Kennis Krijg je het koud als je te dun gekleed bent?

Over het algemeen geldt: voor verkoudheid moet het contact hebben met ziekteverwekkers. Dus wie in min of meer graden in een T-shirt de straat op durft te gaan, wordt niet automatisch ziek, zolang hij maar niet in contact komt met verkoudheidsvirussen. En zelfs als sterke kou het immuunsysteem kan schaden, is niet bewezen dat een lichte onderkoeling het risico op infectie verhoogt - dus het lijkt niet echt belangrijk te zijn voor onze ouders.

Koud = koud: waar komt deze mythe vandaan?

De verbinding die veel mensen maken tussen koud en koud is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de verkoudheid in de koude helft van het jaar explosief groeit. Omdat de ziekteverwekkers, meestal rhinovirussen, langer overleven bij lage temperaturen zonder een gastheer dan met warmte. In de herfst en winter, bijvoorbeeld, blijven ze zich gelukkig verspreiden op kantoor, in het openbaar vervoer of op school en worden we vaker ziek. Het soort kleding speelt maar nauwelijks een rol.

Als u verkoudheid wilt voorkomen, moet u er vooral op letten dat u uw handen regelmatig en grondig wast, omdat de rhinovirussen vaak worden overgedragen. Daarnaast moet u in de winter ook opletten voor een goed binnenklimaat, zodat de lucht niet te droog mag zijn. Omdat de lucht droog is, zijn het de slijmvliezen in de mond en neus - bijna een uitnodiging voor alle verkoudheidsvirussen om het comfortabel bij u te maken.