Nike + WearLink + test hardlopen met chip en hartslagmeter

Nike-Plus: een chip in de schoen verzamelt digitale trainingsgegevens - onlangs ook in combinatie met de WearLink hartslagmeter. Technische gimmick of hightech training? Hoe heb je het geprobeerd?

De fabrikant Polar heeft de WearLink + (30 euro) op een Nike Plus-compatibele hartslagmonitor op de markt gebracht. Dit maakt het gemakkelijk om hartslaggegevens samen met andere trainingsgegevens zoals snelheid, afstand en calorieverbruik in te voeren in een virtueel draaiend dagboek op www.nikeplus.com.
Als een ticket naar de grootste online jogger-community ter wereld volgens de fabrikant, wordt nog steeds een combinatie van computerchip en ontvanger gebruikt. De chip wordt eenvoudig in de zool van Nike-Plus compatibele hardloopschoenen gestoken, aangezien het ontvangende apparaat ofwel de Nike-sportband (voor 30 euro incl. Sensor) of een huidige Apple iPod Nano bedient.

FIT-editor Tim Krieger doet de praktijktest: hardlopen met Nike-Plus en WearLink +

Dus druk ik voor mijn ochtendschoot in het park de hartslagmeter om de borst, trek de sportband naar de pols en begin te lopen. Leuk: ik zie onmiddellijk gegevens zoals snelheid, afgelegde afstand en verbrande calorieën op het display van de sportband. Tijdens het hardlopen bevestigt dit opnieuw: men overschat (bijna) altijd zijn trainingsconditie. De trainingspuls klimt snel boven het ideale merk. Dus ik liet het losser gaan en naar mijn pols blijven kijken. Nice: Noch de sportband, noch de hartslagmonitor zijn negatief bij het weglopen van het gewicht. Ook waterdicht zijn de apparaten, zoals een verrassende intense stortbui bleek tijdens het testen.
Thuis sluit ik de sensor aan op de USB-poort van mijn computer. De trainingsgegevens worden automatisch geüpload en de Nike-Plus-pagina wordt geopend. Hier zie ik mijn run als een grafiek - snelheid en hartslag zijn zichtbaar als verschillende curven. Iedereen die bijzonder trots is op zijn sportieve prestaties, kan zijn vrienden ook onmiddellijk via Facebook en Twitter bekendmaken - maar eerst laat ik het achter in het privé-dagboek.
Wat brengt Nike-Plus & WearLink met zich mee?
Wat ik leuk vind aan Nike-Plus: het geeft je een heel ongecompliceerd, compleet trainingsdagboek met tracking, snelheid, verbrande calorieën en nu ook de exacte hartslag. U kunt uw training nauwkeuriger aanpassen aan uw individuele fitnessniveau. Het motiverende aspect van de gemeenschap moet ook niet worden onderschat. Zo hebben we bijvoorbeeld een race tegen 4 lezers gehad, waarbij elke deelnemer zijn joggingprestaties aanzienlijk heeft verbeterd.
De hartslagmeter werkt goed, maar de functies die beschikbaar zijn op de website zijn enigszins beperkt. Op dit moment kunt u alleen na een voltooide run controleren hoe lang u in het ideale pulsbereik bent geweest. Tijdens het hardlopen zelf is er geen geluidssignaal of iets dergelijks. Volgens Nike zullen er in de toekomst aanvullende functies worden toegevoegd. Als mogelijk alternatief is hier het prijsequivalent systeem van Adidas, MiCoach genoemd (120 euro). De hartslagmeter is al in het pakket inbegrepen en u kunt uw trainingsgegevens hier ook opslaan en evalueren. Bovendien kunnen individuele trainingsplannen worden gemaakt en ontvangt u akoestische informatie als u het opgegeven pulsbereik verlaat.

Nike-Plus en Polar WearLink +

Het Nike Plus-systeem bestaat uit een chip met sensorband (60 euro), optioneel kun je de hartslagmeter WearLink (60 euro) kopen. De laagste totale prijs van een compleet systeem met een chip in de schoen en de hartslagmeter is daarom 120 euro. De chip past zonder te sleutelen alleen in Nike Plus-compatibele schoenen.

Conclusie: met de Polar WearLink + is nu een betrouwbare en accurate hartslagmeter op de markt, die zeer ongecompliceerd werkt met het Nike Plus-systeem (chip met sensor vanaf 60 euro). Voor lopers met plezier in de techniek een interessante combinatie. Helaas werkt de hartslagmeter alleen in combinatie met de sportband of een huidige iPod Nano, 5e generatie (met de ingebouwde videocamera). Eigenaren van oudere iPods moeten het doen zonder de WearLink of kopen de sportband. Op dit moment zijn de mogelijkheden voor de online evaluatie van de pulsgegevens nog niet optimaal, maar moeten deze nog worden uitgebreid.