E-bike-test Duitslands grootste e-bike-test!

Het wielmagazine Velomotion heeft exclusief voor de grootste e-bike-test van FOCUS Duitsland gewerkt. Hoe hard en precies de wielen werden gecontroleerd, kunt u hier lezen., ,

TEKST: Andreas Haslauer, Helena Koine

Er was nooit zoiets in Duitsland:

 • een e-bike-test met 50 verschillende wielen in zes categorieën en 34 testcriteria!

Elk wiel kan het maximale aantal van 1000 punten bereiken. Afhankelijk van het toepassingsgebied van een wiel, varieert echter het belang van individuele waarden. Op een trekkingfiets is het bereik bijvoorbeeld veel belangrijker dan op een stadsfiets; op een mountainbike, aan de andere kant, sterke remmen zijn erg belangrijk. De laboratoriumtests uitgevoerd voor FOCUS, een van de meest gerenommeerde testinstituten van de Bondsrepubliek: het bedrijf Velotech uit Schweinfurt.

Big-e-bike speciale uitgave van Focus

Vakantie met de e-bike. E-bike als vervanging voor de tweede auto. E-bike leasen in plaats van kopen ... Het speciale nummer van Focus beantwoordt alle vragen over de voortdurende trend van tweewielers. Verdere hoogtepunten in het speciale nummer:

• Grote concurrentie: e-bikes, accessoires en gadgets voor in totaal € 12.000.

Voorbeeld van modellen uit 2017: 71 modellen in één oogopslag.

Test: welke e-bike past bij mij?

Haal het nu! De e-bike special is nu digitaal beschikbaar (prijs 3, 99 €) en vanaf de 3.9. bij de kiosk (prijs 5, 90 €)! Verdere informatie over de Focus hieronder.

 • REEKS TEST De motorsteun en bereikefficiëntie werden bepaald op een testbank. Alle e-bikes moesten een gradiënt van zes procent beklimmen in de afstandstest - totdat hun batterij leeg was. De trapkracht van de (virtuele) bestuurder was gemiddeld 103 watt, de cadans 60 omwentelingen per minuut, de snelheid 16 km / h.
  De hulpfactor (U-factor) beschrijft de verhouding van het motorvermogen ten opzichte van het trapvermogen van de bestuurder (103 watt). Een U-factor van 2, 0 betekent dat de drive twee keer zoveel vermogen ondersteunt - waardoor er 206 watt extra op de weg komt. Hoe hoger de U-factor, hoe sterker de motorassistentie.

De testcriteria

Direct in de evaluatie van bereik, remmen en aandrijfstroom:
• een afstandstest in de praktijk
• Remmen in de praktijk
• Naderen van de berg
De verdere criteria van de praktische evaluatie:
• rechtdoor
• Frame stabiliteit en neiging tot flutter
• Rijeigenschappen zonder ondersteuning
• Hanteringskenmerken met geladen bagagezakken
• algemeen rijcomfort
• Ergonomie van de bediening
• Stabiliteit
• Geluidsniveau van de motor
• Functionaliteit van het duwhulpmiddel
• Omgaan met de batterij
• Verkeersopstopping van compacte fietsen

 • REMTEST ISO-norm 4210 vereist een duidelijk gedefinieerde en voorgeschreven remprestatie van een e-bike. Het resultaat van de vertragingsprestaties evalueerde de Velo-Prüfer in een verhouding van 70 procent (voorrem) tot 30 procent (achterrem). Bij de beoordeling van de remkracht stroomde ook het gedrag van de remmen in de praktijk. Klinkt grappig, maar dat is het wel. Een rem die mogelijk niet zo goed presteert op de testbank, hoeft immers niet slecht te zijn, omdat deze voldoende kan zijn in het dagelijks leven of zelfs wordt gekenmerkt doordat hij bijzonder gemakkelijk te doseren is. Omgekeerd is een snelle en brutaal reagerende schijfrem niet optimaal op elke e-bike.
 • PRAKTISCHE TEST Wat Velomotion beoordeeld onder "Apparatuur" moet niet worden beperkt tot de componenten die aan het wiel zijn bevestigd. Dit omvat ook het dealernetwerk, het serviceaanbod, de garantieservices, framematen, de bedieningsinstructies of de connectiviteit van een systeem. Kan een smartphone dus ook worden gekoppeld of zijn er GPS-functies?
  Natuurlijk speelt ook de kwaliteit van de geïnstalleerde apparatuur een rol. Ook of de levering omvat een frameslot of een pomp.
  Het ontwerp van een e-bike moet ook worden geëvalueerd en op het punt van apparatuur worden afgespeeld. Omdat Velomotion niet alleen wilde beoordelen welke fiets een bijzondere blikvanger is, hebben wielexperts een online onderzoek gestart.
 • HOE IK NIET KOM De meest gestelde vraag voor e-bike retailers is: "Hoe ver kan ik op een e-bike stappen?" Zoals altijd bij fietsen speelt de "menselijke factor" een essentiële rol. De keuze van het ondersteuningsniveau, het schakelgedrag en vooral het lichaamsgewicht hebben een grote invloed op het energieverbruik. Range-eters zijn ook hellingen, waarbij elke kilogram en elke meter hoogte de accu belast.
  Technische kenmerken maken ook gestandaardiseerde vergelijkbaarheid van verschillende e-bikes moeilijker. Achterwiel-naafmotoren werken bijvoorbeeld het meest efficiënt bij hogere snelheden, terwijl mid-range motoren de meeste energie produceren in het lage snelheidsbereik (bijvoorbeeld op de berg) bij voortstuwing. Last but not least zijn er verschillende basisinstellingen voor identieke motoren, die door de fabrikanten van e-bikes worden gespecificeerd en variëren van "zacht" tot "sportief". Andere fabrikanten schakelen de motor eerder uit dan nodig en reserveren een resterende capaciteit van de batterij voor het verlichtingssysteem of een elektronisch circuit. Hoewel dit in de praktijk minder elektrisch bereik betekent, kunt u nog steeds veilig en goed rijden met spierkracht.
 • DE CONCLUSIE In tegenstelling tot veel autofabrikanten probeert de fietsindustrie serieuze informatie te verstrekken. Niettemin moet u niet alle informatie van fabrikanten en verkopers vertrouwen. In de testresultaten noemen de Velomotion-testers een minimumwaarde die tot stand is gekomen onder zware testomstandigheden. En dat klopt!