Kennis Zijn groenten uit de pot of kunnen ze ook gezond zijn?

Soms moet het snel zijn. En dan wat groenten uit het inblikkende land op het bord. Maar het "ingeblikte voedsel" hoeft zich niet te verschuilen achter de verse goederen van de supermarkt of wekelijkse markt. Meestal worden producten die in de na-oogst worden ingeblikt zo snel mogelijk verwerkt om vitaminen en voedingsstoffen te behouden. De groenten worden kort geblancheerd en luchtdicht afgesloten met een mengsel van water en zout of suiker in het blik en gepasteuriseerd. Het domein beschermt de vitamines tegen zuurstof en licht. Betekent: het vitaminegehalte van groenten in blik is bijna net zo hoog als bij vers bereide producten - en dat al jaren!

Gevaar van het domein?

De binnenkanten van blikjes zijn bekleed met plastic. Voor de productie van deze coating wordt vaak het chemische bisfenol A gebruikt, kortweg BPA. BPA wordt ervan verdacht zich op te hopen in het menselijk lichaam waar het een ongerechtvaardigde invloed heeft op de algehele ontwikkeling en vruchtbaarheid. Hoewel er nog geen onderzoeken op lange termijn zijn, is het bewezen dat BPA van de bliklaag in voedsel terechtkomt en van daaruit naar ons lichaam migreert. In een onderzoek in de VS was het mogelijk om BPA in de urine van de proefpersonen al na een dosismaaltijd gedurende de dag te detecteren.

  • Helaas hoeft BPA in dit land niet op verpakkingen te worden geëtiketteerd. Een "hint" kan de verpakkingsreferentie naar "PC" zijn - dit geeft het gebruik van polycarbonaat aan, en dus BPA. Evenzo geeft de "recyclingcode 7" het gebruik van BPA aan.
  • Veel bedrijven zien nu echter op eigen initiatief af van BPA en promoten hun eigen producten met bijbehorende stickers of knoppen.
  • Frankrijk is met name exemplarisch in het voorkomen van BPA van voedingskwaliteit. Sinds 2015 mag de chemische stof niet langer worden gebruikt in producten die in contact komen met voedsel en moeten fabrikanten van voedselblikken overschakelen op bisfenol A-vrije binnencoatings.