Zijn wortelen goed voor de ogen?

Wortelen bevatten veel bètacaroteen, dat wordt omgezet in vitamine A in het lichaam, waardoor nachtblindheid en uitdroging van de cornea worden voorkomen - een veel voorkomend probleem bij kinderen in ontwikkelingslanden. De kans op een vitamine A-tekort is echter erg laag in onze streken - omdat het lichaam slechts kleine hoeveelheden vitamine A nodig heeft, die het ook gemakkelijk kan krijgen van andere voedingsmiddelen: kool, spinazie en pompoenen, bijvoorbeeld zelfs meer bètacaroteen dan wortels . Zuivelproducten, vlees en vis leveren zelfs de afgewerkte vitamine A op. Dit betekent omgekeerd: we hebben vitamine A nodig voor gezonde ogen, maar de visie verbetert het toch niet.

Wat de piloten van de Royal Air Force met de mythe te maken hebben

Het feit dat het aantal wortels dat we knabbelen de sterkte van ons gezichtsvermogen bepaalt, is onzin - wat sinds de Tweede Wereldoorlog geldt en zorgde voor de originele Britse soldaten van de Royal Air Force.

  • De reden hiervoor was hun enorme slagingspercentage in de strijd om Engeland in 1940, toen bommenwerperseskaders uit nazi-Duitsland delen van Londen tot puin reduceerden. Desalniettemin konden de Britse piloten een verbazingwekkend aantal Duitse straaljagers schieten - omdat ze de Duitse bommenwerpers beter konden vinden dan omgekeerd met een nieuw op radar gebaseerd positioneringssysteem. Om het radarsysteem tegen de Duitsers te verhullen, pochte de Royal Air Force echter dat de nauwkeurigheid van hun piloten uitsluitend te danken was aan hun hoge wortelverbruik - omdat wortelen goed zijn voor de ogen.