogalerij).

Volledige vervanging van de hartslagmonitor

Conclusie: dongle en borstriem zijn een waardevolle investering voor alle iPhone-bezitters onder de hardlopers. Zeker niet goedkoop, maar volledig functioneel en een volledige vervanging voor de hartslagmeter om de pols. En tot slot, de iPhone is ook een MP3-speler en je kunt onderweg ook naar muziek luisteren zonder een ander apparaat bij je te hoeven dragen. Want wie wil training nog moeilijker dan nodig maken?

De Fisica fitness-app kan gratis worden gedownload via de iTunes Store. Dongle, borstriem en FoodPod kunnen online worden besteld bij. Er is een extra uitbreiding van een fietssensor (49, 95 euro), die snelheid en cadans tijdens het fietsen rechtstreeks naar de iPhone overbrengt.