Koffiemachinetest: Espresso voor thuis

Welke espressospecialiteit is het misschien? Koffiecapsules zijn volledig in de mode: zelfs Starbucks dringt nu door naar deze markt. We vergelijken prijzen, plezier en duurzaamheid.

In het begin was het gemak. Stop een capsule in een machine, druk op een knop - en er is echt een goede espresso klaar: de droom van elke koffiefanaat. Hij kwam uit met de capsulestelsels. De koffiemakers beseften al snel dat er ook hier geld te verdienen was: in plaats van ongeveer 6 euro per pond, wat filterkoffie kost, ligt de pondprijs voor koffie in capsules tussen de 15 euro (Cafissimo) en 33, 50 euro (Illy Caffè).
Aan de andere kant kost een espresso 1, 50 tot 2 euro in het restaurant of de koffiebar. En in vergelijking, is het zelfgemaakte kleine zwart goedkoop: voor een kopprijs van 25 tot 45 cent.
De truc van de nieuwe koffiemachines
En zo kwamen de grote koffiemerken samen met elektronicabedrijven om apparaten te ontwikkelen die alleen met de bijbehorende capsule van het koffiezetapparaat kunnen worden gevoerd. Iedereen die een bepaalde machine heeft gekocht, moet altijd de bijbehorende capsules kopen - anders komt er niets anders in het apparaat: het begin van een langdurige loyale relatie, om zo te zeggen. Het meest overtuigend was de Nespresso, de pionier in het premiumsegment. Klanten zijn lid van een exclusieve club, de apparaten zijn stijlvol, de verkoop gebeurt alleen via internet of een paar flagstores,
met een grote selectie espresso's van hoge kwaliteit.
Genieten in plaats van duurzaamheid
Dat capsulestelsels, maar niet de meest milieuvriendelijke manier om koffie te bereiden, moet duidelijk zijn. Elke portie is individueel verpakt en hermetisch afgesloten: hier draait alles om het plezier - ecologisch is het anders. Hoewel individuele koffieproducenten zich zeker zorgen maken over duurzaamheid. Tchibo en Illy bieden bijvoorbeeld het volledige assortiment capsules uit duurzame teelt aan. Hoewel Nespresso niet zonder aluminium in de capsule kan, heeft het een hoge recyclingsnelheid.

Nespresso krijgt concurrentie

Als Nespresso tot voor kort de markt van luxecapsules domineerde, is er nu veel concurrentie: de twee traditionele Italiaanse koffiemerken Illy en Lavazza hebben hun eigen capsulestelsels toegevoegd. En meest recent sinds september, het Amerikaanse koffiewerkmerk Starbucks. Allemaal net zo duur of duurder dan Nespresso. Maar Nespresso krijgt een andere nevencompetitie: twee verkopers hebben het voor elkaar gekregen zonder patentinbreukcapsules te ontwikkelen die in de Nespresso-machines kunnen worden geplaatst en met ongeveer 30 cent aanzienlijk goedkoper zijn dan de merkcapsules: de Ethical Coffee Company, via internet verkoopt (ethicalcoffeecompany.com), en het merk Caffè Vergnano 1882, dat onlangs in Rewe en dus in de supermarkt landelijk verkrijgbaar is geweest. Onze smaakoordeel: Nespresso staat nog steeds voorop, maar Caffè Vergnano komt in ieder geval dichtbij. Onze tip: probeer het! We kunnen de ECC-capsules naar onze mening niet matchen.
Thee is ook comfortabeler
Blijkbaar heeft de trend naar plezier en gemak nog niet zijn grenzen bereikt. Met zijn Cafissimo-capsulestelsel groeide Tchibo vorig jaar met 30 procent en is van plan om te blijven investeren in het segment. Eind november zal het assortiment worden uitgebreid met vier luxe, zelfgemaakte koffie. En het succes met de snelle capsule lokt Nestlé nu uit om een ​​theetegenhanger te worden: een capsule-apparaat voor de "perfecte kop thee" met 25 variëteiten - zwart, groen, rooibos, kruiden- of fruitthee (informatie op www.special-t.com),
U kunt onze grote capsuletest vinden op pagina 2!