Testverslag Fitte vinnen met kracht

Er is veel gaande in het zwembad: de vinnen voor training worden korter, hebben meer lift en moeten geschikt zijn voor alle vier zwemstijlen. We hebben er drie getest.

Uit het huis van Zogg komen de nieuwe vinnen met de naam "4 Stroke Positive Drive Fins". Deze vinnen worden gevierd als een innovatie van de zomer. En in feite is het ontwerp van de vinnen ook ongebruikelijk: het blad vooraan is rond en enigszins asymmetrisch geshapt en zou de natuurlijke voetbeweging in drijvende kracht moeten transformeren. De special? Met deze vinnen kun je alle vier de zwemstijlen oefenen - vlinder, rug, borst en kruipen.
Hoge flexibiliteit
In de test bleek het: de vinnen zijn echt flexibel. Aan de voet zitten ze comfortabel, het materiaal van de vinnen is zacht en smal niet. De knuffelige beenslag is geweldig, net als de rugligging. In vergelijking met andere vinnen moet je echter wat meer kracht uitgeven, de voortstuwing is niet zo eenvoudig als bij conventionele vinnen.
Sternal benen zijn niet kinderspel
Zoals aangekondigd door de Australische ontwikkelaars, werkt de borstbeenslag ook met deze vinnen. Het is echter een beetje vreemd gevoel, omdat de vinnen licht en drijvend zijn. Als gevolg daarvan wervelt het water rond de vinnen en moet je je concentreren om de technologie schoon te houden.
Volle score bij Dolphin
De vinnen lijken gemaakt voor de vlinderbeweging. Door de brede front-editie krijg je een zeer goede voortstuwing in de dolfijn-pootslag. De vinnen ondersteunen de natuurlijke beweging.
True Fitness Blog Oordeel: Kortom, een goede oefenvin die het leuk maakt om door het water te ploegen.
Prijs: 39, 95

Aqua Sphere Alpha Fin

De nieuwe ontwikkeling van Aqua Sphere heet Alpha Fins. De al even asymmetrische, maar puntig gevormde vinnen zijn zeer licht en verrassend door hun hoge drijfvermogen. Wie traint met de vinnen, voelt meteen de optimale watersituatie. Het is onmogelijk om er achterin "mee te dribbelen".
Wonder workout voor benen
De vinnen zijn ideaal voor gerichte beenoefeningen. Vooral wanneer Kraulbeinschlag valt op hoe sterk kuiten en dijen worden geclaimd. De power act wordt beloond met een sensationele drive, die doet denken aan een torpedo. Ook voor de rugligging is de Alpha Fin ideaal. Ook hier komt de lift tot zijn recht - het vasthouden van het juiste waterniveau is geen probleem.
Vlieg bij vlinder
Ook met de dolfijn gaan de vinnen eraf. Ze ondersteunen de gesloten trap van het bekken en de heup, wat vooral handig is voor beginners die een echt gevoel voor de beweging willen ontwikkelen. Er zijn slechts kleine problemen met de borstkas omdat de vinnen de enkels vereisen in het geval van het borstbeen, wat op de lange duur niet als aangenaam kan worden ervaren.
True Fitness Blog Verdict: Echt goede trainingsvin, die niet alleen de beenimpact optimaliseert, maar ook kan bijdragen aan de perfecte waterpositie.
Prijs: 39, 99 euro

Arena Tech Fin

Ook de zwemuitrusting Arena adverteert met een nieuw vinnenontwerp: Arena Tech Fin is de naam van de korte oefenvin, die een gebogen, rechtopstaand blad en opstaande randen heeft voor optimale krachtoverbrenging.
Vinnen kosten kracht
Tijdens de test zwemmen met de Tech Fin bleek dat deze vinnen ook veel drijfvermogen bieden door het lichte materiaal en de breedte. In tegenstelling tot Aqua Sphere Alpha Fins is het materiaal nogal stijf en inflexibel. Helaas vermindert dit de vreugde van de vinnen, omdat ze ondanks hun gemak stijf en onbekend aanvoelen.
Dit is vooral merkbaar bij korte, snelle pootbelemmeringen en zwemmen met dolfijnen. Daarom is een zeer hoge inspanning nodig om de voeten onder water te brengen, wat problemen zou kunnen veroorzaken, vooral bij minder ervaren en minder krachtige zwemmers met een intense kick.
Moeilijk te voet
Vanwege de lage flexibiliteit van het materiaal zitten de Tech Fins hard op de voet. Vanwege deze hardheid zijn de technische vinnen een van de weinige vinnen die je kunt gebruiken om je borstpoten te zwemmen, omdat je tegen de waterdruk kunt drukken. Wat stoort jou een beetje? De vinnen zijn zo breed aan de voorkant dat ze elkaar af en toe raken in de kruip, rug en dolfijn-kick.
Het oordeel van True Fitness blog: Een beetje wennen aan het trainen van de vin, die goed drijft, maar door hun harde, onbuigzame materiaal is het zwemplezier een beetje troebel.
Prijs: 39, 95 euro